Το πρώτο ιπτάμενο αυτοκίνητο της Τουρκίας «Cezeri» – Στην Ελλάδα πετάμε… χαρταετό

Κοινοποίηση:
ΙΠΤΑΜΕΝΟ

Το πρώτο ιπτάμενο αυτοκίνητο της Τουρκίας, το Cezeri, το οποίο αναπτύχθηκε σε εθνικό και αρχικό επίπεδο από την Baykar, θα συναντηθεί με τους πολίτες στην έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στο Ντιγιαρμπακίρ.

DİYARBAKIR (AA) – Το πρώτο ιπτάμενο αυτοκίνητο της Τουρκίας, το Cezeri, το οποίο αναπτύχθηκε σε εθνικό επίπεδο και αρχικά από την Baykar , θα συναντηθεί με τους πολίτες στην έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στο Diyarbakır.

Ο Μητροπολιτικός Δήμος του Ντιγιαρμπακίρ θα πραγματοποιήσει την «Έκθεση των Εκτάκτων Μηχανών του Al-Jazari», όπου τα μηχανικά σχέδια που γράφτηκαν τον 13ο αιώνα από τον Al-Jazari, ο οποίος θεωρείται ο διάσημος ισλαμιστής λόγιος και ο ιδρυτής της κυβερνητικής, μετατρέπονται σε μηχανές εργασίας.

Στην έκθεση, που θα εγκαινιαστεί αύριο στο Goat Bastion της συνοικίας Merkez Sur, παράγονται στην ίδια κλίμακα τα «Ρολόι νερού ελεφάντων», «Μηχανισμός φιδιού», «Αυτόματος νιπτήρας με παιδιά» και «οι μηχανές του Αλ Τζαζάρι, με τα ίδια υλικά και τεχνικές, βασισμένα στην καθοδήγηση ενός ισλαμιστή».Θα εκτεθούν 25 πρωτότυπα του προϊόντος, όπως ο «Πωλητής Αίματος».

Το πρώτο ιπτάμενο αυτοκίνητο της Τουρκίας “Cezeri”, που αναπτύχθηκε από την Baykar , το οποίο ολοκλήρωσε με επιτυχία τις πρώτες πτητικές του δοκιμές στις 15 Σεπτεμβρίου 2020, θα λάβει επίσης μέρος στην έκθεση.

«Μηχανές που μπορούν να θεωρηθούν οι πρόγονοι της σημερινής ρομποτικής»

Ο Προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτισμού και Κοινωνικών Υποθέσεων του Μητροπολιτικού Δήμου του Ντιγιάρμπακιρ , Αλί Τσελίκ, δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu (AA) ότι ο επιστήμονας Αλ Τζαζάρι μεγάλωσε στην περιοχή της Μεσοποταμίας και θεωρείται ο ιδρυτής της σύγχρονης ρομποτικής.

Ο Çelik δήλωσε ότι ο Cezeri ήταν ο αρχιμηχανικός στο παλάτι Artuklu στην ιστορική συνοικία Sur, όπου πραγματοποίησε τις επιστημονικές του μελέτες εκείνη την εποχή, και ότι για το λόγο αυτό ήταν επίσης σημαντικό όνομα για το Diyarbakır.

Εξηγώντας ότι ο Cezeri σχεδίαζε μηχανές με πολύ έντονες καλλιτεχνικές διαστάσεις εκείνη την εποχή και ότι θα φιλοξενούσαν την έκθεση αυτών των μηχανών με έργα σχεδιασμένα στην ίδια κλίμακα, ο Çelik είπε:

“Στην έκθεση, θα εκθέσουμε τα ακριβή πρωτότυπα των μηχανών που σχεδίασε η Cezeri πριν από 8 αιώνες. Ένας πολίτης με το όνομα Durmuş Çalışkan εργάστηκε για περισσότερα από 15 χρόνια για να πραγματοποιήσει τα σχέδια του Cezeri σήμερα. Οι μηχανές εδώ είναι στην ίδια κλίμακα με τις μηχανές σχεδιάστηκε από τον Cezeri. Αυτές οι μηχανές μπορούν να θεωρηθούν οι πρόγονοι της σημερινής ρομποτικής. “Κάθε μηχανισμός μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί για να λειτουργήσει όπως είχε σχεδιαστεί εκείνη την εποχή. Οι επισκέπτες της έκθεσης θα μπορούν να δουν πολλά μηχανήματα σε πλήρη κατάσταση λειτουργίας, από το Filli Ρολόι νερού σε μηχανήματα αυτόματης πώλησης ποτών.”

«Νέοι από το Ντιγιαρμπακίρ κάλεσαν το ιπτάμενο αυτοκίνητο στο Ντιγιαρμπακίρ»

Ο Çelik δήλωσε ότι θα υπάρχει ένας οδηγός στην αρχή κάθε μηχανής και θα εξηγεί τις αρχές λειτουργίας των μηχανών στους επισκέπτες.

Δηλώνοντας ότι θα εκπλήξουν τους επισκέπτες με το πρώτο ιπτάμενο αυτοκίνητο της Τουρκίας, το Cezeri, στην έκθεση, ο Çelik είπε:

“Οι επισκέπτες μας θα μπορούν να δουν το ιπτάμενο ταξί που σχεδίασε ο Baykar εδώ. Νέοι από το Diyarbakır τηλεφώνησαν στο Selçuk Bayraktar και όταν το ιπτάμενο αυτοκίνητο άνοιξε στους επισκέπτες στο TEKNOFEST, ήθελαν αυτό το αυτοκίνητο να κάνει την πρώτη του πτήση στο Diyarbakır Επειδή το ιπτάμενο αυτοκίνητο ονομάστηκε Cezeri. Ο Cezeri μεγάλωσε σε αυτά τα εδάφη, είναι ένα όνομα που μπορεί να θεωρηθεί ως ο πρώτος πρόγονος του ιπτάμενου αυτοκινήτου. Επομένως, νέοι από το Ντιγιάρμπακιρ προσκάλεσαν το ιπτάμενο αυτοκίνητο στο Ντιγιαρμπακίρ και ο Selçuk Bayraktar συνέβαλε επίσης στην έκθεσή μας μη μας αναλύει.θα παρέχει αναλυτικές πληροφορίες.

Επισημαίνοντας ότι η «Έκθεση Έκτακτων Μηχανών του Cezeri» έχει μεγάλη σημασία για τα παιδιά και τους νέους του Ντιγιαρμπακίρ, ο Αλί Τσελίκ είπε, «Όταν τα παιδιά μας έρθουν από το σχολείο, θα μπορούν να μάθουν τις βασικές αρχές της μηχανικής ζώντας εδώ σε ένα διασκεδαστικό τρόπο”.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. “”Στην Ελλάδα πετάμε… χαρταετό”” οταν γραφετε ελλαδα δεν βαζετε και τον τιτλο τουρκικο προτεκτορατο πριν το ελλαδα. Toυρκικο προτεκτορατο ελλαδα ….. τυχερακιδες……….. ολοι για εσας δουλευουν……. και ιπταμενα αυτοκινητα τωρα……… αααατσααααααα…… κατα τα αλλα η τουρκικη λιρα κατρακυλαει, η τουρκια θα διαμελιστει, ο ερντι αρωστος….. κουλουπου….. κουλουπου………………

Comments are closed.