ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΝΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ: “ΜΕΓΑΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ, ΟΠΩΣ ΑΥΤΗ ΤΟΥ 2008” – ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

    Κοινοποίηση:
    BANKS-USA-1-1140x570

    Ακόμα μεγαλύτερη οικονομική κρίση, ισάξιου μεγέθους με αυτή του 2008, αναμένουν οι οικονομολόγοι, όπως δήλωσε και η Στέφανι Πομπόι. Mάλιστα θεωρεί υπεύθυνη γι’ αυτό την πολιτική της FED με τα επιτόκια και την άσχημη οικονομική διαχείριση της κυβέρνησης Μπάιντεν.

    Όπως είπε χαρακτηριστικά «το εκπληκτικό με αυτή τη νέα οικονομική κρίση είναι ότι έκανε τόσα χρόνια για να σμβεί και όχι ότι συνέβη».

    Η Πομπόι, η Διευθύνουσα Σύμβουλος και ιδρυτής της εταιρείας οικονομικής έρευνας Macro Mavens , μίλησε στο αμερικανικό FOXNEWS για να εξηγήσει τις ευρύτερες επιπτώσεις της κατάρρευσης της SVB.

    «Αυτό που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή είναι πραγματικά σοβαρό και βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας οικονομικής κρίσης τύπου 2008 και δεν προσπαθώ να είμαι υπερβολική», είπε η Πομπόι στον παρουσιαστή του Fox News.

    Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά:

    «Βρισκόμαστε στο χείλος μιας οικονομικής κρίσης όπως το 2008 και δεν προσπαθώ να είμαι υπερβολική,

    Νομίζω ότι αυτή είναι η ακούσια συνέπεια της νομισματικής πολιτικής της Fed (Federal Reserve – Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ), η οποία συνδυάζεται με πολύ κακή δημοσιονομική πολιτική.

    Ουσιαστικά ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να αναλαμβάνουν απερίσκεπτους κινδύνους.

    Όλα αυτά επιστρέφουν για να τους δαγκώσουν δυνατά και έχουμε μερικές σημαντικές συνέπειες που έρχονται κατά πάνω μας».

    Σταματά την αύξηση επιτοκίων η FED

    Στροφή 180° για τη Fed, την αμερικανική ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα; Η πτώχευση της Silicon Valley Bank (SVB) ίσως οδηγήσει σε επιβράδυνση της αύξησης των κατευθυντήριων επιτοκίων της, αν όχι στον τερματισμό της, ενώ αναμενόταν ακόμη μεγαλύτερη αύξησή τους πριν από μόλις μερικά 24ωρα.

    «Οι πρόσφατες εξελίξεις αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα (η Fed) να απόσχει από την αύξηση των επιτοκίων της την 22η Μαρτίου», στην προσεχή συνεδρίαση του συμβουλίου νομισματικής πολιτικής της, συνόψισαν σε σημείωμά τους αναλυτές της Wells Fargo.

    Αναμένουν πλέον τα επιτόκια να διατηρηθούν στο τρέχον επίπεδό τους, στο φάσμα από το 4,50 ως το 4,75%.

    Καθώς η πτώχευση τις τελευταίες ημέρες της SVB και δύο μικρότερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, της Signature Bank και της Silvergate Bank, έχουν προκαλέσει ρίγος στον τραπεζικό κόσμο και, ευρύτερα, στον κόσμο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

    Οι προσδοκίες αυτές αντανακλούν ταχύτατη και θεαματική αντιστροφή της κατάστασης που επικρατούσε μόλις μια εβδομάδα νωρίτερα. Ο πρόεδρος της Federal Reserve, ο Τζερόμ Πάουελ, προειδοποιούσε πως ο πληθωρισμός παρέμενε επίμονα υψηλός και ότι τα επιτόκια υπήρχε περίπτωση να αυξηθούν περισσότερο από ό,τι προβλεπόταν.

    Η μεγάλη πλειονότητα των παραγόντων της αγοράς προέβλεπε έτσι μεγάλη αύξηση, μισής εκατοστιαίας μονάδας (ή 50 μονάδων βάσης). Διπλάσια από την προηγούμενη, που ήταν ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας (25 μονάδες βάσης).

    «Πιο προοδευτική προσέγγιση»

    «Η εβδομάδα άρχισε με τον Τζερόμ Πάουελ να αφήνει να εννοηθεί (…) ακόμη πιο επιθετική πολιτική αντίδραση και τελείωσε με την κατάρρευση δυο αμερικανικών τραπεζών μεσαίου μεγέθους», της SVB και της Signature Bank, συνόψισε ο Νιλ Σίαρινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος στην Capital Economics, σε ενημερωτικό σημείωμά του.

