«ΒΟΜΒΕΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΒΑΤΩΝ – ΠΑΝΩ ΑΠΟ 350 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ – «ΔΕΝ ΖΗΤΗΣΕ ΒΟΗΘΕΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ» ΛΕΕΙ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ – ΑΛΗΘΕΥΕΙ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ;

Κοινοποίηση:
aigoprovata

Σε περισσότερα από 350 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι απώλειες από την ευλογιά στα πρόβατα και τις αίγες, που εδώ και 14 μήνες έχει οδηγήσει στον αποδεκατισμό κοπαδιών σε όλη την επικράτεια, απειλώντας πλέον ευθέως την επιβίωση χιλιάδων κτηνοτρόφων.

Αυτό επισημαίνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) Δημήτρης Μόσχος, υπογραμμίζοντας ότι το ζωικό κεφάλαιο συρρικνώνεται επικίνδυνα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ήδη περισσότερα από 300.000 ζώα έχουν χαθεί μόνο από την ευλογιά, ενώ, σε συνδυασμό με τις απώλειες από άλλες ζωονόσους, το μέλλον του κλάδου μοιάζει δυσοίωνο. «Η ελληνική κτηνοτροφία βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού. Οι καθυστερήσεις στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων ενδέχεται να οδηγήσουν σε απώλειες που δεν θα είναι πλέον αναστρέψιμες. Οι κτηνοτρόφοι ζητούν δράση τώρα, πριν να είναι πολύ αργά», υπογραμμίζει ο ίδιος εμφατικά.

Σε 410.000 ανέρχονται τα χαμένα ζώα από ζωονόσους

Πέρα από την ευλογιά, η ελληνική κτηνοτροφία δέχεται ταυτόχρονα πιέσεις και από άλλες ζωονόσους: 80.000 ζώα χάθηκαν το καλοκαίρι του 2024 από την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών, ενώ άλλες 30.000 απώλειες οφείλονται στον καταρροϊκό πυρετό, που, όπως λέει ο πρόεδρος του ΣΕΚ, δεν καταγράφεται επισήμως και έχει εξελιχθεί σε ενδημική νόσο.

Δεν ζήτησε βοήθεια η Ελλάδα

Περιπλέκει την κατάσταση με τα αιγοπρόβατα o αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος Υγείας και Καλής Μεταχείρισης των Ζώων κ. Όλιβερ Βάρχελι απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή Σάκη Αρναούτογλου, μετά από σχετική παρέμβαση της Λαρισαίας βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ευαγγελίας Λιακούλη. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τονίζει πως η χώρα μας ενάμιση χρόνο μετά, δεν έχει ζητήσει συνδρομή που θα μπορούσε να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των πραγμάτων.

Σύμφωνα με το επίσημο μεταφρασμένο κείμενο της απάντησης του κ. Βαρέλι που φέρνει στο φως της δημοσιότητας σήμερα το onlarissa.gr, αφενός «διατίθεται επίσης ενωσιακή χρηματοδοτική στήριξη για την επιτήρηση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων σε περιοχές υψηλού κινδύνου μέσω δύο συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων», αφετέρου «η ενωσιακή τράπεζα εμβολίων κατά της ευλογιάς των αιγοπροβάτων μπορεί να αποστείλει έως και 500.000 δόσεις εμβολίων δωρεάν». Και καταλήγει επισημαίνοντας πως «μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί σχετικό αίτημα από την Ελλάδα»!

aigo aigo1

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

3 Σχόλια

  1. Όλο αυτό με την ευλογια είναι ένα τέχνασμα για να την βγάλουν λάδι με τον οπεκεπε..γδαρτε τους..ειναι μια συμμορία όλοι κ πρέπει να πληρώσουν..φυλακη άμεσα με συνοπτικές διαδικασίες κ κατάσχεση περιουσιών ακομα κ σε συγγενείς που πλούτισαν υποπτα

  2. η κυβέρνηση μπορεί να έρχεται όποτε θέλει και να επιβάλει ό,τι θέλει και αυτοί το κάνουν, το ίδιο με εμβόλια, λοκντάουν και άλλες σατανιστικές μαλακίες, τους είπε σφάξτε τα ζώα και αυτοί τα σφάξανε, μετά βγαίνουν με τρακτέρ για καφέ στο Σύνταγμα και κόρνες και πάνε σπίτι, αλήθεια τα τρακτέρ από πού έρχονται στο Σύνταγμα;;;;;

Leave a Response