ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΥΤΣΟΙ- FOLLI-FOLLIE. O ΙΔΡΥΤΗΣ, Ο ΜΠΑΤΖΑΝΑΚΗΣ Δ.ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ, Ο ΚΑΛΟΘΡΕΜΜΕΝΟΣ ΥΙΟΣ ΚΑΙ Η ΨΕΥΤΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΜΕ ΤΑ ΜΑΪΜΟΥ ΔΙΣ. ΜΠΛΕΓΜΕΝΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΛΑΙΜΟ Κ’ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΙΝΟ ΠΥΡΓΟ

    Κοινοποίηση:
    folli_3

    Τώρα που έρχονται τα δύσκολα, ο υιός Κουτσολιούτσος, ρίχνει τα βάρη στον πατέρα του, για να τον λυπηθούν οι δικαστές ως «ηλικιωμένο» και να μην τον χώσουν μέσα… Σε μια κακοστημένη «απολογία», με μοιρασμένους ρόλους, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γεώργιος (Τζώρτζης)  Κουτσολιούτσος, διατυμπανίζει πως δεν είχε τάχα ιδέα για τα σκανδαλωδώς υπερτιμημένα οικονομικά στοιχεία του ομίλου, αφού αυτά απορρέουν από την Folli Follie της Ασίας, όπου υπεύθυνος είναι αποκλειστικά ο μπαμπάς του, αφού ο ίδιος έχει αναλάβει την Ευρώπη. 

    ΕΚΑΝΕ «ΕΛΕΓΚΤΗ» ΤΟΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟ ΠΕΘΕΡΟ ΤΟΥ

    Προφανώς  ο Τζώρτζης, θα είχε παντελής άγνοια και για τον πρόεδρο της επιτροπής ελέγχου που ορίστηκε για να ελέγχει τη δική του εταιρεία ως εισηγμένη στο χρηματιστήριο Αθηνών. Είναι τόσο σοβαρός ο ρόλος της, που με τη σειρά της αυτήν την επιτροπή επιβλέπει η ξακουστή επιτροπή κεφαλαιαγοράς.

    Όλως τυχαίως  λοιπόν πρόεδρος της επιτροπής ελέγχου που έχει επιλέγει από τη διοίκηση των Folli Follie για να εποπτεύει το ΔΣ, τους ορκωτούς λογιστές κλπ, είναι ο 81χρονος πεθερός του Τζώρτζη, ο 81χρονος  Ζαχαρίας Μαντζαβίνος, ο οποίος σε αντίθεση με τα υπόλοιπα δυο μέλη δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το αντικείμενο αφού είναι  συνταξιούχος  και Ομότιμος καθηγητής Οδοντιατρικής του Πανεπ. Αθηνών. Και υποτίθεται πως η σχέση της Επιτροπής Ελέγχου με τους Ορκωτούς Ελεγκτές είναι πολύ σημαντική, καθώς η «διασφάλισή» τους καλύπτει τη συμμόρφωση με τα λογιστικά πρότυπα και αρχές και με την αξιοπιστία της οικονομικής πληροφόρησης συνολικά.

    tsakalotosgkotsis

    Ο ΑΝΕΚΔΙΗΓΗΤΟΣ ΓΚΟΤΣΗΣ

    Άμοιρη ευθυνών όμως δεν είναι ούτε η  ίδια επιτροπή κεφαλαιαγοράς αφού  πρόεδρος της έχει τοποθετηθεί ο Χαράλαμπος Γκότσης, στενός φίλος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη. Ο Γκότσης, είναι καθηγητής οικονομικών και προέρχεται από την ίδια πανεπιστημιακή κάστα με τον Μαντζαβίνο.

    Ο Γκότσης διαθέτει τόσο καλά αντανακλαστικά που τον περασμένο Μάιο που κατρακύλησε το χρηματιστήριο μάζεψε τα μπογαλάκια του και πήγε σε συνέδριο στη Βουδαπέστη. Γύρισε άρον άρον όμως, αλλά έχασε τον έλεγχο της κατάστασης  επειδή δεν ανέστειλε τη διαπραγμάτευση της μετοχής Folli Follie, ενώ κληθείς να σχολιάσει το γεγονός δικαιολογήθηκε πως: «Δε θέλαμε να… ταράξουμε τους μικρομετόχους».

