ΕΓΚΛΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΤΙΜΩΡΙΑ ΔΩΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ: ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΔΕΞΙΑ ΕΧΟΥΝ ΠΟΙΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ – Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΠΟΥ ΣΗΜΑΔΕΨΕ ΤΗ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

    Κοινοποίηση:
    MARF

    Δώδεκα χρόνια μετά, το έγκλημα της Marfin που ουσιαστικά στιγμάτισε τη μνημονιακή Ελλάδα, με τρεις νεκρούς, μια εκ των οποίων έγκυος και 21 τραυματίες, παραμένει «αγνώστων δραστών».

    Οι φυσικοί αυτουργοί, δεν εντοπίστηκαν, οι δύο που αρχικά κατηγορήθηκαν ουσιαστικά αθωώθηκαν, ενώ το μόνο που άλλαξε δραματικά, ήταν οι ζωές των υπαλλήλων του φλεγόμενου κτηρίου της οδού Σταδίου.

    Οι περισσότεροι, από αυτούς που κατάφεραν να επιβιώσουν από εκείνο το κολασμένο πρωινό της 5ης Μαΐου του 2010, έκλεισαν για πάντα την πόρτα πίσω τους. Άλλαξαν ζωές, άλλαξαν επαγγέλματα, κάποιοι άλλαξαν και τόπο κατοικίας και κανένας τους δεν θέλει να ξανακούσει για την πονεμένη αυτή ιστορία.

    Ακόμη και το πολύκροτο θέμα των αποζημιώσεων που κλήθηκε – καθώς καταδικάστηκε – να καταβάλλει η τράπεζα στα θύματα, δεν έχει ξεκαθαρίσει στο Εφετείο, αφού η αρχική απόφαση να δοθούν αποζημιώσεις από 25.000 – 350.000 ευρώ κρίθηκε από τον Άρειο Πάγο υπερβολική.

    Σε ο,τι έχει να κάνει με τη δικαστική διαμάχη και την έρευνα της Αστυνομίας, οι φωτογραφίες, τα βίντεο, οι μαρτυρίες είχαν ως αποτέλεσμα να σχηματισθεί μια ογκώδης μεν δικογραφία και να καθίσουν στο εδώλιο με βαρύτατες κατηγορίες δύο άτομα, αλλά δεν υπήρξαν καταδίκες. Το Μεικτό ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας τους έκρινε ομόφωνα αθώους. Το έγκλημα που στοιχειώνει την κοινή μνήμη και τη συνείδηση παραμένει χωρίς τιμωρία.

    Πλέον, δώδεκα χρόνια μετά, είναι επιτακτική ανάγκη να λυθεί το μυστήριο της Marfin. Ποιοι ήταν οι κουκουλοφόροι που πέταξαν τις μολότοφ και έκαψαν ζωντανούς τρεις ανθρώπους, οι ευθύνες των υπευθύνων του κτηρίου για μέτρα πυροπροστασίας ακόμη και γιατί δεν έγινε σωστή έρευνα προκειμένου να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

    Το χρονικό

    Ήταν μεσημέρι της 5ης Μαΐου του 2010. Η Αθήνα είχε κατακλυστεί από χιλιάδες διαδηλωτές, κατά του μνημονίου και η χώρα είχε παραλύσει από τη γενική απεργία.
    Οι πρώτες πληροφορίες για την αδιανόητη τραγωδία που είχε συμβεί στο υποκατάστημα της τράπεζας Marfin στην οδό Σταδίου ήρθαν από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, αφού τα ελληνικά μετείχαν στην απεργία.
    Τρεις άνθρωποι, υπάλληλοι της τράπεζας κάηκαν ζωντανοί όταν ομάδα 23 κουκουλοφόρων (σύμφωνα με το βούλευμα με το οποίο παραπέμφθηκαν σε δίκη οι δύο βασικοί κατηγορούμενοι) έβαλαν φωτιά με μολότοφ: Ήταν η Παρασκευή Ζούλια 35 ετών, η Αγγελική Παπαθανασοπούλου 32 ετών, έγκυος στο πρώτο της παιδί και ο Επαμεινώνδας Τσακάλης 36 ετών.

    marfin-fotografia

    Οι επιθέσεις με τις μολότοφ εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα στο βιβλιοπωλείο Ιανός και την τράπεζα. Οι οκτώ υπάλληλοι που είχαν παγιδευτεί στη Marfin προσπαθούσαν όπως όπως να σωθούν- από μπαλκόνια, από την τράπεζα που είχε τυλιχθεί στις φλόγες.

    Από τις μετέπειτα αφηγήσεις και μαρτυρίες κατά τη διεξαγωγή της δίκης, ήρθαν στο φως τραγικές και συγκλονιστικές πτυχές από το δράμα των ανθρώπων που εγκλωβίστηκαν στην τράπεζα.

    Σε τηλεφωνικές επικοινωνίες με οικείους τους, ανέφεραν ότι πνίγονται από τον καπνό, ενώ η μοναδική έξοδος ήταν κλειστή. Υπάλληλοι, που διεσώθησαν αφηγήθηκαν τις στιγμές πανικού και ως μοναδική οδό διαφυγής να πηδήξουν από το μπαλκόνι. Οι κουκουλοφόροι απ’ έξω ούρλιαζαν «να καείτε».

    Οι καταθέσεις
    Συγκλονιστική ήταν η κατάθεση που έδωσε ο υπάλληλος της Marfin Δημήτρης Παπατζής. Ο μάρτυρας περιέγραψε στο δικαστήριο:

    «Μας είχαν στο στόχαστρο, φωνάζανε… Είδα ότι έχει σπάσει το τζάμι του ισογείου και ότι κάποια άτομα έριχναν εύφλεκτο υλικό. Πήρα πυροσβεστήρα αλλά δεν τα κατάφερα. Έτσι ανεβήκαμε πάνω στον δεύτερο όροφο. Η φωτιά άρχισε σιγά σιγά να ανεβαίνει…. Ήμουν εγκλωβισμένος στο μπαλκόνι δεν ήξερα αν πρέπει να πηδήξω ή να καώ…. Πετούσαν πέτρες. Τα άτομα αυτά παρείσφρησαν στην πορεία… Τους βλέπαμε να σπάνε τον «Ιανό». Δεν ήταν οι διαδηλωτές που ήρθαν να διαδηλώσουν για το Μνημόνιο. Είχαν μπει μέσα στη πορεία. Είχαν καλύψει τα πρόσωπά τους. Γύρω στις 14:00 ακούσαμε το σπάσιμο της τζαμαρίας. Εν τέλει πήδηξα από το μπαλκόνι….Όσο ήμουν στο μπαλκόνι δεν είδα κίνηση αλληλεγγύης προς εμάς… Υπήρχε μόνο ένας άνθρωπος που φώναζε: ” Μέσα καίγονται ρε παιδιά”»…

    H Παναγιώτα Βασιλάκου, επίσης υπάλληλος της τράπεζας, κατέθεσε ότι είδε κάποιον που «φορούσε χακί και κρατούσε κάτι σαν μπουκάλα καταδύσεων που μπροστά είχε πράσινο λάστιχο ποτίσματος». Η υπάλληλος ανέφερε ότι είχε «την αίσθηση πως ο άνθρωπος αυτός “πετούσε κάτι στη φωτιά που φούντωνε….”».

    Όπως είπε: «Ηταν γεροδεμένος με έντονη τριχοφυία στα χέρια» ενώ το «πλήθος ήταν άγριο, πετούσε πέτρες, παρ’ όλο που φωνάζαμε ότι καιγόμαστε». Σύμφωνα με τη μάρτυρα «η φωτιά πρέπει να μπήκε γύρω στις 13:55…».

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    22 Σχόλια

    1. Ποιον είχαν μπαμπά τα τσογλάνια που τους έκαψαν και σφυρίζουν όλοι αδιάφορα; Γιατί αν θέλουν να σε πιάσουν σε μπουζουριάζουν στο δωδεκάωρο.

    2. Ο μόνος καλός κομμουνιστής, είναι ένας νεκρός κομμουνιστής.

    3. Ο οδηγος της Μπακογιαννης σκοτωσε μπροστα στη βουλη το παλικαρι με το μηχανακι και ποτε δε μαθαμε το ονομα του !!!Αν ηταν καποιος αλλος θα τον ειχαν βγαλει ολα τα καναλια ,Η σκατιανα και ο εισαγγελατος θα εκαναν παρτι!!!

    4. Το πρώτο ερώτημα πού προκύπτει είναι γιατί η Αστυνομία αμέσως μετά τόν εμπρησμό έκανε έφοδο στήν Καταληψη Ζαΐμη στά Εξαρχεια ; Εκει συγκεντρωνονται τά αποβρασματα πού διψουν για αίμα υπό τήν καθοδήγηση κάποιου Godfather. Η Ανταρσια πού ακολουθούσε μετά τήν ομάδα εμπρησμού εμπόδισε τήν Πυροσβεστική να πλησιάσει . Τα σημερινά φερεφωνα τών Αντιεξουσιαστων αποδίδουν τόν εμπρησμό σέ προβοκάτσια τής Αστυνομίας γιατί γιά τόν εμπρησμό χρησιμοποιήθηκε διαβαθμισμενο υλικό πού μόνον Κρατικές Υπηρεσίες έχουν ή μπορούν νά προμηθευτούν ! Μάς λενε δηλαδή ότι οί Κρατικές Υπηρεσίες είναι τόσο ηλίθιες ώστε νά αφήσουν τό DNA τους στόν τόπο τού εγκλήματος !

    5. Να μην τα ξεχάσουμε αυτά τα θύματα των κόκκινων φασιστών.

    6. ΟΤΑΝ ΣΚΟΤΩΝΕΙ-ΦΟΝΕΥΕΙ Η “ΑΡΙΣΤΕΡΗ” ΕΙΝΑΙ “ΗΘΙΚΟΙ ΦΟΝΟΙ”!!! ΜΟΝΟΝ Η “ΔΕΞΙΑ” ΕΙΝΑΙ “ΑΜΑΡΤΩΛΗ”!!! ΤΩΝ 2 ΧΡΥΣΑΥΓΗΤΩΝ,ΦΟΝΕΥΘΕΝΤΩΝ..ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ??? ΤΟΥ ΘΥΜΑΤΟΣ,ΦΥΣΣΑ,ΟΡΘΩΣ ΤΟ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ!! ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΟΜΩΣ..”ΛΗΘΗ”…

    7. Αυτά τα αναρχοφασιστάκια είναι ακόμα έξω και κυκλοφορούν ελεύθερα.

    8. Αν ήταν ένα η δύο γατάκια μέσα στην τράπεζα κ καίγονταν, θα είχαν προ καιρού συλληφθεί οι δράστες κ αν όχι με εντολή Πρωθυπουργού σίγουρα με υπουργού, θα οδηγοντουσαν με συνοπτικές διαδικασίες σε φυλακή υψίστης ασφαλείας.

    9. Η Αριστερά δεν έχει ιστορία , έχει ποινικό μητρώο.

    10. Τα ονόματα του Ζακ , του Φύσσα , του Γρηγορόπουλου φρόντισαν τα ΜΜΕ να τα ξέρουμε όλοι , τα ονόματα αυτών των ανθρώπων που τους κάψανε ζωντανούς δεν τα ξέρει κανείς.

    11. εγκλημα χωρις τιμωρια οχι μονο αυτο και αλλα μην ξεχναμε το ματι τις φωτιες περσι για τις ανεμομαλακιες τους μονο την ΧΑ ξερανε να τιμωρησουν στην μαρφιν οχι στο ηρακλειο οχι φονοι εξ επαφης των δυο παιδιων τον καλαμποκα τον αφησαν μετα εξω εκει τους χαιδευουν στα αυτια που κανονικα τσυριζα νεα δημοκρατια ολη η ηγεσια τους επρεπε ναναι φυλακη ολο το κομα αλλα την μαγκια μονο σε λιγους την κανουν τα ρεντικολα που εχουμε

    12. Έτσι είναι το σύστημα. Επιτρέπει στους δικούς του να δολοφονούν ανενόχλητοι.

