Το ΜΥΣΤΗΡΙΟ όσων γεννήθηκαν έως το 1985…Αξίζει να το διαβάσετε!

Κοινοποίηση:
paidia

Στο διαδίκτυο κυκλοφορεί εδώ και αρκετό καιρό μία επιστολή-αφήγηση για όσους είναι γεννημένοι μέχρι και το 1985.

Όσοι ανήκετε σε αυτές τις ηλικίες…θα καταλάβετε:

«H αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω πώς καταφέραμε να επιβιώσουμε…

Ήμαστε μια γενιά σε αναμονή: περάσαμε την παιδική μας ηλικία περιμένοντας. Έπρεπε να περιμένουμε δύο ώρες μετά το φαγητό πριν κολυμπήσουμε, δύο ώρες μεσημεριανό ύπνο για να ξεκουραστούμε και τις Κυριακές έπρεπε να…μείνουμε νηστικοί όλο το πρωί για να κοινωνήσουμε.

Ακόμα και οι πόνοι περνούσαν με την αναμονή.. Κοιτάζοντας πίσω, είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι είμαστε ακόμα ζωντανοί.. Εμείς ταξιδεύαμε σε αυτοκίνητα χωρίς ζώνες ασφαλείας και αερόσακους. Κάναμε ταξίδια 10 και 12 ωρών, πέντε άτομα σε ένα Φιατάκι και δεν υποφέραμε από το «σύνδρομο της τουριστικής θέσης». Δεν είχαμε πόρτες, παράθυρα, ντουλάπια και μπουκάλια φαρμάκων ασφαλείας για τα παιδιά..

gitonia

Ανεβαίναμε στα ποδήλατα χωρίς κράνη και προστατευτικά, κάναμε ωτο-στοπ, καβαλάγαμε μοτοσικλέτες χωρίς δίπλωμα.

Οι κούνιες ήταν φτιαγμένες από μέταλλο και είχαν κοφτερές γωνίες. Ακόμα και τα παιχνίδια μας ήταν βίαια. Περνάγαμε ώρες κατασκευάζοντας αυτοσχέδια αυτοκίνητα για να κάνουμε κόντρες κατρακυλώντας σε κάποια κατηφόρα και μόνο τότε ανακαλύπταμε ότι είχαμε ξεχάσει να βάλουμε φρένα. Παίζαμε «μακριά γαϊδούρα» και κανείς μας δεν έπαθε κήλη ή εξάρθρωση..

Βγαίναμε από το σπίτι τρέχοντας το πρωί, παίζαμε όλη τη μέρα και δεν γυρνούσαμε στο σπίτι παρά μόνο αφού είχαν ανάψει τα φώτα στους δρόμους. Κανείς δεν μπορούσε να μάς βρει. Τότε δεν υπήρχαν κινητά. Σπάζαμε τα κόκαλα και τα δόντια μας και δεν υπήρχε κανένας νόμος για να τιμωρήσει τους «υπεύθυνους» Ανοίγανε κεφάλια όταν παίζαμε πόλεμο με πέτρες και ξύλα και δεν έτρεχε τίποτα. Ήταν κάτι συνηθισμένο για παιδιά και όλα θεραπεύονταν με λίγο ιώδιο ή μερικά ράμματα.. Δεν υπήρχε κάποιος να κατηγορήσεις παρά μόνο ο εαυτός σου.

Είχαμε καυγάδες και κάναμε καζούρα ο ένας στον άλλος και μάθαμε να το ξεπερνάμε.Τρώγαμε γλυκά και πίναμε αναψυκτικά, αλλά δεν ήμασταν παχύσαρκοι. Ίσως κάποιος από εμάς να ήταν χοντρός και αυτό ήταν όλο. Μοιραζόμασταν μπουκάλια νερό ή αναψυκτικά ή οποιοδήποτε ποτό και κανένας μας δεν έπαθε τίποτα. Καμιά φορά κολλάγαμε ψείρες στο σχολείο και οι μητέρες μας το αντιμετώπιζαν πλένοντας μας το κεφάλι με ζεστό ξύδι..

