Η τελευταία νύχτα της ζωής του Πλάτωνα – «Είχε πυρετό και δεν του άρεσε η μουσική που ακουγόταν»

Κοινοποίηση:
ΚΟΛΥΒ

Την τελευταία νύχτα της ζωής του Πλάτωνα περιγράφει ένα κείμενο που αποκρυπτογραφήθηκε από αρχαίους πάπυρους.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το CNN, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη αποκάλυψη, που γνωστοποίησε ο καθηγητής Παπυρολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας, Λογοτεχνίας και Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου της Πίζας, Graziano Ranocchia, και αφορά στον τόπο της ταφής του Έλληνα φιλοσόφου, ο Πλάτωνας θάφτηκε σε μυστικό κήπο κοντά στον ναό των Μουσών μέσα στην ακαδημία του Πλάτωνα, στην Αθήνα.

Μέχρι πρότινος ήταν γνωστό μόνο ότι ο σπουδαίος Έλληνας φιλόσοφος είχε ταφεί στην ακαδημία, χωρίς να προσδιορίζεται η ακριβής τοποθεσία.

Το επίμαχο αρχαίο κείμενο για τον Πλάτωνα είναι μέρος των περίπου 1.800 απανθρακωμένων παπύρων, που ανακαλύφθηκαν τον 18ο αιώνα, σε ένα κτήριο που πιστεύεται ότι ανήκε στον πεθερό του Ιουλίου Καίσαρα, ο οποίος ζούσε σε μια παραθαλάσσια πόλη, περίπου 20 χιλιόμετρα από την Πομπηία.

Οι ειδικοί χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη και διάφορες άλλες τεχνικές, για να καταφέρουν να διαβάσουν το κείμενο από τους σχεδόν κατεστραμμένους πάπυρους.

«Είχε πυρετό και του φαινόταν άρρυθμη η μουσική»
Το αρχαίο κείμενο περιέχει λεπτομέρειες σχετικά με την τελευταία νύχτα του Πλάτωνα και τη μουσική που έπαιζε.

Μόλις πριν από μία εβδομάδα, ειδικοί ανέφεραν σε παρουσίαση στη Νάπολη ότι οι νότες που έπαιζε σκλάβα από τη Θράκη ήταν ευχάριστες για τον Πλάτωνα. Ωστόσο, τώρα αποκαλύπτεται ότι λίγο πριν πεθάνει ο φιλόσοφος αισθανόταν ότι η μουσική που ακουγόταν από το φλάουτο «δεν είχε ρυθμό».

«Είχε υψηλό πυρετό και τον ενοχλούσε η μουσική που έπαιζαν», δήλωσε ο Ranocchia.

Το κείμενο αποκαλύπτει, επίσης, ότι ο Πλάτωνας πουλήθηκε ως σκλάβος στο νησί της Αίγινας ή το 404 π.Χ., όταν οι Σπαρτιάτες κατέλαβαν το νησί ή το 399 π.Χ., λίγο μετά τον θάνατο του Σωκράτη.

Μέχρι σήμερα πιστευόταν ότι ο Πλάτωνας πουλήθηκε ως σκλάβος το 387 π.Χ. κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Σικελία.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response