Μέλος της αποστολής δήλωσε πως όταν μιλούσαν στην ΤΡΟΙΚΑ «ήταν σαν να μιλάμε σε τοίχο»! Σύμφωνα με πληροφορίες οι Έλληνες υπουργοί έδωσαν περισσότερες από 1.000 σελίδες με στοιχεία στους δανειστές μην πιστεύοντας τις άγριες διαθέσεις των δανειστών και την ψυχρή στάση τους. «Ήταν σαν να πέσαμε από τον Πύργο του Άιφελ» δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης που βρέθηκε στη 2ημερη συνάντηση ενώ εκπρόσωπος του ΔΝΤ φέρεται να δήλωσε: «»ό,τι είχαμε να πούμε το είπαμε. Οταν είστε εσείς έτοιμοι τα ξαναλέμε»
Διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας imerisia.gr
Είναι Τρίτη γύρω στις 3 το μεσημέρι και στον δρόμο έξω από το κτίριο της μόνιμης ελληνικής αντιπροσωπείας του ΟΟΣΑ στο 16ο διαμέρισμα των Παρισίων επικρατεί μεγάλη κινητικότητα. Τα φλας των φωτογράφων «φωτίζουν» τη γνωστή και «Villa Said», στην οποία λίγη ώρα μετά θα ξεκινούσαν οι κρίσιμες διαβουλεύσεις με την τρόικα.
Η διαπραγματευτική ομάδα της Ελλάδας έφτανε στο καθορισμένο ραντεβού με τους δανειστές με αισιοδοξία ότι θα κλείσει η συμφωνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα. Ακόμη και ο τόπος είναι συμβολικός. Η «βίλα Σάιντ» πήρε το όνομά της από έναν αντιβασιλέα της Αιγύπτου, τον Σαΐντ Πασά ο οποίος κατασκεύασε το κτίριο και ήταν ένας από τους θεμελιωτές της διώρυγας του Σουέζ. Ενα τέτοιο… κανάλι επικοινωνίας ήθελε να ανοίξει και η Αθήνα με τους εκπροσώπους των δανειστών και τα μηνύματα ήταν θετικά.
Αλλωστε, από αρμόδια κυβερνητικά στελέχη λίγες ώρες πριν τονιζόταν με έμφαση ότι «πάμε στο Παρίσι για συμφωνία – πακέτο. Δηλαδή τρέχουσα αξιολόγηση σε συνδυασμό με προληπτική γραμμή στήριξης για την επόμενη ημέρα. Είμαστε αισιόδοξοι ότι η συμφωνία θα κλείσει εκεί και η έλευση της τρόικας στην Αθήνα θα είναι σύντομη». Γκ. Χαρδούβελης, Χρ. Σταϊκούρας, Χρ. Λαζαρίδης, Στ. Παπασταύρου, ο Χρ. Πρωτόπαππας από το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα μέλη της αποστολής προσέρχονται έχοντας στις βαλίτσες τους δεκάδες έγγραφα που αποδεικνύουν γιατί η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει χωρίς επιπλέον μέτρα.
Το «ναυάγιο»
Η διαπραγμάτευση ξεκινά μετά τις 3.30 και διαρκεί σχεδόν 14 ώρες. Ξημερώματα της Τετάρτης και το «ναυάγιο» στις διαβουλεύσεις έχει χαραχθεί στα πρόσωπα της ελληνικής αποστολής. Μόνη ελπίδα το νέο ραντεβού για το πρωί της ίδιας ημέρας, ωστόσο, οι προσδοκίες διαψεύστηκαν αμέσως. Οι τροικανοί αντί να συζητήσουν για το Ασφαλιστικό και τα εργασιακά που ήταν στην ατζέντα συνεχίζουν από εκεί που τελείωσαν. Δηλαδή με τη δημοσιονομική «τρύπα» 2,5 δισ. ευρώ και τα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα που απαιτούν. Η συνάντηση κράτησε λίγες ώρες. Το μεσημέρι της Τετάρτης, κι ενώ η αγωνία στην Αθήνα ήταν έκδηλη, επισημοποιήθηκε η? παρισινή τραγωδία.
Το τι έγινε μέσα στο κτίριο περιγράφει μέλος της αποστολής με χαρακτηριστικό τρόπο, θυμίζοντας την παλιά ελληνική ταινία με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα: «Η βίλα Σάιντ μετατράπηκε ξαφνικά σε? βίλα των οργίων. Οι τροικανοί μάς άφησαν άφωνους με τη στάση τους. Σαν να μιλούσαμε σε τοίχο. Μας κοιτούσαν υποτιμητικά και όση ώρα τους δίναμε τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία παρέμεναν σιωπηλοί. Ηταν τόσο ψυχροί που σου κοβόταν το αίμα».
