Ανακαλύφθηκε ο τάφος του Βασιλιά Οδυσσέα!!! Απίστευτο αρχαιολογικό εύρημα από ερευνητές!!!

Κοινοποίηση:
arx

Πόρος, Νησί της Κεφαλονιάς, Ελλάδα. Ο τάφος του Οδυσσέα βρέθηκε και η τοποθεσία της θρυλικής πρωτεύουσας της Ιθάκης ανακαλύφθηκε εδώ σε αυτό το μεγάλο νησί που βρίσκεται κατά μήκος ενός καναλιού ενός μιλίου από το ξερό νησάκι το οποίο οι σύγχρονοι χάρτες αποκαλούν Ιθάκη.

Αυτό θα μπορούσε να είναι οι πιο σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη των τελευταίων 40 ετών, ένα εύρημα το οποίο θα ήταν ισάξιο με την ανακάλυψη της Τροίας από τον Γερμανό αρχαιολόγο Heinrich Schliemann τον 19ο αιώνα. Αλλά ιδιόμορφοι άνθρωποι και η πολιτική αναμίχθηκαν σε αυτή την ανακάλυψη και καθυστέρησαν για αρκετά χρόνια την διαδικασία της γνωστοποίησης της στον κόσμο.

Επίσης οι επισκέπτες της Κεφαλονιάς, ένα νησί το οποίο μοιάζει με χταπόδι στη δυτική ακτή της Ελλάδας, μπορούν να δουν τις αποδείξεις χωρίς κανένα κόστος. Η ανακάλυψη αυτού του τάφου που κατά πάσα πιθανότητα ανήκει στον Οδυσσέα, αποκαλύπτει πως ο άνθρωπος που είναι γνωστός σε πολλές Αγγλικές μεταφράσεις του Ομήρου σαν Ulysses δεν είναι ήταν ένα μυθικό αλλά ένα πραγματικό πρόσωπο. Επιπλέον εδάφια από την ίδια την Οδύσσεια αποκαλύπτουν πως η σύγχρονη Ιθάκη και η πρωτεύουσα της το Βαθύ πιθανόν δεν ήταν η πόλη και το νησί που περιέγραψε ο Όμηρος.

Μάλλον, αυτό το μικρό χωριό του Πόρου στη νοτιοανατολική ακτή της Κεφαλονιάς, τώρα καταλαμβάνει μέρος της τοποθεσίας η οποία φαίνεται να ήταν μια πολύ μεγαλύτερη πόλη η οποία ήταν η πρωτεύουσα του πολυνησιωτικού βασιλείου που κυβερνούσε ο Οδυσσέας και ο πατέρας του ο Λαέρτης. Οι αρχαιολόγοι εδώ και πολύ καιρό ψάχνουν για αποδείξεις του Οδυσσέα στη σύγχρονη Ιθάκη αλλά ποτέ δεν βρέθηκε κάποιο σημαντικό εύρημα από την εποχή του Χαλκού. Αυτό έχει οδηγήσει τους ερευνητές να υποθέσουν πως η γεωγραφία του νησιού που αναφέρει ο Όμηρος είναι μια ξεκάθαρη φανταστική δημιουργία.

Αλλά δύο κομμάτια σύγχρονων αποδείξεων μας λένε πως οι αρχαιολόγοι ψάχνουν σε λάθος μέρος. Το 1991, ένας τάφος του τύπου που συνήθιζαν οι αρχαίοι Έλληνες να θάβουν βασιλιάδες βρέθηκε κοντά στο μικρό χωριουδάκι Τζανάτα στους λόφους έξω από τον Πόρο. Είναι ο μεγαλύτερος τάφος της Βορειοδυτικής Ελλάδας με υπολείμματα τουλάχιστον 72 ατόμων που βρέθηκαν στις κόγχες του.

Ένα συγκεκριμένο εύρημα είναι αποκαλυπτικό. Στο Κεφάλαιο ΧΙΧ της Οδύσσειας ο νεοαφιχθείς και μεταμφιεσμένος Οδυσσέας λέει στη γυναίκα του (η οποία ίσως και να είχε καταλάβει σε ποιον μιλούσε, ο Όμηρος εσκεμμένα δεν μας το ξεκαθαρίζει) ότι συνάντησε τον Οδυσσέα πριν πολλά χρόνια στο νησί της Κρήτης. Περιγράφει λεπτομερώς μία χρυσή πόρπη την οποία ο βασιλιάς φορούσε σε εκείνη τη περίπτωση. Μία χρυσή πόρπη η οποία έχει την ίδια ακριβώς περιγραφή βρίσκεται στο αρχαιολογικό μουσείο του Αργοστολίου, την πρωτεύουσα του νησιού, 30 μίλια από τον Πόρο. Άλλα χρυσά κοσμήματα και σφραγίδες σκαλισμένες σε πολύτιμες πέτρες βρέθηκαν στην ανασκαφή του τάφου αποδεικνύοντας ότι ο τάφος έξω από τον Πόρο χρησιμοποιούνταν για να θάβονται βασιλιάδες.

Έλληνες αρχαιολόγοι επίσης βρήκαν τμήματα από τα τείχη της αρχαίας πόλης τα εκτείνονταν για μίλια μέσα από τους λόφους, γύρω από τον Πόρο. Αυτά περικύκλωναν και τη πόλη αλλά και έναν απόκρημνο γειτονικό λόφο ο οποίος μάλλον εξυπηρετούσε σαν ακρόπολη όπως συνηθιζόταν στις περισσότερες από τις μεγαλύτερες Ελληνικές αρχαίες πόλεις. Οι πέτρες που αποτελούν το τείχος χρονολογούνται γύρω στο 1300 π.Χ. μία ημερομηνία που ταιριάζει με τα γεγονότα που περιγράφονται στην Ιλιάδα και την Οδύσσεια. Επίσης η βασιλική πρωτεύουσα της Ιθάκης ήταν μια πόλη πολύ μεγαλύτερη από τον Πόρο ή οποιαδήποτε άλλη πόλη στην Κεφαλονιά ή στην Ιθάκη.

