“Ντου” Μοσάντ σε Τεχεράνη και αρπαγή… μισού τόνου “πυρηνικών φακέλων”

Κοινοποίηση:
1

Για επιχείρηση της Μοσάντ με στόχο την αρπαγή φακέλων σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν κάνει λόγο δημοσίευμα των New York Times. Σύμφωνα με την εφημερίδα η επιχείρηση εκτελέστηκε στις 31 Ιανουαρίου και οι πράκτορες της Μοσάντ «χτύπησαν» σε αποθήκη σε βιομηχανική περιοχή της Τεχεράνης. Οι πράκτορες είχαν στη διάθεσή τους έξι ώρες και 30 λεπτά να ολοκληρώσουν την επιχείρηση.

Στο διάστημα αυτό εξουδετέρωσαν τα συστήματα συναγερμού, παραβίασαν δύο πόρτες, άνοιξαν δεκάδες χρηματοκιβώτια και έφυγαν σαν κύριοι με τα έγγραφα. Οι πράκτορες χρησιμοποίησαν οξυγόνο για να ανοίξουν τα χρηματοκιβώτια. Η φλόγα έκαιγε στους 2.000 βαθμούς Κελσίου. Η εφημερίδα αναφέρει πως οι Ισραηλινοί είχαν βοήθεια εκ των έσω καθώς ήξεραν ακριβώς πώς να κινηθούν και ποια χρηματοκιβώτια να ανοίξουν, αφήνοντας τα λοιπά άθικτα.
Στο τέλος έφυγαν με μισό τόνο απόρρητα έγγραφα – 50.000 σελίδες και 163 CD με αρχεία, σχέδια και βίντεο. Οι Ιρανοί είχαν αρχίσει να αποθηκεύουν τα εν λόγω αρχεία εκεί από το 2015 που υπεγράφη η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Η αποθήκη δεν φρουρούνταν όλο το εικοσιτετράωρο ακριβώς για να μην δημιουργηθούν υποψίες. Μέρος των κλαπέντων εγγράφων παρουσιάστηκαν από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου τον περασμένο Απρίλιο. Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, το Πακιστάν βοηθά το Ιράν στην ανάπτυξη του πυρηνικού του προγράμματος (σ.σ. DP: ίσως λίγο προβληματικός ισχυρισμός καθώς υποτίθεται πως βοηθά και τη Σαουδική Αραβία).
Δημοσίευμα πάντως της Washington Post αναφέρει πως το Ιράν βρισκόταν πολύ κοντά στην απόκτηση τεχνολογιών που θα του επέτρεπαν την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Το σχετικό πρόγραμμα είχε την κωδική ονομασία Amad και τερματίστηκε πριν 15 χρόνια.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: