Όλα για τον Ζελένσκι: Μετά το μπλόκο των ΗΠΑ οι Ευρωπαίοι θα αγοράζουμε Αμερικανικά όπλα για να τα στείλνουμε στην Ουκρανία

Κοινοποίηση:
zele

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξετάζουν το ενδεχόμενο αγοράς αμερικανικών όπλων από τους αμυντικούς τους προϋπολογισμούς για να τα μεταφέρουν στην Ουκρανία, όπως αποκαλύπτει το Politico.
Τα κεφάλαια που θα διατεθούν για την αγορά όπλων για το Κίεβο θα συνυπολογιστούν στις νέες αμυντικές δαπάνες του ΝΑΤΟ, σημειώνει το δημοσίευμα.

Η Ουκρανία επιμένει να πείσει τις ΗΠΑ να της στείλουν περισσότερα όπλα. Έτσι, σχεδιάζει να δοκιμάσει κάτι νέο: Να ζητήσει από την Ουάσιγκτον να επιτρέψει στην Ευρώπη να αγοράσει αμερικανικά όπλα για την Ουκρανία, σύμφωνα με έξι άτομα που γνωρίζουν το αίτημα.

Η νέα προσέγγιση συζητούνταν περίπου την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση Τραμπ προχώρησε στην αναστολή ορισμένων παραδόσεων στρατιωτικής βοήθειας που είχαν ήδη διατεθεί για το Κίεβο, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων αεράμυνας Patriot και των πυρομαχικών πυροβολικού υψηλής εκρηκτικότητας.

Η αμερικανική κίνηση, η οποία άφησε άναυδους τους κορυφαίους Ουκρανούς αξιωματούχους, έρχεται καθώς η Ευρώπη δεσμεύεται να δαπανήσει περισσότερα για την άμυνα και αναζητά… δημιουργικούς τρόπους για να το κάνει.

Στο πλαίσιο της νέας προσπάθειας, αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις διερευνούν σχέδια για την αγορά αμερικανικής κατασκευής όπλων από τους αμυντικούς προϋπολογισμούς τους, για μεταφορά στην Ουκρανία.

Τα χρήματα θα προσμετρηθούν στον νέο αριθμό αμυντικών δαπανών του ΝΑΤΟ, αλλά δεν έχουν υπάρξει ακόμη σταθερές δεσμεύσεις. Αυτές οι μεταφορές θα πρέπει να συνοδεύονται από την έγκριση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, οι λεπτομέρειες της οποίας συζητούνται, σύμφωνα με ένα άτομο που γνωρίζει τα εξελισσόμενα σχέδια.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς και τα ευρωπαϊκά κράτη αύξησαν συλλογικά τη βοήθειά τους προς την Ουκρανία σε σχεδόν 23,5 δισεκατομμύρια δολάρια τους πρώτους τρεις μήνες του 2025 και θα παράσχουν 40,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια για το υπόλοιπο του έτους, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν περιορισμένη δυνατότητα να παράσχουν στο Κίεβο βασικά όπλα, ιδίως αεράμυνας, καθώς η Ρωσία την Ουκρανία με 477 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και 60 πυραύλους την Κυριακή (29/6).

«Δεδομένου ότι ορισμένοι τύποι όπλων που είναι κρίσιμα σημαντικά για εμάς δεν παράγονται από κανέναν στον δημοκρατικό κόσμο εκτός από τις ΗΠΑ, εμείς, μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, είμαστε έτοιμοι να τα αγοράσουμε», δήλωσε ένας Ουκρανός αξιωματούχος.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response