Μιχάλης Χριστοδουλίδης: «Οι αγωγοί φυσικού αερίου συντηρούνται εν λειτουργία- Αστειότητες όσα λέγονται για διακοπή λόγω συντηρήσεων»

Κοινοποίηση:
αρχείο λήψης

«Είναι αστειότητες να λέγονται και να επικαλούνται τη διακοπή του φυσικού αερίου περίπου για μια βδομάδα λόγω προγραμματισμένων συντηρήσεων. Όλοι οι αγωγοί φυσικού αερίου, στον κόσμο συντηρούνται εν λειτουργία…μήπως είναι δάχτυλος της Τουρκίας» αναρωτήθηκε μιλώντας στον Focus FM και στην δημοσιογράφο Δέσποινα Μποτίτση ο διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός του Α.Π.Θ, Ενεργειακός Επιθεωρητής και μέλος του Συλλόγου Ενεργειακών Επιθεωρητών Μιχάλης Χριστοδουλίδης ερωτηθείς για τη διακοπή από σήμερα μέχρι και τις 27 Ιουνίου στις ροές φυσικού αερίου της Gazprom προς τη χώρα μας με την αιτιολογία ότι ο Turk Stream τίθεται σε συντήρηση.

Όπως εξήγησε υπάρχουν διπλά συστήματα και εξαρτήματα δηλαδή υπάρχουν bypass, σωληνώσεις, αντλητικά συγκροτήματα, σταθμοί συμπίεσης, ή σταθμοί μέτρησης, βαλβίδες και λοιπά. Η συντήρηση, σε όλα αυτά τα δίκτυα, γίνεται εν λειτουργία.

“Άρα, αυτοί οι οποίοι επικαλούνται, όποιοι είναι, ότι η διακοπή του φυσικού αερίου οφείλεται σε προγραμματισμένη συντήρηση είναι, θα έλεγα, αστειότητες. Γιατί δεν συμβαίνει αυτό. Εγώ σαν μηχανικός που έχω σχεδιάσει αγωγούς, που έχω συντηρήσει αγωγούς, αυτό το πράγμα, ως αιτιολόγηση, είναι ανυπόστατη”.

Όπως σημείωσε ο κ Χριστοδουλίδης ο Turkish Stream αποτελείται από δύο αγωγούς οι οποίοι ξεκινούν από την Ανάπα στη Ρωσία και κατευθύνονται, μέσω της Μαύρης Θάλασσας, στα παράλια της ευρωπαϊκής Τουρκίας, και από κει και πέρα συνδέονται με την Ελλάδα αλλά και άλλες βαλκανικές χώρες.

Ο αγωγός, ο λεγόμενος Turkish Stream, αποτελείται από δύο παράλληλους αγωγούς, ίσης μεταφορικής ικανότητας, μεταφέρει 15pcm, 15 δισεκατομύρια κυβικά ο ένας αγωγός και ο παράλληλός του άλλα 15.

«Ο ένας αγωγός παροχετεύει την Τουρκία. Ο άλλος αγωγός, που μεταφέρει, όπως σας είπα, 15pcm, παροχετεύει την Ευρώπη, εννοώ τις βαλκανικές χώρες αλλά και την Ελλάδα.
Μήπως αυτή η διακοπή δεν είναι μόνο λόγω των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία αλλά και η Ελλάδα ασφαλώς, αλλά είναι δάχτυλος της Τουρκίας, που θα έλεγα εντάσσεται σε έναν επίσης υβριδικό πόλεμο;. Εάν η Τουρκία αύριο μεθαύριο συμπεριλάβει στα πλαίσια του υβριδικού πολέμου, τη διακοπή φυσικού αερίου μέσω αυτών των δύο αγωγών, καταλαβαίνεται τι πρόβλημα θα υπάρχει;. Αυτά τα 4pcm που έρχονται  μέσω του Turkish Stream, συμπεριλαμβάνεται και ένα τμήμα γύρω στο 1,5pcm μέσω του αγωγού ΤAP, δηλαδή, του αζέρικου αερίου. Σκεφτείτε λίγο γεωπολιτικά. Το Αζερμπαϊτζάν είναι φίλος της Τουρκίας οπότε, αν αύριο μεθαύριο το δούμε σε γεωστρατηγικό επίπεδο, η Τουρκία θα επηρεάσει και το Αζερμπαϊτζάν, ώστε να διακοπεί και το φυσικό αέριο που έρχεται μέσω του TAP.

Ακούστε εδώ τη συνέντευξη:

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: