ΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΣΟΚΑΡΕΙ: «ΞΕΜΕΝΟΥΜΕ! Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΣΙΤΑΡΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ» – ΣΤΑ ΥΨΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΨΩΜΙΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΑΓΑΘΩΝ!

    Κοινοποίηση:
    ΣΙΤΑΡΙ

    Απόλυτο ρεκόρ έσπασε η τιμή του σιταριού στην ευρωπαϊκή αγορά. 

    Οι συναλλαγές έκλεισαν στα 548,25 ευρώ ανά τόνο μετά το εξαγγελθέν εμπάργκο της Ινδίας στις εξαγωγές σιτηρών και ειδικά μαλακού σιταριού.

    Στην Ελλάδα οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις μαλακού σίτου αποφέρουν παραγωγή μόλις 200.000 τόνων, η οποία καλύπτει μετά βίας το 20% των εθνικών αναγκών.

    Ο πρόεδρος της Πανελλήνιος Ομοσπονδίας Αρτοποιών, Μιχάλης Μούσιος, δηλώνει ότι «Έχουμε σιτάρι για άλλους δύο μήνες»! Και συνεχίζει: «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και πρωτόγνωρη. Ζήσαμε την κρίση του 2008 με την εκτίναξη της τιμής των δημητριακών. Περάσαμε τόσα χρόνια οικονομικής κρίσης, βιώσαμε δύο χρόνια πανδημίας, αλλά αυτό που ζούμε τώρα δεν το έχουμε ξαναδεί στα μάτια μας»!

    Με βάση τα στοιχεία που έχει η Ομοσπονδία, αυτή τη στιγμή η μέση τιμή του κιλού στο ψωμί διαμορφώνεται στα 2,50 ευρώ, ενώ υπάρχουν περιοχές όπου έφτασε και στα 2,60 ευρώ το κιλό.

    Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Μαράτ Χουσούλιν ανακοίνωσε ότι πλέον ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη ως προς την δυναμικότητα του, θα προμηθεύει με ηλεκτρική ενέργεια τη Ρωσία -και μόνο αν πληρώνει- την αξία του ηλεκτρικού ρεύματος που θα παράγεται και στην Ουκρανία! 

    Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια στα βόρεια της Χερσώνας εξασφάλιζε περίπου το 28% της ενέργειας της Ουκρανίας των 42 εκατομμυρίων κατοίκων, αλλά η περιοχή είναι ρωσόφωνη και καταλήφθηκε με επιχείρηση-περίπατο των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από την Κριμαία στις αρχές Μαρτίου.

    Είναι η μόνη περιοχή που έπεσε περίπου αμαχητί, δεδομένου ότι οι Ουκρανοί δεν περίμεναν να κινηθεί βόρεια-βορειοδυτικά ο ρωσικός επιθετικός άξονας  από την Κριμαία.

    Οι τιμές στα σιτηρά ολοένα και ανεβαίνουν, ενώ μόνο τον Απρίλιο το ψωμί ακρίβυνε κατά 5%, με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Όπως σημειώνει ρεπορτάζ του MEGA, όλα δείχνουν ότι αυτή η αύξηση δεν θα είναι ούτε η τελευταία ούτε η μεγαλύτερη.

    Το ξέφρενο ράλι της τιμής του σίτου στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων της Ευρώπης και της Αμερικής, στον απόηχο της απόφασης της Ινδίας να απαγορεύσει τις εξαγωγές σιτηρών, δείχνει ζοφερή προοπτική για τις παγκόσμιες προμήθειες, απειλώντας με ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες.

    Πάνω από 2,60 το «χωριάτικο»

    Ήδη σε πολλές περιοχές ανά την Ελλάδα, η τιμή για ένα κιλό ψωμί τύπου «χωριάτικο» έχει ξεπεράσει τα 2,60 ευρώ, ενώ στα πιο εξεζητημένα είδη, π.χ. ψωμί με προζύμι, η τιμή του κιλού έχει αγγίξει τα 3,50 ευρώ. Την ίδια ώρα, αρτοσκευάσματα, γλυκίσματα, τσουρέκια, πίτες και κουλούρια έχουν ακριβύνει πάνω από 10% σε σχέση με πέρσι.

     

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    7 Σχόλια

    1. Φυτέψτε συκιές στη Μύκονο – αγρότη πολέμα σου πίνουνε το σπέρμα

    2. Εχθές αγόρασα μια χωριάτικη τυρόπιτα και εκεί που είχε 1 ευρώ στην πλατεία Ναβαρίνου εχθές είχε 1.5 ευρώ και ήταν και μικρότερη ως ποσότητα .
      Δηλ για πάνω από 50% αύξηση σε ένα είδος μόνο.

    3. Με 3 ευρώ το ψωμί και κλαίτε εεε όταν τα τσιγάρα που καπνίζετε το ένα πίσω από το άλλο δεν σας ενδιέφερε ποτέ έτσι;
      Η βενζίνη 7 ευρώ να πάει, θα ψηφίσετε και με τα 4 γιατί έτσι έχετε μάθει στη ζωή σας, ζείτε με επιδοματική πολιτική και δεν σας νοιάζει. Άλλωστε οι πιο πολλοί εδώ μέσα που βρίσκεστε και γράφετε όλη μέρα και σχολιάζετε παριστάνοντας τους παντογνώστες, είστε τεμπέληδες. Αυτοί που δεν γράφουν αλλά έχουν άποψη δεν χρειάζεται να λένε πολλά διότι έχουν καταλάβει το παιχνίδι. Στη ζωή χρειάζεται να είσαι και διπλωμάτης και πολιτικός, γιατί με το σταυρό στο χέρι και αν πηγαίνεις, θα παρακαλάς και θα βρίζεις όπως τώρα. Η ιστορία την οποία μας έχουν βάλει να διαβάζουμε στα σχολικά βιβλία είναι χειραγωγημένη. (Δεν αναφέρομαι στον παραπάνω) Και ο νοών νοήτω.

    4. Μακελείο να παμε να πάρουμε αλεύρι μας λες ??? αντε μη πω τίποτα αντε

    5. Τι 2,60; Τα ψωμια ειναι 350γρ, αρα 3 ευρω το κιλο ειναι το ελαχιστο αυτη τη στιγμη

    6. do not fear [μην φοβαστε] τακουλας is here………………ολα θα τα φτιαξει, ολα θα τα σφαξει…… ολοι θα τακτοποιηθειτε…. αρκει να τον αποθεωσετε οπου βρεθειτε και σταθειτε….. η αναπτηξη ανυπομονει να μπει στο τακουλονισταν……. αυτος θα ξαναβγη στις εκλογες, αυτον εμπιστευοντε οι εξωελλαδικοι και θα φερουν τα ντολλερς για επενδυσεις…….

    7. Ναι αλλά στα ΣΚΑΪ ΜΕΓΚΑ ΑΝΤ1 κτλ ο Μητσοτάκαρος βγαίνει αυτοδύναμος και καταλληλότερος και μάλιστα με τεράστια διαφορά.

    Comments are closed.