Θα χρειαζόταν μια μεγάλη πηγή νερού. Δεν υπάρχει καμία τέτοια πηγή στη σύγχρονη Ιθάκη, αντιθέτως υπάρχουν ρέματα κοντά στο Πόρο όπου υπάρχει επίσης και μια μικρή τεχνητή λίμνη. Αυτή η περιοχή έχει το απαιτούμενο νερό. Το νησί που σήμερα λέγεται Ιθάκη δεν έχει. Επίσης ο Όμηρος περιγράφει δύο μεγάλα ορόσημα κοντά στην αρχαία Ιθάκη. Λέει πως βρισκόταν κάτω από ένα εντυπωσιακό βουνό «το πυκνόφυτο βουνό Νέριτον», το οποίο φαίνεται από την «σκούρη σαν κρασί θάλασσα» από πολλά μίλα μακριά. Αυτή η περιγραφή ταιριάζει με το βουνό Αίνος που βρίσκεται πάνω από τον Πόρο, την ψηλότερη κορυφή των Ιονίων νήσων. Ο Όμηρος επίσης περιγράφει τη θρυλική σπηλιά των νυμφών η οποία βρίσκεται μία ή δύο μέρες περπάτημα από την πόλη της Ιθάκης. Μία μεγάλη σκοτεινή σπηλιά με μεγάλους σταλακτίτες και βαθυγάλανο νερό ταιριάζει με την περιγραφή του Ομήρου.

Η σπηλιά αυτή σήμερα αποτελεί πόλο έλξης για τους τουρίστες και βρίσκεται 15 μίλια βορειοδυτικά του Πόρου. Γιατί όλα αυτά δεν έχουν αναφερθεί πρωτύτερα; Λόγω τοπικής πολιτικής και τοπικής οικονομίας. Ο πιο δραστήριος υποστηρικτής της άποψης ότι ο Πόρος είναι η ομηρική Ιθάκη είναι ο τωρινός δήμαρχος και παλαιότερα νομάρχης της Νομαρχία που περιλαμβάνει την Ιθάκη και την Κεφαλονιά.

Ο Γεράσιμος Μεταξάς, συγγραφέας και ερασιτέχνης αρχαιολόγος ο οποίος με χαρά δείχνει τα υπολείμματα της αρχαίας πόλης και τα ενδότερα του τάφου νικήθηκε στην προσπάθεια του για επανεκλογή σαν νομάρχης όταν άρχισε να προωθεί την ιδέα Πόρος – Ιθάκη σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες. Γιατί; Εάν ο Πόρος ήταν η Ιθάκη ποιος θα πήγαινε στο γυμνό νησί που τώρα χρησιμοποιεί αυτό το όνομα; Και αν ο μικρός Πόρος γινόταν ένας τεράστιος πόλος έλξης τουριστών και τα κρουαζιερόπλοια πλημμύριζαν τη περιοχή, τι θα συνέβαινε στο λιμάνι του Αργοστολίου που τώρα είναι το εμπορικό κέντρο της Κεφαλονιάς; Σαν αποτέλεσμα ολόκληρο το εύρημα δεν αναφέρθηκε ποτέ στον ξένο τύπο.

Και σαν επακόλουθο τα μεγάλα παγκόσμια ΜΜΕ έδειξαν μικρό ή ελάχιστο ενδιαφέρον για την ιστορία αυτή. Αλλά για τους εραστές των Ομηρικών επών δεν υπάρχει πιο συγκινητικό μέρος από τη Κεφαλονιά.

paranormap.net

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

41 Σχόλια

 1. ΚΥΡΙΟΙ ΛΑΒΕΤΕ ΥΠ ΟΨΙΝ ΣΑΣ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ ΠΟΥ Ο ΟΜΗΡΟΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ:
  1. ΕΛΑΤEΙΝΑ ΚΑΤΑΡΤΙΑ ΣΤΑ ΠΛΟΙΑ , ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΚΕΠΕΣ ΤΟΥ ΠΑΛΑΤΙΟΥ ΕΛΑΤΕΙΝΑ ΜΕΣΟΔΟΚΙΑ
  2. ΠΗΓΕΣ ΜΕ ΝΕΡΟ ΚΑΤΑΡΑΚΤΕΣ
  3. ΣΠΗΛΙΑ ΠΟΥ ΕΚΡΥΨΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΑ ΔΩΡΑ ΤΟΝ ΦΑΙΑΚΩΝ
  4. ΑΜΟΥΔΕΡΟ ΑΚΡΟΓΙΑΛΙ ΠΟΥ ΤΟΝ ΑΦΙΣΑΝ ΟΙ ΦΑΙΑΚΕΣ
  5. Η ΗΛΙΟΛΟΥΣΤΗ ΠΟΛΗ ΙΘΑΚΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΠΑΝΥΠΕΡΤΑΤΟ ΒΟΥΝΟ ΝΗΡΙΤΟ ΤΟ ΔΑΣΟΜΕΝΟ(ΝΗΡΙΤΟΣ =ΑΙΝΟΣ = ΒΩΜΟΣ ΠΡΟΣ ΑΙΝΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΓΑΛΕΤΟ)
  ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΛΑ ΜΑΖΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΑΛΟ ΝΗΣΙ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
  ΓΙΑΤΙ ΕΛΑΤΑ ΕΧΕΙ ΜΟΝΟΝ Ο ΑΙΝΟΣ
  ΓΙΑΤΙ ΝΕΡΑ ΚΑΙ ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΠΟΤΑΜΙΑ/ΚΑΤΑΡΑΚΤΕΣ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
  ΓΙΑΤΙ ΣΠΗΛΙΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΑΒΟΜΥΛΟ ΚΑΙ Η ΣΠΗΛΙΑ ΤΗΣ ΔΡΑΚΕΝΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΡΟ .
  ΑΜΟΥΔΕΡΑ ΚΑΙ ΑΠΑΓΙΑ ΑΚΡΟΓΙΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΝΟΤΙΑ ΠΛΕΥΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΡΑΒΟΜΥΛΟ.
  ΗΛΙΟΛΟΥΣΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΡΟΣ ΣΚΑΛΑ ΛΕΙΒΑΘΟ ΜΑΖΑΡΑΚΑΤΑ ΡΑΖΑΤΑ (ΣΕ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΧΟΥΝ ΒΡΕΘΗ ΑΡΧΑΙΟΙ ΜΥΚΗΝΑΙΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ . ΒΩΜΟΙ ΚΑΙ ΝΑΟΙ.
  ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΛΙΓΑ
  ΠΑΝΑΓΗΣ

 2. Αγαπητοι μου σημερα 10-12-2018 σας λεγω τα παρακατω.Ουτε ο Ταφος του Βασιλια της ΙΘΑΚΗΣ ΟΔΥΣΣΕΑ ,αλλα ουτε και το Ανακτορο του βρεθηκε ακομη.Οιτ βρεθηκε απο διαφορους ανσκαφεις-αρχαιολογους δεν ανηκει τιποτε στον ΟΔΥΣΣΕΑ. Απλουστατα τιποτε γιατι αυτα που βρεθηκαν δεν ανηκουν στην οικογενεια .Για τους αρχαιολογους εχω ενα μηνυμα.Ολη η περιοχη του σημερινου Φισκαρδου ειναι η πραγματικη ΙΘΑΚΗ. Εαν θελουν ας το καταλαβουν. Εκει στο μεγαλο πλατωμα του χωρου,βρισκοταν το ανακτορο του.Εξω απο αυτο το μεγαλο γηπεδο- πλατεια οι μνηστηρες επαιζαν αθλοπαιδιες [ ακοντιο,λιθο, δισκο κ.λπ. ] Οταν το καταλαβουν θα βρουν και γυρωθεν ολους τους ταφους των ανθρωπων της Οδυσσειας. Η πραγματικη ΙΘΑΚΗ ειναι η σημερινη ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ και οχι η σημερινη ΙΘΑΚΗ [Θιακι ].

 3. Δεν υπάρχει περίπτωση ο τάφος του να είναι στην Κεφαλονιά ελεως. , δεν λέγεται σαν πας σστο πηγαιμο για την Κεφαλονιά ή το πιο σημαντικό ενας από τους πιο , Ο ΠΟΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ποιητής έκανε αυτο το λάθος ; δεν νομιζω και όλες αυτές οι μπούρδες ελεως πολυ απλά ΑΥΤΌΣ Ο ΤΆΦΟΣ ΕΊΝΑΙ ΤΟΥ ΒΑΣΊΛΙΑ ΤΗΣ ΚΑΕΦΑΛΟΝΙΑΣ γιατι και η Κεφαλονιά είχε τοτε Βασίλια , μπουφοι , λοποδητες , μ@λ@κςχ

 4. ΒΙΒΛΙΟ: Η πατρίδα του Οδυσσέα αποκαλύπτεται ΤΟΥ Γεώργιος Ι. Παξινός

 5. Ὁ τάφος αὐτὸς ἀποκλείεται νὰ εἶναι τοῦ Ὀδυσσέως. Μετὰ τὸν ἐμφύλιο πόλεμο στὴν Τροία, ὁ βασιλικὸς θεσμὸς ἄρχισε νὰ ἀτονεῖ καὶ τὰ ἡνία τῆς ἐξουσίας περιῆλθαν στοὺς ἀριστοκράτες. Οἱ μνηστῆρες ἦσαν γόνοι τῶν ἀριστοκρατικῶν οἰκογενειῶν οἱ ὁποῖες κατὰ τὸ διάστημα τῆς ἀπουσίας τοῦ Ὀδυσσέως εἶχαν σφετερισθῆ τὴν ἐξουσία. Γιὰ νὰ ην παρεξηγούμεθα τὸ βασιλικὸ καθεστὼς τῶν ἡρωϊκῶν χρόνων ἦταν ἀπείρως δημοκρατικώτερο ἀπὸ ὁποιοδήποτε καθεστὼς μεταγενεστέρας βασιλείας. Ἡ γνώμη τοῦ λαοῦ μετροῦσε. Ἡ ἐπιστροφὴ λοιπὸν τοῦ Ὀδυσσέως (ὁ ὁποῖος -μὴν ξεχνᾶμε- ἦρχε Κεφαλλήνων μεγαθύμων) συνέπεσε μὲ τὴν ἀλλαγὴ αὐτὴ καθεστῶτος. Ὁ ἥρωάς μας μετὰ τὴν μνηστηροκτονία ἐξορίσθη καὶ ἀπεβίωσε ἐκτὸς Ἰθάκης. Κάποιοι ἰσχυρίζονται ὅτι ἐξορίσθη στὴν Ἤπειρο ἄλλοι στὴν Μ. Ἑλλάδα ὅπου οἱ ντόπιοι ἐπεδείκνυαν τὸν τάφο του. Κατὰ τὴν ἄποψή μου πρέπει νὰ πέθανε στὴν Ἤπειρο ὅπου εἶχε συγγενεῖς. Μῃν ξεχνᾶτε ὅτι οἱ ἀρχαῖοι πρόγονοί μας ἦσαν κατὰ τὸ ἥμισυ Ἠπειρῶτες. Ἄρα ὁ τάφος αὐτὸς προφανῶς ἀνήκει σὲ κάποιον ἰσχυρὸ βασιλέα ἀλλὰ ὄχι στὸν ἴδιο τὸν Ὀδυσσέα (πιθανότατα προγενέστερο τοῦ Όδυσσέως.
  Δὲν θὰ ξεχάσω ὅτι, πρὸ ἀμνημονεύτων χρόνων, ὅταν ἤμουν στὴν α’ γυμνασίου καὶ κάναμε Ὄμηρο ἀπὸ τὴν μετάφραση Πάλλη στὸ σημεῖο ποὺ περιέγραφε ὁ Ὀδυσσεὺς τὸ Νεώριό του στὸ μυαλὸ μου ἐρχόταν χωρὶς νὰ ξέρω γιατὶ ἡ τοποθεσία τοῦ Πόρου ὅπου δίπλα σὲ ρεματιὰ εἶχε ἡ θεία μου Βαρβάρα ἕνα ξενῶνα. Τότε ἀκόμα δὲν εἶχα κἂν ἀκούσει ὅτι ἡ ἀρχαία Ἰθάκη ἦταν στὴν Κεφαλονιά, ἀλλὰ νόμιζα ὅτι ἡ Ἰθάκη ἦταν τὸ νησὶ τοῦ Δαῖρπφελντ.

  1. Αγαπητέ κύριε Πελεκίδη απατώντας αποκλειστικά και μόνο ως προς την διάρκεια της χρήσης του τάφου που κατασκευάστηκε κατά την Μυκηναϊκή περίοδο για τις ανάγκες των ταφών του γένους των ηγεμόνων που είχε την έδρα του στην κοιλάδα των Τζαννάτων (Ν.Α Κεφαλληνία) σύμφωνα με τις προδημοσιεύσεις που έχουν γίνει σε διάφορα συνέδρια, αρχαιολογικές ημερίδες και έντυπα από τον υπεύθυνο αρχαιολόγο της ανασκαφής Δρ Λάζαρο Κολώνα ο συγκεκριμένος τάφος που είναι δομημένος πάνω σε μια παλαιότερη φάση με ενσωματωμένα στοιχεία και δομικό υλικό ενός πρωιμότερου θολωτού τάφου, ξεκινά την νέα του χρήση περίπου από το 1350 π.Χ (ΙΙΙ Α-Β) και φτάνει μέχρι το τέλος της Μυκηναϊκής περιόδου (1050 π.Χ). Προφανώς ο τάφος αυτός έχει χρησιμοποιηθεί για τις ταφές των προγόνων αλλά και των απογόνων του βασιλικού γένους που ήταν η άρχουσα τάξη στην επίδικη εποχή που συμπίπτει με την άλωση της Τροίας (εποχή του Οδυσσέως). Η άλωση της Τροίας σύμφωνα με τις νεότερες θεωρίες και έρευνες υπολογίζεται οτι έγινε γύρω στο 1184 π.Χ. Συνεπώς ο Οδυσσεύς εάν υπήρξε όντως ένα υπαρκτό φυσικό πρόσωπο, που σύμφωνα με τον Όμηρο προέρχεται από το γένος του Αρκεισίου και αποδειχθεί οτι είχε όντως την έδρα του στο συγκεκριμένο τόπο, τότε μπορούμε να υποθέσουμε οτι είναι πολύ πιθανόν να έχει ενταφιαστεί στον συγκεκριμένο τύμβο. Ούτως ή άλλως θα πρέπει να αναμένουμε εντός των προσεχών μηνών την επίσημη δημοσίευση της ανασκαφής από τον Δρ Λάζαρο Κολώνα όπου και θα δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα μιας πολύχρονης έρευνας.

  2. OI ΠΗΓΕΣ ΣΑΣ ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΕ ? ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ ΚΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝΟΥΜΕ. ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ΤΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΩΣ?

  3. Σωστά νόμιζες!
   Η Κεφαλονιά δεν καλύπτει καμία από τις Ομηρικές περιγραφές.
   Τουριστική εκμετάλλευση γίνεται, απλώς, με στόχο τους απληροφόρητους τουρίστες.

   1. Ενω η τωρινη Ιθακη εχει ολες τις αποδειξεις ετσι ?Ποτε ονομασθηκε ετσι (Ιθακη) η τωρινη ?
    Εφοσον διαβαζετε ιστορια μηπως ειναι τυχαιο που ο Ομηρος (Αυλιδα) και ο Θουκιδιδης τον αναφερουν “Βασιλεα Κεφαλληνων”?Μηπως ο Λαερτης ηταν γενος Κεφαλου?Ποιος ηταν ο “καποιος αλλος” τοσο μεγαλος βασιλιας στην Κεφαλλονια το 1300-1100πχ..ετσι απλα..ριχνουμε ενα “καποιος αλλος” και ..καθαρισαμε..Πως λεμε “ινδοΕυρωπαικη φυλη”..ποιοι ηταν αυτοι..στοιχεια..ΜΗΔΕΝ..ετσι κι εδω..ριχνουμε το ΜΗΔΕΝ κ εξαφανιζουμε τα δεδομενα..Μιλαμε για εναν απο τους 5 μεγαλυτερους (σε ΟΛΗ την ΕΛλαδα) ΒΑΣΙΛΙΚΟΥΣ ταφους εποχης Τρωικου πολεμου και εσεις αγνοειτε τα στοιχεια και ..νομοθετειτε και γραφετε ιστορια κατα το δοκουν.Φιλε Φοιβε..ΚΑΜΜΙΑ περιγραφη δεν καλυπτει ?ΚΑΜΜΙΑ ? Βλεπει η Ιθακη προς Δυτικο Ωκεανο και δε βλεπει η Κεφαλονια ?Εχει η Ιθακη η αλλο νησι τοσο τεραστιο βουνο σαν τον Αινο που να φαινεται απο την Πελοπονησσο και να το αναφεραν στην Ομηρικη εποχη ?Εχει καποιο αλλο νησι του Ιονιου τοσα και τοσο μεγαλειωση αρχαια ΜΥΚΗΝΑΙΚΗΣ ΕΠΟΧΗΣ οσα εχει η Κεφαλονια ?Τυχαιο κι αυτο ετσι ?”Ελα μωρε….”…οποτε ΜΟΝΟ στην Κεφαλονια υπαρχουν ΕΥΡΗΜΑΤΑ και αναφορες αλλα (τυχαια φυσικα..οχι εκ προθεσεως) η ..προταση σας ειναι να ..αγνοησουμε ολα τα ευρηματα..τα στοιχεια..τα ονοματα κλπ..και να ασχοληθουμε με το..ΤΙΠΟΤΑ..επειδη ετσι σας βολευει..ΠΡΟΦΑΝΩΣ…Μα ποιος ειναι ο Θουκιδιδης που αναφερει “Βασιλεα Κεφαλληνων” τον Οδυσσεα..τι ξερει ο Θουκιδιδης…εδω μας πληροφορουν διαφοροι με..ονειρα..και ..επιθυμιες..και παιδικες αναμνησεις…σιγα μη λαβουμε υποψιν αρχαιους ιστορικους και ευρηματα…

 6. Σε κάθε ανακάλυψη που γίνεται στην Ελλάδα, αμέσως τα ανθελληνικά τρολ, πληρωμένα από το ΚΙΣ, μπαίνουν για να στάξουν χολή κατά της Ορθοδοξίας. Παραδείγματος χάριν, η «Αθηνά». Ξεκινά το σχόλιο και καλά κατά των προδοτών, αλλά στόχος είναι η Ορθοδοξία.
  Τουλάχιστο πες μας ρε βλαμμένο πώς σε πληρώνουν; Με την ώρα ή με το σχόλιο; Ίσως να υπάρχουν κι άλλοι που θέλουν να κάνουν τη βρωμοδουλειά που κάνεις εσύ. Σε κρίση βλέπεις βρισκόμαστε…κρίση που την προκάλεσαν τα αφεντικά σου.

 7. Ulysses ???

  Τι Γιουλίσες ρε καθυστερημένοι βρωμοβάρβαροι;;; Ο – ΔΥ – ΣΣΕ – ΑΣ λέγεται γ@μημ%νοι….

