Το αποτέλεσμα της κρίσης! 17.500 γιατροί κούνησαν “μαντήλι” και την έκαναν για άλλες πολιτείες…

Κοινοποίηση:
Group of surgeons working in operating theatre

Όπως και πολλά άλλα, το “brain drain” ή ελληνιστή “φυγή των επιστημόνων” είναι αποτέλεσμα της κρίσης. Νέοι μορφωμένοι με περγαμηνές και μέλλον παίρνουν το μπαγκάζια τους και πάνε αλλού να επενδύσουν τα όνειρα και τη ζωή τους.

Έρευνες δίνουν στοιχεία που καταγράφουν μια συνεχώς αυξητική τάση εξόδου «εγκεφάλων».

Η Ελλάδα τους διώχνει!

Η επιστημονική μετανάστευση συνεχίζει και μάλιστα όσον αφορά τους γιατρούς με βάση πρόσφατες διαπιστώσεις δεν μένουν στην Ελλάδα ούτε για  την ειδικότητά τους.

Σύμφωνα με στοιχεία, από την Ιατρική Σχολή Αθηνών, οι απόφοιτοι, στην πλειονότητά τους, ζητούν από τη γραμματεία της σχολής ειδικά αντίγραφα του πτυχίου τους για χρήση στο εξωτερικό.

Από τα προγράμματα της πρώτης Ιατρικής Σχολής στη χώρα, τα τελευταία χρόνια αποφοιτούν περίπου 250 γιατροί ετησίως.

. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην πρώτη ορκωμοσία της περσινής ακαδημαϊκής χρονιάς, δηλαδή τον Ιούλιο του 2017, ορκίστηκαν 156 γιατροί, και μάλιστα με υψηλότατο μέσο όρο βαθμού πτυχίου (8,2). Εξ αυτών, οι μισοί αυθημερόν ζήτησαν ειδικό αντίγραφο του πτυχίου τους για χρήση στο εξωτερικό.

Όπως έλεγε μάλιστα χαρακτηριστικά καθηγητής της Ιατρικής Σχολής, «οι πιο πολλές οικογένειες που το παιδί τους μπαίνει στην Ιατρική Σχολή σήμερα, πρέπει να ξέρουν ότι θα το αποχαιρετήσουν με την ολοκλήρωση των σπουδών του, καθώς πιθανότατα δε θα μείνει στην Ελλάδα για να κάνει ούτε καν την ειδικότητά του».

Συνολικά υπολογίζεται ότι οι έλληνες γιατροί που εργάζονται στο εξωτερικό φτάνουν τις 17.500. Πολλοί από αυτούς, δε, τα τελευταία χρόνια έχουν φύγει για τη Γερμανία.

Ο χάρτης της μεγάλης φυγής των γιατρών

  • 500 Έλληνες γιατροί υπολογίζεται ότι εργάζονται στο εξωτερικό
  • 480 ειδικευόμενοι έφυγαν τη δεκαετία
  • 168 πιστοποιητικά δόθηκαν το 2016 για να φύγουν στο εξωτερικό. Από αυτά 306 αφορούσαν ανειδίκευτους.

Διαπιστώσεις από την Κομισιόν

Οι χώρες που επλήγησαν περισσότερο από τη μεγάλη έξοδο των γιατρών είναι οι χώρες που έγιναν πιο πρόσφατα μέλη της ΕΕ, αλλά και εκείνες που χτυπήθηκαν από την κρίση, μεταξύ αυτών η Πορτογαλία και η Ελλάδα.

Η ροή επιστημόνων από την Ελλάδα κινείται προς το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία κυρίως. Μικρότερη είναι η διαρροή που σημειώνεται προς τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τη Σουηδία

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

4 Σχόλια

  1. Οι περισσοτεροι Ελληνες γιατροι της Γερμανιας ειναι υποχρεωμενοι να κουραρουν μεταναστες που κατακλυζουν τα νοσοκομεια …. μαζι με τους γερμανους συναδελφους τους ειναι αυτοι που κινδυνευουν περισσοτερο την σωματικη τους ακεραιοτητα δεδομενης της βιαιης και αντικοινωνικης συμπεριφορας των μεταναστων…..

    1. Δε θα «ζυτανε φακελακι» ομως θα ηξεραν ορθογραφια μαστορα…

  2. ΕΔΏ ΦΕΎΓΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΊΤΕΣ Η ΓΙΑΤΡΟΊ ΘΑ ΜΕΊΝΟΥΝ ? ΤΙ ΝΑ ΚΆΝΟΥΝ ΣΤΟ
    ΣΥΡΙΖΟΕΛΛΑΔΙΣΤΆΝ Η ΕΛΛΆΔΑ ΣΕ ΛΊΓΑ ΧΡΌΝΙΑ ΘΑ ΑΝΉΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟ-ΜΕΤΑΝΆΣΤΕΣ ΑΦΟΎ ΘΑ ΕΊΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΗ ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΈΛΛΗΝΕΣ, ΑΦΟΎ ΜΕ ΤΟ ΖΌΡΙ ΚΆΝΟΥΝ ΈΝΑ ΠΑΙΔΊ

Comments are closed.