Αυτή είναι η δικαστικός που θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ελλάδας -Όλο το βιογραφικό της (φωτο)

Κοινοποίηση:
ÓÕÍ. ÔÕÐÏÕ ÔÙÍ ÐÑÏÅÄÑÙÍ ÔÙÍ ÄÉÊÁÓÔÉÊÙÍ ÅÍÙÓÅÙÍ / ÈÁÍÏÕ(EUROKINISSI/ÓÕÍÅÑÃÁÔÇÓ)

Δείτε το προφίλ της

Ποια είναι η κυρία Θάνου

Η Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου, ανέλαβε την προεδρία του Αρείου Πάγου πριν από λίγο καιρό, την 1η Ιουλίου, μετά τη λήξη της θητείας του προκατόχου της Αθανάσιου Κουτρουμάνου λόγω συνταξιοδότησης. Αποτέλεσε πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου στο υπουργικό συμβούλιο που έγινε στις 28 Ιουνίου, λίγες ημέρες πριν το Δημοψήφισμα.Μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων της ως Προέδρου του Αρείου Πάγου η κυρία Θάνου ήταν αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου και πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.

thanou1

Παράλληλα, η κυρία Θάνου είναι πρόεδρος του Εκλογοδικείου, καθώς είναι η αρχαιότερη εκ των τριών αντιπροέδρων των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας (Συμβουλίου της Επικρατείας, Αρείου Πάγου και Ελεγκτικού Συνεδρίου). Το Εκλογοδικείο εξετάζει ενστάσεις κατά του κύρους των βουλευτικών εκλογών, των ευρωεκλογών και των δημοψηφισμάτων.

thanou2

Η γεννημένη στη Χαλκίδα το 1950 κυρία Θάνου, είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης, στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Στο δικαστικό σώμα εισήλθε τον Απρίλιο του 1975 και προήχθη σε Πρόεδρο Πρωτοδικών, το 1992, σε εφέτη το 1996 και σε Πρόεδρο Εφετών το 2005. Μετά την προαγωγή της σε Αρεοπαγίτη , από το 2008 μέχρι το 2014 υπηρέτησε στο Δ΄Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου. Από το 2014 προήχθη σε Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, ενώ εκλέχθηκε Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ((ΕΔΕ) κατά τις δύο τελευταίες θητείες ( 2012 – 2014, 2014-2016). Επίσης, η κυρία Θάνου διδάσκει επί έξι (6) χρόνια στην Εθνική Σχολή Δικαστών (Αστικό Δίκαιο).Είναι παντρεμένη και μητέρα τριών παιδιών.

thanou3

Σημειώνεται ότι η κυρία Θάνου είναι η δικαστής που υποστήριξε ότι το χαράτσι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ είναι αντισυνταγματικό και μη νόμιμο και έχει παραπέμψει την υπόθεση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

thanou4thanou5

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

8 Σχόλια

  1. ΓΙΑ ΨΑΞΤΕ ΤΗ ΡΙΖΑ ΤΗΣ ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΘΕΤΟ ΜΥΡΙΖΟΜΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΒΡΑΙΑ.

  2. Σήμα κατατεθέν.Μόλις τώρα το πρόσεξα.Και αυτή βέρα,στο αριστερό;Τώρα έδεσε,το γλυκό.
    Θα φορέσει και τη…ποδίτσα,κατά την άσκηση των…καθηκόντων της,ως
    υπηρεσιακή πρωθυπουργός;

    Ευελπιστώ,στη τήρηση του εθιμικού συνταγματικού κανόνα.
    Μήπως είμαι τρελλή,μήπως τα΄χω χαμμένα;

    Με βάση το ελληνικό Σύνταγμα (βλ. άρθρο 41 παρ.1 Σ) η Κυβέρνηση πλειοψηφίας που βρίσκεται στην εξουσία αναλαμβάνει τη διεξαγωγή των εκλογών.

    Έχει επικρατήσει εθιμικός συνταγματικός κανόνας, σύμφωνα με τον οποίο: Η εκάστοτε Κυβέρνηση πλειοψηφίας δύο ή τρεις ημέρες μετά την προκήρυξη γενικών εκλογών είθισται να διορίζει σε «εκλογικά ευαίσθητα» Υπουργεία,υπηρεσιακούς Υπουργούς.

    Απώτερος σκοπός αυτής της πρακτικής είναι να παρασχεθούν, κατά την προεκλογική περίοδο, πρόσθετες εγγυήσεις για την αδιάβλητη λειτουργία των βασικών τομέων της κρατικής μηχανής, προκειμένου να διασφαλιστεί κατά το δυνατό πληρέστερα η ελεύθερη και ανόθευτη έκφραση της λαϊκής βούλησης.

