ΕΚΤΑΚΤΟ! ΣΚΗΝΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ BARBAROS – ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΦΡΕΓΑΤΑ ΠΗΡΕ ΘΕΣΗ ΜΑΧΗΣ – AΦΝΣ ΚΑΤΑΔΙΩΚΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ – ΔΕΙΤΕ LIVE ΠΟΥ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΚΑΦΗ – ΟΙ ΧΑΡΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ – ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

    Κοινοποίηση:
    1

    «Παίζουν με τη φωτιά» οι Τούρκοι – Στέλνουν στολίσκο με πολεμικά πλοία και υποβρύχια να… φυλάνε το ερευνητικό σκάφος κοντά στην κυπριακή ΑΟΖ – Σε πλήρη ετοιμότητα οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

     

    Σκηνικό ναυμαχίας εκτυλίσσεται εδώ και μερικές ώρες γύρω από το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Barbaros που από χθες διεξάγει υποβρύχιες έρευνες επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

    Οπως αναφέρουν απόλυτα έγκυρες πηγές του ΓΕΕΘΑ  απέναντι από την ελληνική φρεγάτα, «Νικηφόρος Φωκάς» (F466) κλάσης “S”, που έχει πλέον αποκτήσει οπτική επαφή (απόσταση μικρότερη των 4 μιλίων) απο το Barbaros, έχει αναπτυχθεί η τουρκική φρεγάτα TCG Giresun (F 491) κλάσης “G”, (φωτό), εκτοπίσματος 4.100 τ. αναβαθμισμένη με α/α σύστημα ελέγχου περιοχής 1 × Mk 13 Mod 4 (μονός εκτοξευτής που μεταφέρει και Harpoon, αλλά και SM-1MR Standard με χωρητικότητα 40 βλημάτων).

    Ομως η κλιμάκωση από πλευράς Τουρκίας δεν σταμάτησε εκεί: Τουρκικό ανθυποβρυχιακό αεροσκάφος CN-235 απεστάλη στην περιοχή και προσπαθεί να εντοπίσει το ίχνος του ελληνικού υποβρυχίου Type 214 το οποίο κινείται γύρω από τον στολίσκο!
    Το CN-235 επιχειρεί να κτίσει προστατευτικό «κλωβό» γύρω από τα τουρκικά σκάφη και συνεργάζεται με το οργανικό ελικόπτερο SH-60 LAMPS της φρεγάτας καταδιώκουν το ελληνικό υποβρύχιο, το οποίο σύμφωνα με το αμερικανικό Ναυτικό «Είναι ίσως το πιο αθόρυβο συμβατικό υποβρύχιο στο κόσμο».

    Την ίδια στιγμή δύο τουρκικά ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα S-70, επιχειρούν από το πρωί από επίγειες βάσεις της νότιας Τουρκίας, στην ίδια περιοχή προφανώς, με το ίδιο σκοπό και στόχο: Την καταδίωξη, τον εντοπισμό και την παρακολούθηση του ελληνικού υποβρυχίου!

    Μία πληροφορία που δεν κατέστη δυνατόν να διασταυρωθεί είναι ότι κάτω από το Barbaros, επιχειρεί κι ένα τουρκικό υποβρύχιο κλάσης 209/1400.

    Επίσης άλλα δύο CN-235 κινούνται στην περιοχή, ανατολικά της Ρόδου, κοντά στον στολίσκο, αλλά εντός του ελληνικού FIR.

    Είναι οι στιγμές που πραγματικά λείπουν τα ελληνικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας! Τίποτα και καμία υποστήριξη από αέρος σε αυτό το επίπεδο της ηλεκτρονικής παρακολούθησης από αέρος, δεν έχουν η ελληνική φρεγάτα, όσο και το υποβρύχιο του ΠΝ

    Πόσο αισθητή είναι η απουσία έστω και του ενός ΑΦΝΣ της ενδιάμεσης λύσης του προγράμματος αναβάθμισης P-3B και πόσο καταστροφική θα μπορούσε να αποβεί η έλλειψή του!

    Χρόνια μετά την ανακοίνωση παράδοσής του «σε έξι μήνες» από την άνοιξη του 2015, ακόμα… έρχεται σε πτητική ικανότητα στα υπόστεγα της ΕΑΒ!

    Οι τουρκικές κινήσεις παρακολουθούνται και αξιολογούνται πολύ προσεκτικά από το ΓΕΕΘΑ και χωρίς να υπάρχει αυξημένη επιφυλακή η χρονική ετοιμότητα ανάληψης δράσης, έχει μειωθεί.

    Την ίδια στιγμή στο βόρειο Αιγαίο επιχειρεί άλλο ένα ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο S-70

    Μαζί με το Barbaros υπάρχει κι ένα πλοίο υποστήριξης, το οποίο επίσης παρακολουθείται από την «Νικηφόρος Φωκάς» (F466).

    Το Barbaros μαζί με το σκάφος υποστήριξης και, πλέον και την τουρκική φρεγάτα, κινούνται σε μια ακτίνα περίπου 30 μιλίων με κέντρο την διαχωριστική γραμμή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της κυπριακής ΑΟΖ.

    Αν εισέλθει και σήμερα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα η φρεγάτα του ΠΝ θα εκπέμψει ένα συγκεκριμένο σήμα και θα του ζητά την άμεση αποχώρηση του.

    Από εκεί και πέρα θα πράξει ανάλογα με τις εντολές της πολιτικής ηγεσίας.

    Σκηνικό «θερμού» επεισοδίου επιχειρούν να στήσουν για ακόμη μία φορά οι Τούρκοι, στέλνοντας για έρευνες υδρογονανθράκων το σκάφος «Barbaros» στη θαλάσσια περιοχή που περιλαμβάνει την κυπριακή ΑΟΖ και την ελληνική υφαλοκρηπίδα έως το Καστελλόριζο.
    Σε μια προσπάθεια, μάλιστα, να εντείνει το παιχνίδι ισχύος, η Άγκυρααποφάσισε να στείλει προς υποστήριξη του «Barbaros» κι ένα μικρό στόλο, αποτελούμενο από δέκα πολεμικά πλοία αλλά και δύο υποβρύχια.

    Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, τα τουρκικά σκάφη έχουν αποπλεύσει από τους ναυστάθμους του Ακσάζ και της Αττάλειας, διαγράφοντας ρότα με κατεύθυνση το σημείο, όπου βρίσκεται το ερευνητικό πλοίο.

    Δείτε παρακάτω πού βρίσκεται το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Barbaros» (πηγή: Marinetraffic):

    map barbaros

    Ωστόσο, οι Τούρκοι δεν είναι μόνοι τους στην περιοχή. Σύμφωνα με το hellasjournal.com, σε απόσταση μόλις 3-4 ναυτικών μιλίων από το «Barbaros» βρίσκεται και η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, «Νικηφόρος Φωκάς».

    Το Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθεί στενά τις κινήσεις των Τούρκων, διατρανώνοντας την απόλυτη αποφασιστικότητα της Ελλάδας να αποκρούσει με ψυχραιμία οποιαδήποτε πρόκληση δημιουργηθεί στο «ενεργειακό μονοπάτι», που συνδέει το Καστελλόριζο με την κυπριακή ΑΟΖ.

    Παράλληλα, έχουν τεθεί σε πλήρη επιφυλακή και σε καθεστώς αυξημένης ετοιμότητας κι άλλες μονάδες επιφανείας του ελληνικού στόλου, ώστε να σπεύσουν στην περιοχή, εφόσον παραστεί ανάγκη.
    Η Τουρκία μετατρέπει τη Μεσόγειο σε … χωράφι της, με παράνομες NAVTEX
    Ήδη από την Τετάρτη (17/10/2018), ακολουθώντας το γεωτρύπανο «Πορθητής» που απέπλευσε από την Αττάλεια, η Άγκυρα έκανε την «επόμενη κίνηση» που όλοι ανέμεναν: Να προκαλέσει το Πολεμικό μας Ναυτικό εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

    Η Τουρκία με παράτυπη οδηγία προς ναυτιλλωμένους (NAVTEX)δέσμευσε την περιοχή έκτασης 44.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων η οποία τέθηκε σε ισχύ από σήμερα18 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως την 1η Φεβρουαρίου 2019.

    Πρόκειται για την περιοχή – «φιλέτο» νοτίως του Καστελλόριζου, την οποία επιθυμεί διακαώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το καθεστώς του.

    Με τη NAVTEX 1032/18 που εξέδωσε παράνομα ο αναρμόδιος Σταθμός της Αττάλειας, η Τουρκία δεσμεύει μεγάλη περιοχή η οποία βρίσκεται καταφανώς εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και μέρος της είναι στο όριο της Κυπριακής ΑΟΖ, για πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών από το R/V BARBAROS HAYREDDİN PAŞA, και τα βοηθητικά σκάφη M/V TANUX-1 AND R/V APOLLO MOON.

    Ο στόχος της Τουρκίας είναι και εμπράκτως να αμφισβητήσει το δικαίωμα της Ελλάδας και της Κύπρου σε υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο (πέραν της υφαλοκρηπίδας που συμπίπτει με τα χωρικά ύδατα των νησιών).

    Ταυτόχρονα η κίνηση της Αγκύρας έρχεται σε απάντηση της Διακήρυξης της Τριμερούς Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, όπου οι τρεις χώρες επανέλαβαν τη δέσμευσή τους και την αποφασιστικότητά τους για επίσπευση των διαδικασιών για την οριοθέτηση των μεταξύ τους θαλασσίων ζωνών.

    Στις 29 Οκτωβρίου, κατά την εθνική γιορτή της Τουρκίας, στα ανοικτά της Αλάνιας θα ξεκινήσει η πρώτη γεώτρησή της στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με δήλωση του Προέδρου της Επιτροπής Ενέργειας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Νετζντέτ Παμίρ στο Sputnik, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

    Ο Νετζντέτ Παμίρ αποκάλυψε ότι «αυτή είναι η ημερομηνία που έχει δοθεί» και η γεώτρηση θα διαρκέσει πέντε μήνες στα ανοιχτά της Αλάνιας και στη συνέχεια το γεωτρύπανο θα πάει ανοικτά της Φινίκε.

     

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    6 Σχόλια

    1. Πότε θα κάνουμε τα τουρκακια να κλενε και να μας σέβονται

    2. αντε που ειναι τα αμερικανακια που τα προσκυνατε να σας βοηθησουν σας φταινε για ολα οι ρωσοι ετσι?

    3. ΒΑΡΕΘΗΚΑ ΝΑ ΤΟ ΒΛΕΠΩ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ.. ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΟ ΔΟΥΜΕ ΒΟΥΛΙΑΣΜΕΝΟ ΑΥΤΟ.. ΑΙΤΕ..

      1. ΒΟΥΛΙΑΣΜΕΝΟ….ΑΙΤΕ χαχαχα σε ποια κορυφή βουνού κατοικείς ρε μεγαλε?

    Comments are closed.