ΕΡΕΥΝΑ – ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ – ΖΟΦΕΡΟ ΤΟ ΑΜΕΣΟ ΜΕΛΛΟΝ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ – ΛΟΥΚΕΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

    Κοινοποίηση:
    ΛΟΥΚΕΤΑ ΦΩΤΟ 2

    Καταστροφικός τυφώνας έρχεται να χτυπήσει το εμπόριο και τους εργαζόμενους, αμέσως μετά το Πάσχα, καθώς παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις της Κυβέρνησης για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, έρευνα του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, έδειξε ότι οι αισιόδοξοι, μάλλον ζούν σε άλλη χώρα.

    Η ύφεση στην οικονομία όχι μόνο θα συνεχιστεεί, αλλά προβλέπεται και πιο σκληρή ακόμη, μ το τέλος των «μποναμάδων» της επιστρεπτέας προκαταβολής και των «αντίδωρων» των επιδομάτων ειδικού σκοπού λόγω πανδημίας, αφού όπως δείχενι η έρευνα του Ε.Ε. της Αθήνας, μπορεί 8 στους 10  καταναλωτές να επικροτούν το άνοιγμα του λιανεμπορίου και 3 στους 4  ν’ αξιολογούν θετικά την επανεκκίνηση της εστίασης, ωστόσο αυτό απο μόνο του, δεν μπορεί να σημαίνει τίποτα, καθώς οι επιχειρήσεις, έχουν ήδη πάθει ισχυρή αγκύλωση και  σόκ απο την ακινησία τόσων μηνών.

    Απο τους επιχειρηματίες της Αθήνας, το 44% βρίσκεται με προσωπικές, οικογενειακές τραπζικές, φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις που δεν έχουν εξυπηρετηθεί και πιέζουν αρνητικά στις λειτουργίες προμήθειας υλικού, πληρωμής προσωπικού, με λίγα λόγια, είναι καταχρεωμένοι κι εξαθλιωμένοι οικονομικά. Αυτό «μυρίζει» αναπόφευκτα λουκέτα. Κλείσαν κάποιες δεκάδεες χιλιάδες επιχειρήσεις λόγω πανδημίας και απ’ ότι όλα δείχνουν, δεν πρόκειται ν’ ανοίξουν ποτέ, τουλάχιστον κάτω απο την ίδια ιδιοκτησία ή διεύθυνση.

    ΛΟΥΚΕΤΑ ΦΩΤΟ 4

    Το 34% των επιχειρηματιών της αγοράς στην Αθήνα, τους κυνηγάν οι τράπεζες και ταμεία και βρίσκονται στα δικαστήρια, ενώ συνολικά το 35% των επιχειρήσεων απαντούν με απολύσεις προσωπικού που έκαναν ή πρόκειται να κάνουν μέσα στο Πάσχα καθώς δεν μπορούν να σταθούν στις εργοδοτικές τους υποχρεώσεις. Αυτό σημαίνει αυτόματα δεκάδες χιλιάδες νέους ανέργους στο μύλο της ανεργίας.

    Εκτός απο τις επιχειρήσεις που το Πάσχα θα τις βρεί κλειστές, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, επιχειρήσεις σε ποσοστό 56% θεεωρούν, ότι θα έχουν την ίδια μοίρα κι εκείνες ακόμη κι αν σταθούν να σταθούν μέσα στο καλοκαίρι, λόγω τουρισμού.

    Λόγω της απραξίας και της οικονομικής ανέχειας, οι επιχειρηματίες πλέον δύσκολα περνούν τις πόρτες των τραπεζών για δανεισμό, με αποτέλεσμα να προεξοφλούν αποκλεισμό  απο χρηματοδοτικά προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ ή άλλα μεγάλα προγράμματα, ενώ το 44% των εεπιχειρήσεων που επιγορηγήθηκαν με ψίχουλα απο την κυβέρνηση με κάποιο τρόπο, δεν κατάφερνα να συμπληρώσουν τα βασικά κενά στη λειτουργία τους και ξεκινούν πάλι απ’ το μηδέν, ή απλώς, δεν ξεκινούν καθόλου.