    Κατά την εκτίμησή του, «οι καθυστερήσεις με τις οποίες η πολιτική (της κεντρικής τράπεζας) φέρνει αποτέλεσμα είναι ένας λόγος να υιοθετηθεί πιο προοδευτική προσέγγιση (…) ξεκινώντας από τώρα».

    Καθώς η τρέχουσα προτεραιότητα της Fed είναι να μειώσει τον πληθωρισμό, που έφθασε το 6,4% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, κατά τον δείκτη αναφοράς CPI. Τα δεδομένα για τον Φεβρουάριο αναμένεται να δημοσιοποιηθούν αργότερα σήμερα.

    Για αυτόν τον λόγο αυξάνει εδώ κι έναν χρόνο το βασικό κατευθυντήριο επιτόκιό της, που ακρίβυνε το κόστος των πιστώσεων για να μειωθεί η κατανάλωση. Απόφαση με περιορισμένη αποτελεσματικότητα μέχρι τώρα.

    Ωστόσο ο αντίκτυπος των ενεργειών της περνούν μήνες προτού γίνει πλήρως αισθητός. Και το κόκκινο πανί της ύφεσης επισείεται συχνά.

    Η Fed είναι έτοιμη «να σφίξει ώσπου κάτι να σπάσει. Η κατάρρευση της SVB και η κρατικοποίηση της Signature Bank είναι ενδείξεις πως κάτι έχει αρχίσει να συμβαίνει», σχολιάζει ο Τζον Κάραβαν, οικονομολόγος της Oxford Economics.

    «Ας μη βιαστούμε»

    Μπορεί να μην είναι τα δεδομένα για τον πληθωρισμό, ούτε για την απασχόληση, αλλά οι πτωχεύσεις τραπεζών το στοιχείο που θα βαρύνει περισσότερο στην πολιτική της Fed.

    Η Fed δεν μπορεί να αυξήσει ακόμη περισσότερο τα επιτόκιά της παρά μόνο «αν οι χρηματαγορές και το τραπεζικό σύστημα παρουσιάσουν ενδείξεις σταθεροποίησης», σύμφωνα με τους αναλυτές της Wells Fargo.

    Κάποιοι ωστόσο εφιστούν την προσοχή: «αυτοί που νομίζουν πως η Fed θα βάλει τέλος στον κύκλο της περιοριστικής πολιτικής της νωρίτερα λόγω των τρεχουσών αναταράξεων στον τραπεζικό τομέα μπορεί να απατώνται», επισήμανε ο Γκρέγκορι Ντάκο, οικονομολόγος της EY Parthenon, σε σημείωμά του.

    Καθώς μολονότι «οι πρόσφατες εξελίξεις πιθανόν θα ευνοούσαν αύξηση των επιτοκίων» κατά 25 μονάδες βάσης, «ας μη βιαστούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης», πρόσθεσε.

    Το ένα τρίτο και πλέον των παραγόντων της αγοράς αναμένει παύση την επόμενη εβδομάδα, για πρώτη φορά από το 2022, κατά την εκτίμηση της CME Group. Τα άλλα δύο τρίτα πάντως αναμένουν αύξηση 25 μονάδων βάσης.

    Κύμα αναλήψεων πανικού —«bank run»— προκάλεσε την πτώχευση τριών αμερικανικών τραπεζών την περασμένη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης της SVB, που αδυνατούσε να αντεπεξέλθει στα αιτήματα των πελατών της να τους δώσει πίσω τα χρήματά τους κι έκλεισε την Παρασκευή με απόφαση των εποπτικών αρχών.

    Οι τελευταίες ανακοίνωσαν την Κυριακή σειρά μέτρων για να καθησυχαστούν οι αποταμιευτές και οι επιχειρήσεις για την σταθερότητα του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος, εγγυώμενες ιδίως τη δυνατότητα ανάληψης όλων των καταθέσεων στην SVB.