  1. Δὲν λέγεται Ο-ΔΥ-ΣΣΕᾹΣ λέγεται Ὀδυσσεὺς, – έως καὶ κλινεται κατὰ τὸ βασσιλεύς,-έως

   1. Εντάξει μεγάλε, στην δημοτική πάντως έτσι λέγεται.
    Δεν ξέρω που ζεις, αλλά ΔΕΝ είναι σήμερα το πολυτονικό το μεγαλύτερο πρόβλημα των Ελλήνων…

 8. ΜΗΝ ΕΙΣΤΕ ΤΟΣΟ ΕΝΤΟΥΣΙΑΣΜΕΝΟΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΘΑΨΟΥΝ ΜΕ ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΚΙ ΑΥΤΟ ΕΝΩ ΤΟ ΙΕΡΑΤΕΙΟ ΤΗΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΟΤΙ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΧΤΙΣΤΕΙ ΕΠΑΝΩ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΒΡΑΑΜ! ΕΞΑΛΛΟΥ ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΥΧΑΙΑ ΙΔΡΥΣΑΝ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΥΜΜΙΑ ΤΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΛΥ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΟΝΟΜΑ – ΝΕΑ ΙΕΡΟΥΣΑΛΙΜ!?…..

  1. ΔΥΟ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΙΡΑ.ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΚΑΙ Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΒΛΑΚΕΙΑ.ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ. Α.ΑΙΝΣΤΑΙΝ

    1. ΤΟ ΠΟΛΥ ΤΟ ΤΑΚΑ-ΤΑΚΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΑΛΑΚΑ.ΕΣΥ ΠΙΣΤΕΥΕ ΟΤΙ ΒΡΕΘΗΚΕ Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ,ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΦΕΙΔΙΑ.ΜΟΝΟ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΒΡΕΘΕΙ ΑΚΟΜΑ.

 9. Αγαπητοί φίλοι το συγκεκριμένο κείμενο δεν το έγραψε κανένας τσαρλατάνος είναι του δημοσιογράφου Thomas Elias της εφημερίδας The Madera Tribune, γράφτηκε στην εφημερίδα MADERA TRIBUNE,την 5/12/2005 προφανώς στην Αγγλική γλώσσα. Μπορεί κανείς να συμφωνεί ή να διαφωνεί με τα συμπεράσματα και τις εκτιμήσεις του συγκεκριμένου δημοσιογράφου ως προς τα αίτια της συγκάλυψης αυτής της ανακάλυψης όπως επίσης και με την πιστή μετάφραση του κειμένου από την Αγγλική γλώσσα στα Ελληνικά, τίποτα όμως δεν μπορεί να αλλάζει το ίδιο το γεγονός και την σημασία του για την ταυτοποίηση του αναζητούμενου από την αρχαιολογική σκαπάνη μυκηναϊκού κέντρου στην δυτική νησιωτική Ελλάδα. Για όσους ενδιαφέρονται να μελετήσουν τα νέα δεδομένα και την πορεία των ερευνών τους συντείνουμε να επισκεφτούν το Blog http://homericithaca.blogspot.gr/ και στο fecebook την σελίδα της “Εταιρείας Μελετών Προϊστορικής Κεφαλληνίας” όπως επίσης και την σελίδα
  Homer’s Ithaca.

  1. Τότε, το 2005, ήταν της μόδας ένα βιβλίο γραμμένο από Αγγλους, που δεν είχαν και μεγάλη γνώση του Ομήρου και βάσισαν την θεωρία τους σε μια πεποίθηση που απεδείχθη εσφαλμένη.
   Στην πεποίθηση τους ότι την εποχή του Ομήρου, η Παλλική ήταν διαχωρισμένη από την υπόλοιπη Κεφαλονιά, αποτελώντας ξεχωριστό νησί.

   Σήμερα η Γεωλογία το έχει αντικρούσει αυτό.
   ΟΥΔΕΠΟΤΕ η Παλλική αποτελούσε χωριστό νησί.
   Οπότε, πάει περίπατο όλο το οικοδόμημα…

   Η Κεφαλονιά δεν μπορεί να είναι το νησί του Οδυσσέα, γιατί:
   1) Στην Ιθάκη του Οδυσσέα μπορείς να πας και πεζός και δια θαλάσσσης.
   2) Η Ιθάκη του Οδυσσέα έχει ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ της “ηπειρωτική ακτή”, με την οποία συνδέεται με πορθμείο.
   3) Η Ιθάκη έχει τον “λιμένα του Φόρκυνος”, που είναι ένα κλειστό λιμάνι, με τους βραχίονες να συγκλίνουν τόσο πολύ, που μέσα του το νερό είναι πάντα σαν λάδι, ώστε ένα πλοίο μπορεί να παραμείνει ΧΩΡΙΣ να χρειάζεται να δέσει!
   4) Η Ιθάκη του Οδυσσέα έχει ΕΝΑ βουνό (Νήριτον) και όχι τέσσερα, όπως η Κεφαλονιά…
   κλπ κλπ

   Ενας αρχαίος τάφος κάπου, ήταν όλο κι όλο το εύρημα!
   Ολα τα άλλα τα πρόσθεσε η φαντασία…

 10. και ο πλατωνας ηταν μπατζανάκης του γκρουεφσκυ οσο για την θεα Αθηνα ειναι βαφτισιμιά του γκλιγοροφ υπαρχουν και τα αποδεικτικά στοιχεία και μαλιστα φωτογραφιες .

 11. προφανώς δεν γνωρίζετει ότι υπάρχει παρόμοιος θολωτός τάφος στην Ιθάκη…

 12. Όποιος έγραψε αυτό το άρθρο είναι τσαρλατάνος. Όχι πως δεν βρέθηκε ο συγκεκριμένος τάφος που αναφέρεται, ούτε ότι δεν υπάρχουν θεωρίες από επιστήμονες για οποιοδήποτε μέρος ως “Ομηρική Ιθάκη”. Πρώτ’ απ’ όλα, το σύστημα ανέδειξε την Ιθάκη εις βάρος του Πόρου, όχι την Κεφαλλονιά σαν σύνολο εις βάρος της πρώτης; Δεύτερον,το έπος της Οδύσσειας είναι αυτό που λέει τ’ όνομα του, ΕΠΟΣ (έμμετρο λογοτεχνικό είδος)!!! Δεν μπορεί να μην υπάρχουν κάποιες ανακρίβειες ειδικά σε μερικά εδαφικά χαρακτηριστικά όπως αποστάσεις και υψόμετρα από τον Όμηρο (που το πιθανότερο δεν είδε την Ιθάκη ούτε στον χάρτη, ακόμα και να μην ήταν όπως λέει η παράδοση τυφλός). Τρίτον, το όρος λέγεται Νήριτο και όχι Νέριτο (ονομάστηκε από τον μυθικό Νήριτο, αδελφό του Ίθακου). Τέταρτον, το ανάκτορο “βλέπει 3 θάλασσες κατά τον ποιητή, το οποίο έχει βρεθεί ένα πανομοιότυπο με την περιγραφή στο έπος στην Βόρεια Ιθάκη (όχι όπως αναφέρει ο αρθρογράφος το Βαθύ που ήταν πόλη στην Ρωμαϊκή εποχή που λόγο της πειρατείας ερήμωσε και ξανα-κατοικήθηκε στα 1700 και ουδέποτε δεν θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς, ούτε Ιθακήσιος, ούτε γνώστης ιστορίας την Ομηρικότητα του)… Πέμπτον, η Ιθάκη περιγράφεται ως σχεδόν “άγονη” και το άστυ είχε λέει τεχνητή άρδευση, αναφέρετε επίσης στην Τηλεμαχία πώς ο Τηλέμαχος αρνήθηκε ως δώρο 2 άλογα γιατί δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν και να καβαληθούν στο “άγριο” τοπίο της Ιθάκης. Τέλος αντιπαραθέτω στους σκεπτόμενους αναγνώστες ένα ντοκιμαντέρ κατά κύριο λόγο για το ανάκτορο που βρέθηκε στην Ιθάκη όχι σαν απάντηση αλλά σαν αντερώτηση: http://vimeo.com/80117093