    ΛΟΥΚΕΤΑ ΦΩΤΟ 3

    Η κυβέρνηση κωφεύει για μια ακόμη φορά, απέναντι στην κραυγή αγωνίας που εκπέμπουν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τον κορμό της εθνικής μας οικονομίας, ιδιαίτερα στις συνοικίες που δεν είναι τουριστικές, αλλά και το κέντρο της Αθήνας, ενώ κανονικά θα έπρεπε να στέκεται δίπλα τους, με νέα και γενναία μέτρα στήριξης, που είναι τα μόνα που μπορεί να σώσουν προς το παρόν την κατάσταση.

    Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, μιλώντας για την έρευνα τόνισε ότι : «Η έρευνα που έκανε το Επιμελητήριο σε συνεργασία με την εταιρεία Pulse, αποτυπώνει όσα έχουμε επιδημάνει οι φορείς και εκπρόσωποι της αγοράς.Φαίνεται ξεκάθαρα οτι η κοιν ή γνώμη ήθελε το άνοιγμα του λιανεμπορίου και της εστίασης, οι ηλεκτρονικές αγορ΄ς ήρθαν για να μείνουν κάτι που δίχνει ότι μέρα με την ημέρα το επιχειρείν αλλάζει, ενώ η κυβέρνηση πρέπει να «ακούσει» τη φωνή αγωνίας των μικρομεσαίων και των επαγγελματιών για την επόμεν η μέρα. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων ανησυχεί για το μέλλον της επιχείρησης τους, ενα πολύ μεγάλο ποσοστό ζητά τη συνέχεια της στήριξης απο την Πολιτεία, ενω καταγράφεται σοβαρότατο πρόβλημα με οφειλές που βρίσκονται σε καθυστέρηση.

    Είναι θέματα που πρέπει ν’ απασχολήσουν οχι μόνο την Κυβέρνηση αλλά και όλα τα πολιτικά κόμματα και πρέπει να επιλυθούν το ταχύτερο δυνατόν γιατι αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας αλλά και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής».

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    9 Σχόλια

    1. Ρε παιδια δεν έχουμε που δεν έχουμε λεφτά, είμαστε άνεργοι και κλεισμένοι στα σπιτια μας….ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΤΣΙΜΠΗΣΕΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ ΤΟΤΕ??
      ….. το στανιό τους δλδ

    2. Τα μαύρα μας τα χάλια Ελλάδα με Κούλη πρώτο άρχοντα

    3. ΜΑ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΑΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ ?
      ΑΥΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΤΗΣ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΚΑΡΦΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΣΟ ΕΛΛΗΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ ΔΕ ΠΟΥ ΑΞΑΝΩΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΛΗΘΥΝΩΝΤΑΙ ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΝ ΔΕΚΑΡΑ ΤΣΑΚΙΣΤΗ !

    4. Αλλο μπουρδελο το επαγγελματικό επιμελητήριο. Παιρνουν συνδρομή κάθε χρόνο χωρίς να δίνουν τίποτα πισω. Νταβατζιλικι. Αι σιχτηρι όλοι τους. Κράτος κ επιμελητήρια. Αυτοί μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει παιρνουν μισθό. Και σκίζουν επιχειρήσεις κ ελεύθερους επαγγελματίες.

    5. Λεφτά δεν έχει για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ,ΕΧΕΙ ΟΜΩΣ ΕΚ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΟΥΝ ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΠΛΥΣΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ,ΓΙΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ,ΚΑΙ ΕΜΒΟΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΟΥΝ ΤΙΣ ΜΙΖΕΣ ΟΙ ΜΙΖΟΤΑΚΗΔΕΣ. Παλιά τους τέχνη κόσκινο.

    6. Η πλάκα είναι πως ο Μητσοτάκης πιστεύει πως θα ξαναεκλεγεί.

      1. Γιατί να μη το πιστεύει; Η σίνγκιουλαρ όποιον θέλει βγάζει.

    7. εγω μήνες οσους ξερω μαγαζάτορες τα ελεγα και μου λεγαν τι να κάνουμε ??? τωρα να σας δω πως θα ζήσετε ??? τωρα πως θα πραξετε ???με ζητιανιά απο τον αδωνη γεωργιαδη ?? τον χαρδαλια ????μηπως σας δωσει κανα ψιλο ???

    Comments are closed.