    Και αυτό δεν είναι το μόνο πρωτόγνωρο για τον πεθερό και τον γαμπρό. Τώρα δια στόματος υιού, «φταίχτης» είναι μόνο ο πρόεδρος και βασικός μέτοχος της Folli Follie ο «Ασιάτης» Δημήτρης Κουτσολιούτσος που παραιτήθηκε πριν λίγες ημέρες  μετά τις αποκαλύψεις για έλλειμμα ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων στις ασιατικές πωλήσεις και 290 εκατομμυρίων δολαρίων από το ταμείο.

    Τεχνηέντως δηλαδή ο γιος διαχωρίζει τον κολοσσό σε Ευρωπαϊκό και Ασιατικό, γι αυτό και δεν παραιτείτε απ΄τη θέση του. Μάλιστα Θεωρεί πως μπορεί μόνος του, να διασώσει ένα μικρότερο πλέον όμιλο και δηλώνει πως δεν θα διστάσει να κινηθεί και νομικά εναντίον του πατέρα του. Συμπέρασμα: «Μπαμπά, μαζί τα φάγαμε αλλά την ευθύνη παρ’ την εσύ… »! Και βεβαίως ο μπαμπάς, συμφώνησε μη έχοντας άλλη επιλογή από το να δει το παιδί του στης φυλακής τα σίδερα.

    Από την άλλη, ερωτήματα διατυπώνονται και για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, που εκ των υστέρων προέβη στην αναστολή της διαπραγμάτευσης των μετοχών και αργότερα στην επιβολή προστίμων ύψους 4.020.000 ευρώ στην FF και σε εννέα φυσικά πρόσωπα. Πολλοί πιστεύουν πως έπρεπε να έχει δράσει νωρίτερα και να είναι ακόμα αυστηρότερη.

    Με τη σειρά του, ο επίκουρος εισαγγελέας Διαφθοράς Γ. Δραγάτσης έλαβε  και εξετάζει τον φάκελο με τις αποφάσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με τις οποίες επιβλήθηκαν τα πρόστιμα, ενώ παράλληλα διερευνά τα σοβαρά κακουργήματα.

    savvoppoylos-aspa

    ΜΠΑΤΖΑΝΑΚΗΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ

    Ποιος όμως είναι ο πάτερ-φαμίλιας της Folli Follie; Είναι εκείνος που από φοιτητής στην Ιταλία το ‘ριξε πριν 36 χρόνια στο λιανεμπόριο των «φο μπιζού». Και μάλιστα με στυλοβάτη τη μέλλουσα  σύζυγό του Καίτη, μαμά του Τζώρτζη. Ο Δημήτρης Κουτσολιούστος όμως είναι και μπατζανάκης του Διονύση Σαββόπουλου, αφού η γυναίκα του Άσπα, όχι μόνο έχει για αδελφή την Καίτη, αλλά μοιάζουν και σαν δυο σταγόνες νερού!

    Εξάλλου, την καλλιτεχνική επιμέλεια για το ετήσιο θερινό πάρτι στη βίλα της οικογένειας Κουτσολιούτσου στις Σπέτσες, είχε πάντα ο τροβαδούρος Σαββόπουλος, που με το χρήμα του μπατζανάκη καλούσε φωνές όπως η Άλκηστις Πρωτοψάλτη και η Δήμητρα Γαλάνη. Η μαμά Καίτη, ήταν και η ίδια στον ΔΣ της εταιρείας αλλά παραιτήθηκε μαζί με τον άντρα της.

    vila-spetses

    ΕΣΤΗΣΑΝ ΠΥΡΓΟ ΣΕ ΚΙΝΟΥΜΕΝΗ ΑΜΜΟ

    Τώρα που άρχισαν τα δικαστικά όργανα ο μπαμπάς καλείται να βγάλει τα κάστανα απ’ τη φωτιά. Επί της ουσίας όλος ο όμιλος στήθηκε ως μηχανή παραγωγής τζίρου η ανάπτυξη του οποίου θα χρηματοδοτείτο από την άντληση δανεισμού.