  1. Η ΙΘΑΚΗ ΚΑΙ Η ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΝΗΣΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΠΡΟΣΕΞΕΙ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΚΑΙ ΔΕΙ ΟΤΙ Η ΙΘΑΚΗ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΣΑΝ ΨΗΦΙΔΩΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑ. ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΕΓΙΝΕ ΑΠΟΚΟΠΗ, ΟΠΩΣ ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ ΛΗΞΟΥΡΙ ΝΑ ΑΠΟΣΧΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΜΟ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥ ΝΗΣΙΟΥ. ΓΙ ΑΥΤΟ ΛΕΕΙ ΣΕ ΤΟΣΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΕΠΩΝ Ο ΟΔΥΣΣΕΥΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΤΩΝ ΚΕΦΑΛΛΗΝΩΝ. ΤΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΩΣ ΘΑ ΒΡΕΘΗ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑ ΣΕ ΠΕΙΣΜΑ ΟΛΩΣ ΟΣΩΝ ΛΕΓΟΥΝ ΟΤΙ ΤΑ ΕΠΗ ΕΙΝΑΙ ‘ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ΄. ΦΑΤΕ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΜΥΘΙΚΗ ΤΡΟΙΑ, ΤΙΣ ΜΥΘΙΚΕΣ ΜΥΚΗΝΕΣ, ΤΗΝ ΜΥΘΙΚΗ ΠΥΛΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΥΜΜΑΖΕΥΕΤΑΙ….ΜΟΝΟ ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΙ ΚΑΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΛΕΝΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΗΔΙΕΣ.

 13. Το όνομα έχει γραφτεί λάθος. Το σωστό είναι Νίκος Καμπάνης.

 14. Ο Τάφος αυτός είναι γνωστός εδώ και δύο δεκαετίες… Στην έρευνά μου με τίτλο: “ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΘΕΙΕΣ”, κατέληξα, το 2004, στο συμπέρασμα ότι, λόγω του ευρήματος του σφραγιλόλιθου, και του γεγονότος ότι ο Οδυσσέας, όπως είχε μαντεύσει και ο μάντης Τειρεσίας στο Κάτω Κόσμο, είναι θαμένος μακρυά από την πατρίδα του, αλλά στο ίδιο νησί,… Ταιριάζει ως ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ στην θεωρία της Παλλικής ως ΟΜΗΡΙΚΗ ΙΘΑΚΗ.

  1. ΣΥΓΓΝΩΜΗ, ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΑΚΡΙΒΩΣ ΛΕΕΙ Ο ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΤΕΤΟΙΟ ΠΡΑΓΜΑ, ΓΙΑΤΙ ΜΕΛΕΤΩ ΤΑ ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΟΥΘΕΝΑ.

  2. ΝΑ ΜΑΣ ΠΗΣ ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΣΤΙΧΟ ΠΟΙΟΥ ΕΠΟΥΣ ΛΕΓΕΙ Ο ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ.

 15. Ο ΣΛΗΜΑΝ ΗΤΑΝ ΕΜΠΟΡΟΣ ΚΑΙ, ΜΑΓΕΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ, ΜΟΛΙΣ ΕΒΓΑΛΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΡΧΙΣΕ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΚΑΙ ΑΝΕΚΑΛΥΨΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΥΚΗΝΕΣ, ΠΟΥ ΚΑΤΑ Τ’ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ. ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΥ.

 16. ΑΠΟΡΩ ΠΩΣ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΔΕΝ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΤΑ ΒΡΗΚΑΝ Η ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΑΝΗΚΟΥΝ?

 17. Ελλάς…
  Μια χώρα με τόσο τεράστια ιστορία… όπου και να πας από κάτω σου υπάρχει και ένας θησαυρός και ακόμα δεν έχουμε βρει τίποτα…

 18. Βρε konstas οι μεγαλύτεροι αρχαιολόγοι ήταν ερασιτέχνες.

 19. Ένα θα σας πω… την ιστορία την υποστηρίζει ο “Ο Γεράσιμος Μεταξάς, συγγραφέας και ερασιτέχνης αρχαιολόγος”…. Ξέρετε έχουμε και επαγγελματίες αρχαιολόγους που διαφωνούν με τα παραπάνω.

  Εσάς πως θα σας φαινόταν να υπερασπιζόταν μια υπόθεσή σας στα δικαστήρια π.χ. ένας “συγγραφέας και ερασιτέχνης δικηγόρος”;

  Πως θα σς φαινόταν να σας έκανε εγχείρηση ένας “συγγραφέας και ερασιτέχνης χειρουργός”;

  Πως θα σας φαινόταν να σας έχτιζε το σπίτι ένας “συγγραφέας και ερασιτέχνης αρχιτέκτων”;

  1. Επειδή είμαι από την Κεφαλονιά και ξέρω… η όλη ιστορία γίνετε για να μην χάσει τουρίστες η Ιθάκη.. αυτός είναι και ο λόγος που οι αρχές εδώ δεν παίζουν το θέμα. Τους βολεύει η σημερινή κατάσταση.. επίσης για όσους ξέρουν, η Κεφαλονιά με την Ιθάκη παλιά ήταν ένα… ένα νησί.

   Το Παλάτι ήταν, είναι και θα παραμείνει να είναι εδώ στην Κεφαλονιά!

  2. Αγαπητέ Κώστα είμαι ο Μάκης Μεταξάς που ο άγνωστος σε μένα συντάκτης αυτού του κειμένου με τον εντελώς αντιφατικό τίτλο που μου προσέδωσε ως «ερασιτέχνης αρχαιολόγος» σε οδήγησε στην κοινοποίηση του συγκεκριμένου σχολιασμού. Αφού πρώτα κρατήσω τον τίτλο του ερασιτέχνη που με εκφράζει απόλυτα και αποποιηθώ τον τίτλο του επαγγελματία αρχαιολόγου που ουδέποτε ήμουνα ¬- και στην ηλικία που είμαι δεν βλέπω ότι θα μπορούσα να τον αποκτήσω έστω και εάν θα το επιθυμούσα,- θέλω να σου πω ότι η όποια διαφωνία ενός επαγγελματία αρχαιολόγου με έναν ερασιτέχνη δεν θα κριθεί από τα πτυχία των κατ’ επάγγελμα αρχαιολόγων ούτε βεβαίως και από τις ευφάνταστες και ενθουσιώδεις πολλές φορές απόψεις και «αποκαλύψεις» των ερασιτεχνών αλλά από αποκλειστικά και μόνον από την αποκάλυψη της αλήθειας εάν και όποτε αυτή μπορεί να αποδοθεί. Χωρίς να παραβλέπω τον αναντικατάστατο ρόλο της αρχαιολογικής κοινότητος που συμβάλει καθοριστικά στην ορθή ανάγνωση και επιστημονική τεκμηρίωση των αποτελεσμάτων μιας έρευνας θα μου επιτρέψεις να αντιστρέψω έστω και για λίγο τον τρόπο σκέψης σου και να σε ρωτήσω : «Πως θα σου φαινόταν σήμερα το δομημένο περιβάλλον π.χ της Σαντορίνης ή της Οίας εάν το είχαν διαμορφώσει οι πτυχιούχοι μηχανικοί και αρχιτέκτονες της μεταπολεμικής Ελλάδος;» Είναι αλήθεια ή είναι ψέμα ότι μια από τις ομορφότερες αρχιτεκτονικές συνθέσεις παγκοσμίως στην σύγχρονη εποχή που ζούμε έγινε αποκλειστικά και μόνο από «ερασιτέχνες αρχιτέκτονες» και πολίτες που αγαπούσαν την ιστορία του τόπου τους; Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι οι δικές μας απόψεις κατ’ αντιπαραβολή του επιτυχημένου εγχειρήματος των «ερασιτεχνών αρχιτεκτόνων» της Σαντορίνης πρέπει να τύχουν της όποιας ασυλίας. Είναι όμως ενθαρρυντικό που υπάρχουν ακόμη επαγγελματίες αρχαιολόγοι που διαφωνούν όπως επίσης και ερασιτέχνες που διαταράσσουν την ηρεμία της αδράνειας .

   1. Κάποτε υπήρχε έδαφος για ερασιτέχνες …οτιδήποτε. Ερασιτέχνες αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πολλά πράγματα αλλά οι ίδιοι ερασιτέχνες αρχαιολόγοι ήταν αυτοί που προκάλεσαν και σοβαρές ζημιές στα αρχαία που ανακάλυψαν.
    Ζούμε στο 2014. Οι επιστήμες πλέον είναι ανεπτυγμένες και η πρόσβαση σε αυτές πολύ ευκολότερη από το παρελθόν. Όποιος θέλει να καλείται αρχαιολόγος κατά την γνώμη μου θα πρέπει να έχει σπουδάσει αρχαιολογία (όπως επίσης όποιος θέλει να καλείται ιατρός να έχει σπουδάσει ιατρική κ.ο.κ.) Απλά πράγματα. Τώρα εάν ο τίτλος σου αποδόθηκε από τον συντάκτη του άρθρου χωρίς να τον ενστερνίζεσαι ο ίδιος, συγγνώμη, αυτό είδα, αυτό σχολίασα.

    Όσον αφορά το επιχείρημά σου σχετικά με την Σαντορίνη, δεν έχει βάση. Εκεί αναφέρεσαι στη δημιουργία κάτι νέου και μάλιστα προφανώς σε σχέση με την αισθητική του (και όχι την δομική αντοχή του π.χ.). Το θέμα αισθητικής είναι υποκειμενικό, ενώ το θέμα της ταυτοποίησης ενός αρχαίου είναι αντικειμενικό. Ή ταυτοποιείται πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας με επιστημονικά στοιχεία ή όχι. Πέραν τούτου πάντως, εάν είχαν διαμορφώσει το οικιστικό περιβάλλον της Σαντορίνης κάποιοι τυχαίοι πτυχιούχοι μηχανικοί και αρχιτέκτονες πιθανόν να το είχαν διαμορφώσει (πολύ) χειρότερα. Αν το είχαν διαμορφώσει κάποιοι κορυφαίοι, όπως π.χ. ο Μανόλης Κορρές πιθανόν να το είχαν διαμορφώσει καλύτερα. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αναθέσουμε στους ερασιτέχνες αρχιτέκτονες να χτίσουν τα σπίτια μας.

    1. πες τα!!επιτέλους!!την έχουν δει όλοι αρχαιολόγοι!!οι μόνοι που έχουν λόγο σε τέτοια ζητήματα είναι αυτοί που σπουδάζουν τόσα χρόνια το συγκεκριμένο αντικείμενο!!!

     1. Αγαπητέ μου φίλε(η;) “Sta” επειδή εγώ όντως δεν έχω ακολουθήσει σπουδές στο αρχαιολογικό- ιστορικό αλλά ούτε και την έχω δει αρχαιολόγος (αρκετοί από την οικογένειά μου ευτυχώς ή δυστυχώς επέλεξαν να ακολουθήσουν αυτόν τον κλάδο) θα σε παρακαλούσα πολύ επειδή εγώ έχω μάθει από την παιδεία που μου μετέδωσαν οι δάσκαλοί μου να έχω επωνύμως λόγο και άποψη εσύ ως αρχαιολόγος που είσαι έχεις να μου πεις την δική σου τεκμηριωμένη άποψη για όσα επωνύμως και με το όνομά μου έχω δημοσιεύσει; Εάν έχεις κάτι να μου πεις πάνω σε όσα έχω δημοσιεύσει παρακαλώ απάντησέ μου με το επώνυμό σου και όχι με ψευδώνυμο. Το όνομά μου είναι Μάκης Μεταξάς και μερικά από όσα έχω δημοσιεύσει στην αγγλική γλώσσα θα τα βρεις στο blog : http://homericithaca.blogspot.gr/ και στην σελίδα της “Εταιρείας Μελετών Προϊστορικής Κεφαλληνίας’ της οποίας είμαι ο Πρόεδρος. Το βιβλίο “Ομηρική Ιθάκη ένα αταύτιστο μυκηναϊκό κέντρο στα νησιά των Κεφαλλήνων” από τις εκδόσεις Κάκτος που έχω συγγράψει με την σύζυγό μου Henriette Putman Cramer έχει πλέον εξαντληθεί.

    2. Αγαπητέ Konstas επειδή όπως λέει ο λαός μας « τα ράσα δεν κάνουν τον παπά» θα μου επιτρέψεις να αναζητώ την αλήθεια όχι με το ποιος το λέει αλλά με τι ακριβώς λέει. Θα συμφωνήσω όμως απολύτως μαζί σου ότι το θέμα της ταυτοποίησης ενός αρχαίου είναι αντικειμενικό και πρέπει να γίνεται με απολύτως επιστημονικά στοιχεία. Εγώ παραδείγματος χάριν ουδέποτε είπα ότι ο τάφος αυτός είναι ο τάφος του Οδυσσέα. Είχαμε όμως πει και δημοσιεύσει έναν χρόνο πρίν εντοπισθεί ο τάφος ότι σε αυτήν ακριβώς την περιοχή σύμφωνα με μια μελέτη που καταθέσαμε το 1990 θα πρέπει να βρίσκεται το αναζητούμενο εδώ και διακόσια χρόνια το κέντρο της Ομηρικής Ιθάκης που περιγράφεται στα έπη του Ομήρου. Μήπως πρέπει λοιπόν να απολογηθούμε για αυτό επειδή το 1991 εντοπίσαμε τον τάφο ενώ δεν είμαστε αρχαιολόγοι; Μήπως πρέπει για τον λόγο αυτό να ξαναμπαζώσουμε τον τάφο και τον οικισμό και να σιωπήσουμε επειδή και πάλι δεν είμαστε αρχαιολόγοι; Μήπως τελικά κάτι άλλο συμβαίνει και εμείς δεν το έχουμε καταλάβει; Αλήθεια ποιοι είναι αυτοί που ενοχλούνται στο άκουσμα ότι πιθανόν αυτός ο τάφος μπορεί να είναι του Οδυσσέα; Θα ήταν τόσο κακό για την Ελλάδα να ανακοινωθεί ότι εντοπίστηκε επιτέλους το αναζητούμενο εδώ και διακόσια χρόνια μυκηναϊκό κέντρο της δυτικής νησιωτικής Ελλάδος που είχε ως Άνακτα των Κεφαλλήνων την εποχή του τρωικού πολέμου τον Οδυσσέα; Τι κακό κάναμε και δεν το ξέρουμε;

     1. Έτσι όπως το θέτεις, όχι δεν έχετε κάνει κανένα κακό. Το πρόβλημα της ενημέρωσης από τα blogs δυστυχώς είναι ότι πολλές φορές δημιουργούν παραπληροφόρηση. Π.χ. ο τίτλος στο παρόν είναι “Ανακαλύφθηκε ο τάφος του Βασιλιά Οδυσσέα!!!” ενώ ο ίδιος αναφέρεις ότι “Εγώ παραδείγματος χάριν ουδέποτε είπα ότι ο τάφος αυτός είναι ο τάφος του Οδυσσέα”.

      Αυτό φυσικά δεν είναι δικό σου λάθος, είναι η υπερβολή και τα βιαστικά συμπεράσματα των blogs (και δυστυχώς του συγκεκριμένου blog αρκετά συχνά).

      Το πρόβλημά μου είναι ότι με παρόμοιες υπερβολές των blogs δημιουργούνται εντυπώσεις. Για παράδειγμα, μέσα στην τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με το Μακελειό (και άλλα blogs ίσως), έχουν βρεθεί οι τάφοι του Οδυσσέα, του Αχιλλέα και του Αλέξανδρου. Δεν λέω ότι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ πραγματικά οι συγκεκριμένοι τάφοι, λέω ότι ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ εάν είναι οι συγκεκριμένοι τάφοι. Και σίγουρα συμφωνώ μαζί σου ότι θα έπρεπε να έχουν ερευνηθεί από την πολιτεία. Ακόμα και αν δεν είναι οι τάφοι των “διασήμων”, σίγουρα αποτελούν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα.

      Εκεί πάμε στο θέμα της χρηματοδότησης της πολιτείας προς την αρχαιολογία. Για τον τάφο που εμφανίζεται ως ο πιθανός τάφος του Αλέξανδρου, το αρχικό κονδύλι της ανασκαφής ήταν 40.000 ευρώ, που όπως γνωρίζεις πιθανόν καλύτερα από εμένα, δεν αρκεί ούτε κατά διάνοια για μια ανασκαφή του μεγέθους αυτού. Τώρα εγκρίθηκαν και άλλα κονδύλια (υπό την πίεση της κοινής γνώμης , να και ένα καλό που έκαναν τα blogs) και πιθανόν να ξεκινήσει ξανά το καλοκαίρι.

      Όσον αφορά τον φερόμενο ως τάφο του Οδυσσέα, αυτό που γνωρίζω είναι ότι δεν κρίνεται πειστικό από την αρχαιολογική υπηρεσία ότι πραγματικά είναι ο τάφος του Οδυσσέα και επομένως δεν δίνεται προτεραιότητα. Γιατί δεν κρίνεται πειστικό δεν το γνωρίζω, ούτε μπορώ να εκφέρω γνώμη, γιατί δεν είμαι αρχαιολόγος.

      Και σίγουρα θα συμφωνήσω με όλους, ότι δεν γίνεται να χαρίζονται στο Μέγαρο Μουσικής 400.000.000 ευρώ και από την άλλη να έχουμε άσκαφτα αρχαία που μπορεί να είναι σημαντικά. Αλλά εκεί πάμε πλέον σε κάτι γνωστό και απεχθές, που απέχει πάντως πολύ από τις θεωρίες συνομωσίας (Σκοπιανοί, εβραίοι, μασώνοι κλπ) που ακούγονται κατά καιρούς. Προτεραιότητα για τους πολιτικούς μας έχει το βόλεμα των δικών τους και τα υπόλοιπα “όταν και αμα βρούμε καιρό και χρήμα”.

Comments are closed.