    Τα Υπουργεία στα οποία διορίζονται υπηρεσιακοί Υπουργοί είναι παραδοσιακά το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης, αλλά και οι εκάστοτε κυβερνητικές υπηρεσίες Τύπου και Μέσων Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Στα κρίσιμα αυτά «εκλογικά» Υπουργεία διορίζονται κατά κανόνα επιφανείς προσωπικότητες της δημόσιας ζωής του τόπου, που όμως δεν έχουν ενεργή ανάμειξη στις εξελίξεις των κομματικών παρατάξεων. Αποκλείονται, δηλαδή από το διορισμό στην ανωτέρω υπουργικές θέσεις, τόσο τα μέλη της Βουλής όσο και εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα που μετέχουν με οποιονδήποτε τρόπο στην κομματική αντιπαράθεση.

    Αξίζει να επισημανθεί, ότι και ο θεσμός της συγκρότησης υπηρεσιακής Κυβέρνησης για τη διεξαγωγή γενικών εκλογών, από τον οποίο πηγάζει και η ανωτέρω περιγραφόμενη πρακτική διορισμού υπηρεσιακών Υπουργών σε υπουργικούς θώκους που έχουν βαρύνουσα σημασία για την διεξαγωγή των γενικών εκλογών, θεωρείται ότι επίσης συνιστά ελληνικό συνταγματικό εθιμικό κανόνα. Ο κανόνας αυτός προέκυψε επίσης από την ανάγκη διασφάλισης των κατάλληλων προϋποθέσεων για τη διεξαγωγή αδιάβλητων εκλογών.

    Ωστόσο,κατά τις προεκλογικές περιόδους, στα κρίσιμα Υπουργεία, που ήταν κυρίως αρμόδια για την αδιάβλητη διεξαγωγή των εκλογικών αναμετρήσεων, διορίζονταν ως υπηρεσιακοί Υπουργοί, αναγνωρισμένα πρόσωπα της δημόσιας ζωής, που δεν συνδέονταν με κομματικά συμφέροντα και αντιπαραθέσεις.

    Πρέπει να σημειωθεί με αφορμή τα παραπάνω, ότι εν όψει των εκλογών της 6ης Μαΐου 2012, η Κυβέρνηση του Λ. Παπαδήμου,παρέβλεψε τον συνταγματικό εθιμικό κανόνα διορισμού υπηρεσιακών Υπουργών, στα κρίσιμα “εκλογικά” Υπουργεία. Η Κυβέρνηση του Λ. Παπαδήμου αποτέλεσε συνεπώς εξαίρεση,στην εν λόγω πρακτική που ακολουθήθηκε από τις μεταπολιτευτικές Κυβερνήσεις. Εύλογα εγείρονται ποικίλα ερωτήματα, σχετικά με τους λόγους που η Κυβέρνηση επέλεξε αυτή την πρακτική.

    Λαμβάνοντας υπόψη, ότι το επίπεδο αξιοπιστίας του σύγχρονου ελληνικού πολιτικού συστήματος και ιδιαίτερα της τότε Κυβέρνησης, βρισκόταν σε ιστορικά πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα, είναι δύσκολο να εξηγηθεί, για ποιόν ακριβώς λόγο η ελληνική Κυβέρνηση,δεν ακολούθησε την παραπάνω συνήθη συνταγματική πρακτική. Θα ήταν σκόπιμο, χάριν της δημοκρατίας και της διαφάνειας, έστω και στην τελική ευθεία προ της διεξαγωγής των εκλογών, η ελληνική Κυβέρνηση να εξηγούσε πειστικά και με σαφήνεια στον ελληνικό λαό, για ποιό λόγο απέκλινε από τη συνήθη συνταγματική πρακτική, κατά την κρίσιμη προεκλογική περίοδο.

    Έτσι, η Κυβέρνηση θα μπορούσε ευχερώς να διαλύσει το πέπλο ανησυχίας που επλανάτο σε μερίδα πολιτών της χώρας, αλλά και σε μερίδα ΜΜΕ, οι οποίοι διερωτώντο,αν υπό αυτές τις συνθήκες μπορεί να διασφαλιστεί αποτελεσματικά η αδιαβλητότητα των εκλογικών αποτελεσμάτων,των εκλογών της 6ης Μαΐου 2012,αλλά και η σταθερότητα της χώρας την επόμενη ημέρα των εκλογών.

  3. Επιτέλους ξυπνήσαμε……ΑΝΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΝΑ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ μπας και βάλουμε μυαλό, ΕΙΝΑΙ τρομερο Ποτε στην Ιστορια της συνγχρονης ελλαδας δεν ευτυχήσαμε να έχουμε γυναίκα για προθυπουργό ΕΠΗΤΕΛΟΥΣ έστω και αργα, έστω και ΥΗΡΕΣΙΑΚΑ, γυναικα προθυπουργο……. για να δουμε θα βαλει τα δυό ποδάρια, σε ένα για όχι….. για να δουμε, για να δουμε….. άντε και σε καλυτερα…. για να δολυμε, για να δούμε……!!!!!!

  4. να βαλετε για ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ τον ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΑΚΙΑ … ΟΤΙ ΤΟΥ ΕΛΕΓΕ Ο ΓΚΑΒΟΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ … ΓΙ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΑΜΟΙΦΘΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ…

  5. και οι προηγουμενοι τοποθετημένοι ήταν. ουδης αξιος, γηγενης.

Comments are closed.