ΔΝΤ: Η Ρωσία αναμένεται να αναπτυχθεί ταχύτερα από όλες τις προηγμένες οικονομίες φέτος

Κοινοποίηση:
images

Η Ρωσία αναμένεται να αναπτυχθεί 3,2% το 2024, ανέφερε το ΔΝΤ στην τελευταία του World Economic Outlook που δημοσιεύθηκε την Τρίτη , υπερβαίνοντας τους προβλεπόμενους ρυθμούς ανάπτυξης για τις ΗΠΑ (2,7%), το Ηνωμένο Βασίλειο (0,5%), τη Γερμανία (0,2%) και τη Γαλλία ( 0,7%).

Η πρόβλεψη θα είναι τρομακτική για τα δυτικά έθνη που προσπάθησαν να απομονώσουν οικονομικά και να τιμωρήσουν τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022.

Η Ρωσία λέει ότι οι δυτικές κυρώσεις στις κρίσιμες βιομηχανίες της την έχουν κάνει πιο αυτάρκη και ότι η ιδιωτική κατανάλωση και οι εγχώριες επενδύσεις παραμένουν ανθεκτικές. Εν τω μεταξύ, οι συνεχιζόμενες εξαγωγές πετρελαίου και εμπορευμάτων σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα, καθώς και η υποτιθέμενη φοροδιαφυγή κυρώσεων και οι υψηλές τιμές του πετρελαίου, της επέτρεψαν να διατηρήσει ισχυρά έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου.

Το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα της Ρωσίας επεκτάθηκε επίσης σημαντικά κατά τη διάρκεια του πολέμου, καθώς οι αμυντικές δαπάνες και η παραγωγή έχουν εκτοξευθεί. Εν ολίγοις, η Ρωσία έχει προσαρμοστεί σε μια «νέα κανονικότητα», καθώς η οικονομία της έχει τεθεί σε πολεμική βάση.

Το ΔΝΤ προέβλεψε ότι η οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας θα μετριαστεί το 2025, ωστόσο, θα μειωθεί στο 1,8% «καθώς οι επιπτώσεις των υψηλών επενδύσεων και της ισχυρής ιδιωτικής κατανάλωσης, που υποστηρίζονται από την αύξηση των μισθών σε μια στενή αγορά εργασίας, εξασθενούν».

Το ΔΝΤ με έδρα την Ουάσιγκτον περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις μεγαλύτερες οικονομίες της ζώνης του ευρώ, τον Καναδά και την Ιαπωνία ως προηγμένες οικονομίες. Η Ρωσία, η Κίνα και η Ινδία παραμένουν στις «αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες» κατηγορίες Ευρώπης και Ασίας, αντίστοιχα.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Ενώ εμάς η “καλή” Δύση θα μας πνίξει τελείως στην κυριολεξία. Στραβός είναι ο γιαλός η στραβά αρμενίζουμε?

Leave a Response