Δεν είχαμε Playstations, Nintendo 64, 99 τηλεοπτικά κανάλια, βιντεοταινίες με ήχο surround, υπολογιστές ή Ιnternet. Εμείς είχαμε φίλους.. Κανονίζαμε να βγούμε μαζί τους και βγαίναμε.. Καμιά φορά δεν κανονίζαμε τίποτα, απλά βγαίναμε στο δρόμο και εκεί συναντιόμασταν για να παίξουμε κυνηγητό, κρυφτό, αμπάριζα… μέχρι εκεί έφτανε η τεχνολογία.

Περνούσαμε τη μέρα μας έξω, τρέχοντας και παίζοντας. Φτιάχναμε παιχνίδια μόνοι μας από ξύλα.. Χάσαμε χιλιάδες greekmagazino.com μπάλες ποδοσφαίρου. Πίναμε νερό κατευθείαν από τη βρύση, όχι εμφιαλωμένο, και κάποιοι έβαζαν τα χείλη τους πάνω στη βρύση. Κυνηγούσαμε σαύρες και πουλιά με αεροβόλα στην εξοχή, παρά το ότι ήμασταν ανήλικοι και δεν υπήρχαν ενήλικοι για να μας επιβλέπουν.

Πηγαίναμε με το ποδήλατο ή περπατώντας μέχρι τα σπίτια των φίλων και τους φωνάζαμε από την πόρτα. Φανταστείτε το! Χωρίς να ζητήσουμε άδεια από τους γονείς μας, ολομόναχοι εκεί έξω στο σκληρό αυτό κόσμο! Χωρίς κανέναν υπεύθυνο! Πώς τα καταφέραμε; Στα σχολικά παιχνίδια συμμετείχαν όλοι και όσοι δεν έπαιρναν μέρος έπρεπε να συμβιβαστούν με την απογοήτευση. Κάποιοι δεν ήταν τόσο καλοί μαθητές όσο άλλοι και έπρεπε να μείνουν στην ίδια τάξη.

Δεν υπήρχαν ειδικά τεστ για να περάσουν όλοι.. Τι φρίκη! Κάναμε διακοπές τρεις μήνες τα καλοκαίρια και περνούσαμε ατέλειωτες ώρες στην παραλία χωρίς αντηλιακή κρέμα με δείκτη προστασίας 30 και χωρίς μαθήματα ιστιοπλοΐας, τένις ή γκολφ.. Φτιάχναμε όμως φανταστικά κάστρα στην άμμο και ψαρεύαμε με ένα αγκίστρι και μια πετονιά. Ρίχναμε τα κορίτσια κυνηγώντας τα, όχι πιάνοντας κουβέντα σε κάποιο chat room και γράφοντας ; ) : D : P

Είχαμε ελευθερία, αποτυχία, επιτυχία και υπευθυνότητα και μέσα από όλα αυτά μάθαμε και ωριμάσαμε. Αν εσύ είσαι από τους «παλιούς»… συγχαρητήρια!

 Είχες την τύχη να μεγαλώσεις σαν παιδί…»!!!

