Η UBER ΚΑΙ Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ “ΒΟΗΘΟΣ” ΤΗΣ ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ – ΠΟΣΑ ΕΒΑΛΕ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ; Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΠΟΥ ΦΩΝΑΖΕ “ΝΑΙ” Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

    Κοινοποίηση:
    macron

    Τον «διακόπτη θανάτου» χρησιμοποιούσε η αμερικανική εταιρεία «Uber» που δραστηριοποιείται στον τομέα της μίσθωσης ιδιωτικών οχημάτων για να ξεφύγει από την μέγγενη της Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης.

    Αυτό προκύπτει από την παγκόσμια έρευνα, που απαριθμεί 124.000 εμπιστευτικά έγγραφα της «Uber», τα οποία διέρρευσαν στην εφημερίδα «Guardian». Κυρίως υπάρχουν έγγραφα που εμφανίζουν τον Εμανουέλ Μακρόν να βοηθά κρυφά το λόμπι της «Uber» στη Γαλλία και να είναι ο μόνος από την κυβέρνηση Ολάντ που στήριζε απροκάλυπτα την εταιρεία.

    Τα αρχεία που είδαν το φως μέσω διεθνούς κοινοπραξίας δημοσιογράφων, στην οποία συμμετέχει η εφημερίδα «Le Monde» και η κρατική France Info, αποκαλύπτουν πως ο Μακρόν ενήργησε παρασκηνιακά υπέρ της εταιρείας την περίοδο 2014- 2016, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών. Το θέμα είναι ότι λειτούργησε αποκλειστικά μόνος, χωρίς να ενημερώσει τα άλλα αρμόδια μέλη της κυβέρνησης.

    Η «Uber» χρησιμοποιούσε κρυφή τεχνολογία, μέσω λογισμικών, ώστε να μπορεί να αποφεύγει τις όποιες έρευνες από την αστυνομία ή τη δικαιοσύνη.

    Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian», οι οδηγοί, έπειτα και από προσωπική προτροπή του πρώην αφεντικού, Τράβις Κάλανικ, φέρονται να είχαν πρόσβαση σε έναν «διακόπτη ασφαλείας» – ονόματι «kill switch», με το οποίο μπορούσαν να «κόψουν» την πρόσβαση στα λογισμικά της Uber και να αποφύγουν ελέγχους.

    Αυτό συνέβη σε τουλάχιστον έξι χώρες, ενώ παρουσιάζεται το παράδειγμα αστυνομικής εφόδου στο Άμστερνταμ, όπου ο ίδιος ο Τράβις Κάλανικ έδωσε εντολή στους εργαζόμενους να χρησιμοποιήσουν άμεσα το συγκεκριμένο εργαλείο.

    Σύμφωνα, μάλιστα, με τη δημοσιογραφική έρευνα ο πρώην επικεφαλής της Uber, Tράβις Κάλανικ και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν τις βίαιες διαδηλώσεις και τα περιστατικά επιθέσεων κατά οδηγών της εταιρείας προκειμένου να προωθήσουν την εταιρεία και να κερδίσουν την συμπάθεια και την υποστήριξη της κοινής γνώμης.

    Αυτά καταγράφονται σε γραπτά μηνύματα του πρώην αφεντικού της εταιρείας, με την πλευρά του Κάλανικ να απαντά ότι ο πρώην CEO «ποτέ δεν πρότεινε ότι η Uber θα έπρεπε να εκμεταλλευτεί τη βία εις βάρος της ασφάλειας των οδηγών της».

    Παράλληλα, τα άρθρα αναφέρονται σε μηνύματα του Τράβις Κάλανικ, τότε επικεφαλής της εταιρείας με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, όταν στελέχη της εξέφρασαν την ανησυχία τους για τους κινδύνους που ενδέχεται να αντιμετώπιζαν οι οδηγοί της Uber τους οποίους ενθάρρυναν να συμμετάσχουν σε διαδήλωση στο Παρίσι.

    «Πιστεύω ότι αξίζει πολύ τον κόπο», τους απάντησε ο συνιδρυτής της εταιρείας. «Η βία εγγυάται την επιτυχία».

    Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, η Uber υιοθέτησε αντίστοιχες τακτικές σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες ,όπως Βέλγιο, Ολλανδία, Ισπανία, Ιταλία κινητοποιώντας τους οδηγούς της και ωθώντας τους να διαμαρτύρονται στην αστυνομία όταν έπεφταν θύματα επιθέσεων, με στόχο η εταιρεία να εκμεταλλευθεί την κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης για να αποσπάσει υποχωρήσεις από τις αρχές.

    Στη Γαλλία, το σκάνδαλο «Uber Files» έχει φέρει τα πάνω – κάτω με το Ελιζέ από την πλευρά του να επισημαίνει στο Γαλλικό Πρακτορείο, ότι ο κ. Μακρόν, ως υπουργός Οικονομίας, «φυσικά» είχε επαφές «με διάφορες εταιρείες οι οποίες εμπλέκονταν σε βαθιές αλλαγές σε τομείς των υπηρεσιών που συνέβησαν τα χρόνια που αναφέρονται», τις οποίες «διευκόλυνε αίροντας διοικητικά και ρυθμιστικά προσκόμματα».

