Για 10η συνεχόμενη χρονιά το κέντρο της Κωνσταντινούπολης ήταν κλειστό για τους εορτασμούς της Πρωτομαγιάς

Κοινοποίηση:
ΠΟΛΗ

Επιβάλλοντας κρατική απαγόρευση στους εορτασμούς της Εργατικής Πρωτομαγιάς στην πλατεία Ταξίμ, η τουρκική αστυνομία τοποθέτησε φράγματα στους δρόμους και άρχισε να εκτρέπει όλη την κυκλοφορία σε άλλες διαδρομές από νωρίς το πρωί.

Η πλατεία Ταξίμ, ο κεντρικός και πιο συμβολικός χώρος διαδηλώσεων της Κωνσταντινούπολης, έκλεισε για τους πολίτες στις 6 το πρωί της Κυριακής, όπως κάθε χρόνο από το 2013, για να αποφευχθούν οι εορτασμοί της Εργατικής Πρωτομαγιάς στην περιοχή.

Επιβάλλοντας απαγόρευση κυκλοφορίας κατόπιν εντολών του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης, η αστυνομία τοποθέτησε φράγματα σε όλους τους δρόμους προς την Ταξίμ και οδήγησε οχήματα και πεζούς σε άλλους δρόμους της περιοχής.

Δώδεκα άτομα που προσπάθησαν να περάσουν με τα πόδια στην Ταξίμ μέσα από τα πίσω σοκάκια συνελήφθησαν από την αστυνομία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Evrensel.

Συνελήφθησαν επίσης μέλη των φοιτητικών συλλογικοτήτων που προσπάθησαν να κάνουν πορεία προς την Ταξίμ από το κοντινό Κουρτουλούς και μια άλλη ομάδα μελών της Επιτροπής Νεολαίας που ξεκίνησαν από το Μπεσίκτας.
Η ιστορική σημασία της πλατείας Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης

Η Ταξίμ δεν είναι μόνο σημαντική για την κεντρική της θέση για τις διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη. Είναι επίσης ιστορικής σημασίας για τις διαδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά στην Τουρκία λόγω των τραγικών περιστατικών που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 35 ανθρώπων πριν από 45 χρόνια.

Την 1η Μαΐου 1977, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μέσα και γύρω από την πλατεία Ταξίμ για τους εορτασμούς της Εργατικής Πρωτομαγιάς, πυροβολήθηκαν και 35 άνθρωποι ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου στον πανικό που ακολούθησε. Περισσότεροι από 120 τραυματίστηκαν.

Αν και υπήρξαν αναφορές ότι μερικοί από τους πυροβολισμούς ακούστηκαν από τα παράθυρα ενός πεντάστερου ξενοδοχείου από προβοκάτορες, ότι τεθωρακισμένα αστυνομικά οχήματα ανάγκασαν πολλούς ανθρώπους σε ένα στενό δρομάκι όπου οι περισσότεροι επρόκειτο να συνθλιβούν μέχρι θανάτου, και ότι το περιστατικό ήταν στην πραγματικότητα μια προγραμματισμένη σφαγή από τη μυστική κρατική υπηρεσία, η ποινική έρευνα έφτασε τελικά σε αδιέξοδο.

Η πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας που η Εργατική Πρωτομαγιά γιορτάστηκε με τη μορφή μαζικής συγκέντρωσης ήταν το 1976. Εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες συμμετείχαν εκείνη τη χρονιά, αντανακλώντας τη δραματική αύξηση των μελών της Συνομοσπονδίας Επαναστατικών Συνδικάτων (DİSK), που ιδρύθηκε το 1967 για να προσφέρει στους εργαζομένους μια εναλλακτική λύση στο υπάρχον συνδικαλιστικό ίδρυμα, τη Συνομοσπονδία Τουρκικών Συνδικάτων (Türk-İş), η οποία διοικούνταν ουσιαστικά από υψηλόβαθμους κρατικούς αξιωματούχους και εργοδότες μεγάλων εταιρειών.

Η Εργατική Πρωτομαγιά γιορτάστηκε ξανά από μεγάλα πλήθη στην Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης το 1978, αλλά το 1979 επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας σε ολόκληρη την πόλη για να αποφευχθούν οι μαζικοί εορτασμοί. Το 1980 δεν υπήρχε απαγόρευση κυκλοφορίας, αλλά η πλατεία ήταν κλειστή για τον εορτασμό.

Το στρατιωτικό πραξικόπημα του Σεπτεμβρίου 1980 απαγόρευσε το DİSK και κάθε άλλο συνδικαλιστικό ακτιβισμό, συμπεριλαμβανομένων των εορτασμών για την Ημέρα της Εργασίας, και με τις επόμενες πολιτικές διοικήσεις να συνεχίζουν να επιβάλλουν απαγορεύσεις στις συγκεντρώσεις στην πλατεία Ταξίμ, χρειάστηκαν 32 χρόνια για να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να επιστρέψουν στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης για τις συγκεντρώσεις τους την 1η Μαΐου.

Το 2010, εκατοντάδες χιλιάδες μπόρεσαν επιτέλους να συγκεντρωθούν ξανά στην Ταξίμ για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Αλλά αυτό δεν έμελλε να κρατήσει πολύ. Η απαγόρευση επανήλθε το 2013, αυτή τη φορά από την κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: