“ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ Η ΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΞΥΠΝΗΣΕΙ ΤΟ ΡΗΓΜΑ” – ΝΕΑ ΔΗΛΩΣΗ ΣΟΚ ΑΠΟ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΡΗΓΜΑ ΤΩΝ ΑΛΚΥΟΝΙΔΩΝ – ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΤΡΕΜΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ – ΑΠΕΧΕΙ 1 ΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΣΑΡΩΣΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΤΟ 1981

    Κοινοποίηση:
    seismos

    Για τα ρήγματα της Αττικής ο ομότιμος καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας, Κωνσταντίνος Μακρόπουλος.

    Ο κ. Μακρόπουλος τόνισε ότι πλησιάζει η περίοδος ενεργοποίησης του ρήγματος των Αλκυονίδων που προκάλεσε τον σεισμό του 1981, καθώς το ρήγμα ενεργοποιείται κάθε 40-45 χρόνια.

    «Τα δύο σεισμικά κέντρα που ανησυχούν περισσότερο την Αττική είναι η περιοχή των Αλκυονίδων και η περιοχή του ρήγματος της Αταλάντης που το 1894 είχε κάνει τον μεγάλο σεισμό των 7,2 Ρίχτερ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μακρόπουλος.

    «Από τα δύο ρήγματα αυτά η Αταλάντη κυριολεκτικά κοιμάται και η περίοδος επανάληψης της σεισμικής δραστηριότητας έχει υπολογιστεί στα 750 χρόνια, ενώ οι αντίστοιχες μελέτες στην περιοχή των Αλκυονίδων έχει ένα μέσο όρο περίπου 40-45 χρόνια περίοδο επανάληψης. Άρα από τον μεγάλο σεισμό του 1981 θα συμπληρωθούν 40 χρόνια το 2021», πρόσθεσε.

    «Γι’ αυτό πρέπει να παίρνουμε τα μέτρα μας γιατί τα 5,1 Ρίχτερ ήταν ο μικρός σεισμός σε σχέση με τον σεισμό των 6,3-6,4 Ρίχτερ που έγινε το 1981».

    Σημειώνεται ότι πρόκειται για τον δεύτερο σεισμολόγο που κάνει λόγο για το ενδεχόμενο ισχυρού σεισμού από το ρήγμα των Αλκυονίδων στον Κορινθιακό, καθώς και ο Άκης Τσελέντης ανέφερε νωρίτερα ότι «το θηρίο των Αλκυονίδων θα ξαναουρλιάξει», ενώ χαρακτήρισε «αστεία πράγματα» όσα λέγονται για περιοδικότητα του ρήγματος στα 400 χρόνια και ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε για τον Κορινθιακό, επισημαίνοντας ότι την συγκεκριμένη περιοχή μελετούν δεκάδες διεθνή ινστιτούτα.

    Το ρήγμα των Αλκυονίδων, εντοπίζεται στις Αλκυονίδες Νήσους – κατ’ ευφημισμό και «Καλά Νησιά» – στον Κορινθιακό Κόλπο. Πρόκειται για ένα νησιωτικό σύμπλεγμα στο ανατολικό τμήμα του Κορινθιακού Κόλπου, του λεγόμενου κόλπου του Λειβαδάστρου, απέναντι από το ακρωτήριο Ολμιών του Νομού Κορινθίας.

    Το νησιωτικό αυτό σύμπλεγμα αποτελείται από τέσσερα νησιά, τη Zωοδόχο Πηγή, το Δασκαλιό, το Γλαρονήσι και το Πρασονήσι. Στην ουσία, όμως, αυτά τα νησιά είναι οι τέσσερις κορυφές υφαλονήσου που εδράζεται σε βάθος 190 μέτρων και η οποία φέρεται να αναδύθηκε εξαιτίας γεωλογικών διεργασιών.

    DJI_0076__ΨΨΨ

    Γιατί το… φοβούνται οι σεισμολόγοι;

    Εξ’ αυτού συμπεραίνεται ότι αυτές αποτελούν το επίκεντρο σεισμών που εκδηλώνονται στη περιοχή, όπως αυτός των 5,1 Ρίχτερ το μεσημέρι της Παρασκευής, που συντάραξε την Αττική.

    Αξίζει να σημειωθεί πως η περιοχή των Αλκυονίδων Νήσων ήταν το επίκεντρο του πολύνεκρου σεισμού της 24ης Φεβρουαρίου 1981, μεγέθους 6,7 Ρίχτερ, στην Αθήνα.

    Σημειώνεται ότι οι Αλκυονίδες ήταν επτά νύμφες, κόρες του γίγαντα Αλκυονέα, τον οποίο όταν σκότωσε ο Ηρακλής οι κόρες του από λύπη έπεσαν στη θάλασσα και πνίγηκαν. Τα ονόματά τους ήταν Αλκίππη, Ανθή, Αστερία, Δριμώ, Μεθώνη, Παλλήνη και Φθονία.

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    2 Σχόλια

    1. τωρα που φτιαχνει η αεκαρα γηπεδο; γκαντεμια

    2. Ίσως ένας δυνατός σεισμός να μας σώσει από αυτό το μπουρδέλο.

    Comments are closed.