    Τότε, στην κυβέρνηση του Σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Ολάντ, έβλεπαν αρνητιά την εγκατάσταση της Uber Γαλλία, λόγω του κίνδυνου απορρύθμισης της εργατικής νομοθεσίας. Όλοι στην κυβέρνηση ήταν κατά, εκτός ενός: του τότε υπουργού Οικονομίας, Εμανουέλ Μακρόν.

    Τι απαντά το Ελιζέ

    Μια πρώτη αντίδραση υπήρξε σήμερα το πρωί από το Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων αναφορικά με δημοσιεύματα πολλών ευρωπαϊκών εφημερίδων για τον τρόπο λειτουργίας της Uber και για το αν ο Εμανουέλ Μακρόν παρείχε διευκολύνσεις στην εταιρεία κατά την περίοδο 2014-2016 που ήταν στο υπουργείο Οικονομικών.

    Σύμφωνα με «απάντηση επί της αρχής» που έδωσε η προεδρία της Δημοκρατίας σε ερωτήσεις της εφημερίδας Le Monde, η οποία έφερε στη δημοσιότητα το θέμα στη Γαλλία, ο Εμανουέλ Μακρόν ως υπουργός «φυσικά ήταν εκείνη την εποχή σε επαφές με τις εμπλεκόμενες εταιρείες στις βαθιές αλλαγές του τομέα των μεταφορικών υπηρεσιών, διευκολύνοντας στην άρση κάποιων διοικητικών ή ρυθμιστικών εμποδίων».

    Βασιζόμενη στις μαρτυρίες διαφόρων προσώπων και σε ντοκουμέντα, συμπεριλαμβανομένων πολλών SMS που είχαν ανταλλαχθεί, η Le Monde συμπέρανε πως είχε συναφθεί μυστική «συμφωνία» ανάμεσα στην Uber και τον κ. Μακρόν.

    Η εφημερίδα κάνει λόγο για συναντήσεις στο γραφείο του υπουργού και για πολλές συζητήσεις (σε κατ’ ιδίαν ραντεβού, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικών κλήσεων, μέσω SMS) ανάμεσα στην Uber και τον Εμανουέλ Μακρόν ή συμβούλους του, βασιζόμενη κυρίως στους απολογισμούς αυτών των επαφών, που συντάχθηκαν από τον λομπίστα Μαρκ Μακγκάν.

    Επισήμανε πρακτικές προορισμένες να βοηθήσουν την Uber να εδραιώσει τη θέση της στη Γαλλία: για παράδειγμα, υπήρχε υπόδειξη η εταιρεία να στέλνει έτοιμες τροπολογίες, «με το κλειδί στο χέρι», σε βουλευτές.

    Ερωτηθείσα σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, η γαλλική θυγατρική της Uber επιβεβαίωσε ότι υπήρξαν συναντήσεις με τον κ. Μακρόν. «Aφορούσαν τον τομέα ευθύνης του ως υπουργού Οικονομίας και Πληροφορικής», καθ’ ύλην αρμόδιου για τη δραστηριότητά της.

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    5 Σχόλια

    1. Γατάκι η Εμμανουέλα. Εδώ ρε η ανήψια του πρωθυπουργού είναι στο διευθυντήριο της Uber στην Ελλάδα….άσε που όταν λειτουργούσε πειρατικά έξω από τα γραφεία της ΝΔ ήταν αραγμένα αυτοκίνητα της Uber όλη την μέρα για να εξυπηρετούν τους πατατρεχάμενους.

    2. Το έχουμε πει πολλές φορές αυτός ο τύπος είναι υπάλληλος των Άγγλων τραπεζιτών για να ελέγχει την Γαλλία η Αγγλία.

    3. Αθώος οπ😇ς και συμπατριώτης του ο Πλατινι 🙂

    4. Η ευρωπη κυβερνειται από μια πολιτική μαφία. Ανώμαλοι διεφθαρμενοι εκφυλοι παιδεραστές λαμογια. Δεν δικαιολογείται επ ουδενί τρόπο ο πλουτισμος των Ευρωπαίων πολιτικών σε σχέση με τον μισθό τους. Πρέπει να υπάρξει παρέμβαση από τον στρατό η να εξεγερθει ο λαός. Είναι φοβερό αυτό που γίνεται, υποφέρει ο κόσμος και τώρα θα τον βασανίσουν πλεον με αυτό που έστησαν τάχα επισιτιστικη κρίση και ψεύτικη ενεργειακή κρίση. Επίτηδες το κάνουν.

      1. Ε ναι, μονο οι ακροδεξιοί είναι οι κακοι ρατσιστές και φασιστες.
        Πάνω απ όλα τα δικαιώματα των ντιγκι νταγκα και των λαθρομετανάστων τρομάρα τους.

    Comments are closed.