Σαφές μήνυμα ανησυχίας για τις προθέσεις της Τεχεράνης εξέπεμψε η επικεφαλής της αμερικανικής κοινότητας πληροφοριών, επισημαίνοντας ότι το Ιράν διατηρεί την πρόθεση να ανακτήσει την ικανότητα πυρηνικού εμπλουτισμού, παρά τα πλήγματα που δέχθηκε το προηγούμενο διάστημα.
Όπως ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, η χώρα δεν έχει ακόμη προχωρήσει σε συγκεκριμένες κινήσεις, ωστόσο το ενδεχόμενο παραμένει ενεργό.
Η τοποθέτηση αυτή έρχεται σε μια περίοδο αυξημένης έντασης, με τις αμερικανικές υπηρεσίες να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και να τροφοδοτούν την πολιτική ηγεσία με καθημερινές εκτιμήσεις. Η Ουάσινγκτον, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, δεν συμμετέχει άμεσα σε επιχειρησιακές ενέργειες, αλλά διατηρεί ενεργό ρόλο σε επίπεδο πληροφοριών.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε και η αναφορά στη διαφοροποίηση στρατηγικής μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ισραήλ. Από τη μία πλευρά, το Ισραήλ φέρεται να στοχεύει στην αποδυνάμωση της ιρανικής ηγεσίας, ενώ από την άλλη η αμερικανική πλευρά, υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, δίνει έμφαση στην εξουδετέρωση στρατιωτικών δυνατοτήτων, όπως τα βαλλιστικά συστήματα και οι σχετικές υποδομές.
Παράλληλα, η επικεφαλής των πληροφοριών απέφυγε να τοποθετηθεί για το αν υφίσταται άμεση απειλή από την Τεχεράνη, υπογραμμίζοντας ότι τέτοιου είδους αξιολογήσεις ανήκουν στην πολιτική ηγεσία. Το τοπίο παραμένει ρευστό, με τις ισορροπίες να καθορίζονται τόσο από τις στρατιωτικές εξελίξεις όσο και από τις διπλωματικές κινήσεις των εμπλεκόμενων πλευρών.