greekmagazino.com

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

19 Σχόλια

 1. Μα τι ωραία και ανέμελα χρόνια τότε!Τότε,με τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα,ο “ΔΕΙΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ” συρφετός έστησε τους πρώτους κομματικούς συνεταιρισμούς και γλέντησε με την ψυχή της η κομματικοποιημένη πλέον αγροτιά!Τότε που κατάλαβαν οι αγρότες ότι δεν χρειάζεται να πωλούν τα προϊόντα τους,αφού αρκούσε να τα πετάξουν σε μια χωματερή για να πάρουν το ευρωπαϊκόν μπαγιόκο!
  Αργότερα κατάλαβαν ότι δεν χρειαζόταν ούτε να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους,αφού το ευρωπαϊκόν μπαγιόκο,πάλι θα έπεφτε.
  Τότε που το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων,είχε πάρα πολλά λεφτά και αρκούσαν για όλα τα πρασινομπλεκόκκινα παιδιά(δανεικά και αγύριστα φυσικά)!
  Τότε που με υπερηφάνεια,το “ΔΕΙΜΟΚΡΑΤΙΚΟ” καθεστώς,κρατικοποιούσε της ιδιωτικές επιχειρήσεις,ώστε να τις “ξεκοκαλίσει” και σήμερα να μην υπάρχει καμία!Τότε που τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων αρκούσαν,ώστε οι γεννηθέντες το ’50 και το ’60,να μπορούν να πάρουν μια αξιοσέβαστη σύνταξη ως ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΙ!!!Τότε,που το όνειρο κάθε πικραμένου γνώρισε τις πιο λαμπρές στιγμές του…”Δεν του κόβει του παιδιού,χώσ’το στο Δημόσιο”!Τότε που το,πολύ υψηλό για την εποχή,ποσό των 500.000 δραχμών(κλέψει-κλέψει),αρκούσε να χαρακτηριστεί ως “δωράκι” και ούτε γάτα,ούτε ζημιά!Τόσα και άλλα τόσα ωραία,συνέβησαν τα ωραία και ανέμελα χρόνια,προ του ’85!
  Μα και μετά το ’85,πάλι ανέμελα και ωραία ζήσαμε!Τόσο ωραία και ανέμελα που αρκούσε ένα “Μea coulpa”,για να καλυφθεί μια εθνική προδοσία!
  Τότε που αρκούσε ένα “βρώμικο ’89”,για να μάθουμε ότι “ε,δεν έγινε και τίποτε” και να αθωωθούν άπαντες οι “ΔΕΙΜΟΚΡΑΤΕΣ”.Στο κάτω κάτω,μια παροιμία που μάθαμε στα ανέμελα μαθητικά μας χρόνια λέει πως “κόρακας κοράκου,μάτι δεν βγάζει”…
  Τότε,που απ’την πολύ ανεμελιά,αρκούσε ένα πιάτο ντολμαδάκια,ώστε να συγκυβερνήσουν οι δεξιοί με τους αριστερούς και να τείνουν χείρα βοηθείας εις τον καημένο,τον υιόν του Πέτρου ή ακόμη,με μια και μόνο τζίφρα,άνοιγαν τα σύνορα και μπάτε σκύλοι αλέστε…
  Η παιδική ηλικία,εκτός της ανεμελιάς,έχει και ένα κακό!Αυτό το κακό,ονομάζεται “χαϊδευτικά” χειρογλύκανον,κοινώς Μ@Λ@ΚΙ@…Και ως γνωστόν,η μ@λ@κί@ τυφλώνει!
  Τώρα θα μου πεις ότι και η δικαιοσύνη τυφλή είναι…Ναι,αλλά όχι όταν μιλάς με το περιβάλλον του Μπάμπη…
  Υ.Γ.1) http://www.youtube.com/watch?v=TWHnJnSc4qc
  Το ότι το “εκτέλεσε” και ο νταλάρας(για τους φίλους και τον Πανούση,σκέτο “Γιώργος”),μόνο τυχαίο δεν μου φαίνεται.

 2. Περισινά ξινά σταφύλια.

  Αυτό το κείμενο υπάρχει εδώ και τουλάχιστον 5 χρόνια
  (και μάλιστα έχει και συνέχεια).
  Τώρα το θυμηθήκατε;

 3. Ξεχάσατε να πείτε ότι συνήθως δούλευε ένας, για να πηγαίνει η οικογένεια διακοπές όλο το καλοκαίρι. Οι μαμάδες δεν ένοιωθαν την ανάγκη να θηλάσουν δημόσια, τα σκυλιά δεν πήγαιναν στη θάλασσα ως αμφίβια, οι γονείς μας έβλεπαν ρομαντικά τη πολιτική, τη τηλεόραση και το ποδόσφαιρο, τα πεζοδρόμια ήταν για τους πεζούς, τα παιδιά έπαιζαν στους δρόμους κι όχι με αυτιστικά μηχανήματα, τα ναρκωτικά, ο καρκίνος, η σκλήρυνση κατα πλάκας, ήταν άγνωστες λέξεις.. Κι ύστερα ήρθε το ’81 και η φθήνεια του