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    12 Σχόλια

    1. ΠΟΥΤΙΝ ΡΙΞΕ ΣΤΟΥΣ ΑΧΡΗΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΤΙΜΟΥΣ ΠΥΡΗΝΙΚΑ

    2. Βασικά καλησπέρα σας. Λοιπόν…. τι έχουμε εδώ ? Ένα κλίμα τοξικό , καθημερινής φτωχοποίησης και κάποιοι κοιτάνε να εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να φουσκώσουν τα πατριωτικά ένστικτά….. Αν και το τελευταίο το χρειαζόμαστε. Πάμε όμως παρακάτω. Δείτε λίγο γύρω σας , στις άλλες χώρες τι συμβαίνει . Στη συνέχεια διαβάστε ή δείτε σε βίντεο στο youtube για παράδειγμα πως ήταν η κατάσταση στις ζωές των ανθρώπων λίγο πριν ξεκινήσουν πόλεμοι.Διακρίνετε τις ομοιότητες? ΑΝ ΚΑΙ Η ΔΥΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΑΚΟΜΑ , ΕΝΤΟΥΤΟΙΣ Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ. Ένας πόλεμος που από οποιαδήποτε άκρη του πλανήτη και αν ξεκινήσει στο τέλος θα πάρει την μορφή πολέμου μεταξύ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΔΥΣΗΣ. Η μόνη λύση για να ξαναμοιραστεί η “τράπουλα” και όλο αυτό το σάπιο παγκόσμιο οικοδόμημα να χτιστεί ξανά απ’ την αρχή! Αυτά τα ολίγα.

    3. Ναι ευκαιρία να ξεφουσκωσει και η φούσκα των ακινήτων που νομίζουν αυτοί που έχουν μια τρύπα μπορούν πουλώντας την να εξαδφσλισουν την υπόλοιπη ζωή τους

    4. Μάντεψε ποιοι θα την πληρώσουν πάλι.εκτος από τις αμεριγκλανες

    5. Χτες η διάφορες αμερικάνικες περιφερειακές τράπεζες χάσανε έως και 62% δεν μιλάμε μόνο για τους καταθέτες αλλά και τους εργαζόμενους 8500+ που έχασαν την δουλειά τους.

    6. Έφτασε το σκατό στις κάλτσες των παντελονάτων της FED

    7. Την οικονομικη κριση εσεις την δημιουργησατε και εσας τους αμερικλανους θα χτυπησει !!!! . Εμεις δεν την ξαναπαταμε οπως το 2008 !!! Δικο σας το προβλημα !!!!!

    8. μια χαρα απο 30 χρονων φως δεν θα δουμε ποτε στην ζωη μας μαλλον απο οτι βλεπω αυτοι θελουν να μας αποτελιωσουν ολους να μας παρουν τα σπιτια οσοι εχουν να μην εχουμε να φαμε μπας και χορτασουν , ,

    9. τυπώνεις 100 τρις δολλάρια και τα ρίχνεις στην αγορά να έχουν όλοι λεφτά και τελειώνει η υπόθεση, πατάς ένα κουμπάκι βάζεις $1.000.000 σε κάθε πολίτη σε μία κάρτα και ψωνίζουν όλοι κανονικά

    10. Στέφανε, πες για τον διασυρμό που παθαίνει η χώρα που σταμάτησαν τα τρένα και δεν ξέρει κανένας πότε θα ξαναλειτουργήσουν. Δεν είναι μόνο οι παραγγελίες που δεν πηγαίνουν με τα εμπορικά τρένα, είναι ο διασυρμός της χώρας από το επιτελικό κράτος της μίζας. Και αφού δεν ασκείται καμία δίωξη στους δολοφόνους πολιτικούς και φταίει μόνο ο σταθμάρχης, γιατί δεν λειτουργείτε τα τρένα ρε δολοφόνοι αθώων παιδιών; Αφού έφταιγε μόνο ο σταθμάρχης, ανοίξτε τα τρένα σήμερα! Αλλά ποια τρένα να κυκλοφορήσετε που μόνο η μίζα σας ένοιαζε και λέγατε και για ασφαλή τρένα, εσείς που τα κλείσατε επ αόριστον!

    11. Αφήνουμε τον κορονοιο πιάνουμε την οικονομική κρίση. Άστα κομμάτια όλοι τους πια.

    12. Ο Προεδρος Τραμπ,
      κατι ειδε, κατι καταλαβε,
      και προσπαθησε, παρα τις σφοδρες αντιδρασεις απο λομπι απατεωνες Δημοκρατικους κλπ.
      Τωρα ειναι λιγακι αργα.
      Στις ΗΠΑ,
      πιο ευκολο ειναι να βρεις, να αγορασεις ενα κιλο κόκα παρα,
      δυο αυγα φρεσκα.

    Comments are closed.