    13. ΑΠΛΩΣ ΚΤΗΝΗ ! ΚΑΙ ΟΙ ΣΤΥΓΝΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ, ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΤΟΜΑΡΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΓΚΑΛΥΠΤΟΥΝ !

    14. ΔΙΌΛΟΥ ΤΥΧΑΊΟ ΠΟΥ ΜΌΝΟ ΟΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΌΤΕΡΑ ΟΙ ΟΡΊΤΖΙΝΑΛ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΤΟΥΣ ΤΙΜΟΎΝ ΚΆΘΕ ΧΡΌΝΟ.. ΤΥΧΑΊΟ? ΔΕΝ ΝΟΜΊΖΩ! ΤΟ ΌΝΟΜΑ ΤΩΝ ΦΌΝΩΝ ΠΊΣΩ ΑΠ ΑΥΤΌ ΈΧΕΙ ΕΠΏΝΥΜΟ… ΚΩΣΤΑΝΤΟ/ΑΝΤARCIA. ΥΠΆΡΧΟΥΝΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ, ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΊΟ, ΣΤΑ 5 ΜΈΤΡΑ! ΦΗΜΕΣ ΑΚΛΟΝΗΤΕΣ ΛΈΝΕ ΌΤΙ ΑΥΤΟΣ ΤΟΥΣ ΈΚΑΨΕ!!! Η ΔΙΚΑΙΟΣΎΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΙΣΤΕΡΕΣ ΛΕΡΕΣ ΕΊΝΑΙ ΑΚΑΤΑΔΙΩΚΤΗ ΣΤΗΝ ΜΠΑΝΑΝΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝΕ ΤΗΝ ΆΜΟΙΡΗ ΠΑΤΡΊΔΑ ΜΑΣ! ΕΆΝ ΈΧΕΤΕ ΛΊΓΗ ΤΣΊΠΑ ΕΚΕΊ ΣΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΌ, ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΕ ΤΟ… ΑΥΤΆ!!!!

    15. Οτι δεν τους κόβει ψήφους, ΔΕΝ τους ενδιαφέρει. Γνωστά όλα αυτά, αδιαφορία απο όλους.

    16. σε αυτές τις υποθέσεις δεν υπήρχε καμμία μάνα δολοφόνου πρεζάκια ράπερ που να τραβάει τα μαλλιά της…..

    17. Μου αρεσει που λεμε για αλλες χωρες “Κολομβια”, κτλ. Εδω ειναι η Κολομβια της Ευρωπης.

    18. Το ΚΚΕ και το Σύριζα κρύβονται από πίσω και είναι ευρέως γνωστό για την εγκληματική τους δράση όμως με την ανοχή των υπολοίπων κομμάτων καρτέλ της βουλής γίνεται αυτό που γίνεται.Το δικαστικό σώμα δεν επεμβαίνει για ευνοήτους λογούς με αποτέλεσμα να έχουμε νόμιμες εγκληματικές οργανώσεις στην εξουσία, αυτήν είναι η αλήθεια και μόνο.

    19. ….ΤΟΥΣ ΕΚΑΨΑΝ ΤΑ ΓΝΩΡΙΜΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΠΡΑΚΤΟΡΑΚΙΑ ΤΩΝ ΥΨΗΛΩΝ ΟΡΟΦΩΝ ΤΗΣ ΓΑΔΑ….!!!…

      1. Μαλλον φορούσες κάποτε λυκοτομαρο γιατί τετοιες αυταποδεικτες σκέψεις δεν τις κάνει ο καθένας.
        Εύγε Π.Α

    Comments are closed.