 4. Όλα αυτά πριν πλακώσουν οι ορδές των Αλβανών και πριν εισβάλλουν στη χώρα τριτοκοσμικοί λαθρομετανάστες…

 5. ολα καλα και ωραια προλαβαμε και τα γαριδακια με 5 δραχμες,αλλα δε ξερω που θελει να καταληξει το αρθρο.το θεμα για μενα ειναι ποσοι ειναι αυτοι που γεννηθηκαν πριν το 85 και τους βολεψε ο μπαμπας ρουφιανος στο δημοσιο,που υπηρετησε στρατο διπλα στο σπιτι του η καθολου και που δεν εμαθε τι σημαινει ανεργια ουτε εμεινε ποτε ανασφαλιστος.και ποσοι ειναι αυτοι επι χρονια ανασφαλιστοι ανεργοι που ψαχνουν χρονια για δουλεια κλπ

 6. εγω φανταζομαι μια τριτοκοσμικη χωρα οπου οι πολιτικοι τα λαμογια τα βλαχαδερα εγιναν παμπλουτοι και σεις παιζατε με τα χωματα μαλ…ες

  1. Για παιδάκια μιλάει το άρθρο. Θα παίζαν τι θα κάναν; Κατά τα άλλα εξωρραισμένες σεντιμεταλιτέ αρλούμπες. Δε θα ήθελα να ξαναγυρίσουμε στα 80.

 7. Αχ δεκαετια του 80…Να βλεπεις στην ΕΡΤ1 και στην ΕΡΤ2 τον Παπανδρεα και τους πρασινοκατσαπλιαδες του Τσοβολες,Ακηδες,Γιαννοπουλους,Πετσους και να σου σηκωνεται η τριχα τωρα που καταλαβαινεις ποιοι βαλανε τις βασεις γιαυτο που ζεις σημερα….την οικονομικη καταστροφη εννοω φυσικα.

 8. σχεδόν 99% είναι όπως τα γράφει ο συγγραφέας, με την μόνη διαφορά πως και τότε είχαμε κινητά τηλέφωνα, αν κάποιος θυμάται τα μεταλλικό κουτάκια με το χρώμα των παπουτσιών, βάζαμε μια κλωστή μερικά μετρά και μιλούσαμε, αυτά ήτανε χρόνια, φυσικά για κυνήγι με σφεντόνα και γεμάτες της τσέπες με πέτρες, έλα ντε που αυτά τα χρόνια δεν γυρίζουν πίσω

 9. Α ΡΕ ΦΙΛΕ ΤΙ ΜΑΣ ΘΥΜΗΣΕΣ!
  ΒΕΒΑΙΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ ΠΡΙΝ ΤΟ ’80 ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ’85.
  ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟ ΛΕΓΑΜΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ “ΤΣΑΝΤΑΛΙΝΑ-ΜΑΝΤΑΛΙΝΑ” ΚΑΙ ΣΥΝΗΘΙΖΑΜΕ ΝΑ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕ ΚΟΡΙΤΣΙΑ.
  ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΟΥ ΘΑ ΚΟΙΝΩΝΟΥΣΑΜΕ ΔΕΝ ΠΙΝΑΜΕ ΟΥΤΕ ΝΕΡΟ, ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΟΥΤΕ ΛΑΔΙ!
  ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΗΘΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΚΟΙΤΑΜΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ.

 10. Είμαι ευτυχισμένος που έζησα τα παιδικά μου χρόνια, ανέμελα, όμορφα, με στερήσεις αλλά με ωραίες φανταστικές για όλη μου την υπόλοιπη ζωή αναμνήσεις.

 11. Όσους ξέρω που να γεννήθηκαν το 1985, ο ένας πιο μαλάκας από τον άλλο είναι.

Leave a Response