    Τα νούμερα εξάλλου μιλούν από μόνα τους, ενώ στις 22 Νοεμβρίου λήγει και η προστασία από τους πιστωτές, μετά τα άκρως εντυπωσιακά στοιχεία που έφερε στο φως η προκαταρκτική έρευνα των ανεξάρτητων ελεγκτών της Alvarez & Marshal (A&M).

    Εκτός αν κάποιος πιστεύει ότι τα 864 εκατ. δολάρια σε έσοδα του 2015 και το 1 δισ. έσοδα που εμφάνισαν το 2016 οι ασιατικές δραστηριότητες ήταν πραγματικά και «ξαφνικά» έπεσαν στα 117 εκατ. δολάρια, που είναι τα πραγματικά έσοδα για το 2017! Το Ταμείο, αντί για 296 εκατ. δολάρια, αποδείχτηκε πώς έχει μόλις 6 εκατ. δολάρια. Οι πωλήσεις (έσοδα), αντί για 1,112 δισ. δολάρια, ήταν στο  1/10 αυτού του ποσού, περίπου 117 εκατ. δολάρια.

    Τα κάποτε θεωρούμενα ως «θηριώδη» αποθέματα, με αξία πάνω από 580 εκατ. δολάρια, ανέρχονται περίπου στο 1/17 αυτής της αξίας, κάτι λιγότερο από 34 εκατ. δολάρια. Με απλά λόγια, το περίφημο «διαμάντι του στέμματος» της Folli Follie, η Ασία, είχε πραγματική εικόνα στο τέλος του 2017 που συνοψίζεται ως εξής: Ετήσιες ζημίες 44 εκατ. δολάρια, με τζίρο μόλις 117 εκατ. δολάρια, κυκλοφορούν ενεργητικό περίπου 146 εκατ. δολάρια και υποχρεώσεις… 261 εκατ. δολάρια! Και πριν συμβούν αυτά πατέρας και υιός, δεν ειδοποίησαν τις τράπεζες για την προσφυγή στο πτωχευτικό και έτσι απώλεσαν την εμπιστοσύνη τους.

    Αν και ο υιός λέει πως: «Για πάνω από 20 χρόνια δεν έχουμε καθυστερήσει κανένα τόκο και αποπληρώσαμε υποχρεώσεις ύψους 700 εκατομμυρίων στη διάρκεια της κρίσης. Αλλά ακόμη και οι απαιτήσεις των 46 εκατομμυρίων, που έχουν τώρα, είναι πλήρως καλυμμένες με εγγυήσεις πολύ μεγαλύτερης αξίας».

    H αγορά πάντως θεωρεί αμφιλεγόμενη τη χρήση της FF Finance Luxembourg, θυγατρική και εκδότρια των ομολόγων, ως πιστωτή για να εξασφαλίσει η οικογένεια Κουτσολιούτσου, την προστασία του πτωχευτικού.

    Αυτό φυσικά είναι νόμιμο αλλά δεν βοηθάει στην εικόνα. Ο δρόμος για την «εξυγίανση» μάλλον θα είναι η οριστική προσφυγή σε πτωχευτικό άλλης δικαιοδοσίας, όπως πχ το Λουξεμβούργο.

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ εφημερίδα ΜΑΚΕΛΕΙΟ

    Γιάννης Κολοζώφ

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    2 Σχόλια

    1. Λαμογιά – απατεωνιά – κλεψιά κυριαρχoύν στον επιχειρηματικό χώρο ανέκαθεν…

    2. Ρε κουτορνίθια δεν έχετε πάρει χαμπάρι ακόμα ότι εδώ σε αυτό το σύστημα που ζούμε, όλα έχουν αρχή και τέλος;; Αλλά η μούρλια και η πλεονεξία δεν πάει βουνά.

    Comments are closed.