Πλήρης ανατροπή
Επί ώρες ο Γκ. Χαρδούβελης και οι άλλοι υπουργοί έδιναν στους τροϊκανούς στοιχεία για την οικονομία. Τις προβλέψεις για τα έσοδα από τα ληξιπρόθεσμα χρέη σε ταμεία και εφορίες, την πέραν πάσης προσδοκίας υποδοχή της σχετικής ρύθμισης από τους πολίτες. «Κατέβαζαν» πίνακες με νούμερα για τις πληρωμές του ΕΝΦΙΑ που έκανε η πλειονότητα των ιδιοκτητών, αλλά και τις εκτιμήσεις για σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα – «μαξιλάρι» για την οικονομία.
Πληροφορίες λένε ότι περισσότερες από 1.000 σελίδες με στοιχεία έπεσαν στο τραπέζι, ενώ σε καμιά περίπτωση η ελληνική αποστολή δεν «θύμισε» στους τροϊκανούς τα λάθη στις προβλέψεις τους για το πλεόνασμα ή για το ποσοστό της ύφεσης, θέλοντας να μην οξύνει την κατάσταση.
Σε κάποιες στιγμές οι διάλογοι ήταν έντονοι, αλλά οι εκπρόσωποι των δανειστών έδειχναν να είναι? αλλού. Απαιτούσαν συνεχώς νέα μέτρα, άνοιγαν θέματα που ούτε καν είχε φανταστεί η ελληνική αποστολή, απειλούσαν με εγκατάλειψη της Ελλάδας από την 1η Ιανουαρίου 2015, πίεζαν αφόρητα βάζοντας «το πιστόλι στο τραπέζι». Μέχρι και η λέξη… grexit ακούστηκε, σε μια προσπάθεια να εκβιαστεί η ελληνική πλευρά.
Όπως είπε μέλος της αποστολής αργά το βράδυ της δραματικής αυτής Τρίτης, «οι τροϊκανοί δεν ήθελαν να ακούσουν κανένα από τα επιχειρήματά μας. Κάθε φορά που φαινόταν να κλείνει ένα θέμα, άνοιγε άλλο. Ηταν σαν να προσπαθούμε να βάλουμε γκολ κι αυτοί να μετακινούν συνεχώς τα γκολπόστ».
Ενώ άλλο στέλεχος έλεγε: «Επρόκειτο για πλήρη μεταστροφή της στάσης των δανειστών. Εκεί που εμφανίζονταν διαλλακτικοί και ήθελαν να συζητήσουμε και τις δικές μας θέσεις, ξαφνικά τα πάντα άλλαξαν. Πλήρης ανατροπή. Δεν πέσαμε από τα σύννεφα. Πέσαμε όμως από τον? Πύργο του Αϊφελ. Κανείς μας δεν περίμενε αυτή την εξέλιξη».
Επειτα από τις πολύωρες συζητήσεις εκείνης της ημέρας, η ελληνική πλευρά κατάλαβε ότι η τρόικα είχε προσέλθει στο Παρίσι με ένα και μοναδικό δίλημμα και χωρίς να έχει διάθεση να συζητήσει: «Είτε υπογράφετε μια επώδυνη συμφωνία που θα περιλαμβάνει περικοπές σε μισθούς και συντάξεις για να καλύψετε το κενό, είτε τελειώνουν εδώ οι συζητήσεις».
Η ελληνική αποστολή «πάγωσε» από τον ωμό εκβιασμό και ήδη από το βράδυ αργά της Τρίτης προς Τετάρτη άρχισαν τα τηλέφωνα στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Χρ. Λαζαρίδης ενημέρωνε συνεχώς τον πρωθυπουργό περιγράφοντας κι ο ίδιος τις δραματικές -πολλές φορές- διαβουλεύσεις που ήταν σε εξέλιξη. Ο Αντ. Σαμαράς είχε δώσει εντολή να μην υπάρξει συμφωνία που θα περιλάμβανε μέτρα τα οποία δεν θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά από τη Βουλή, ωστόσο, και ο ίδιος καταλάβαινε ότι το αδιέξοδο είναι πολύ κοντά.
Οσο κι αν επιχειρήθηκε να εξωραϊστεί ο «Τιτανικός» των διαπραγματεύσεων λέγοντας ότι γίνονται έντονες συζητήσεις και υπάρχει πρόοδος, όλοι στο Παρίσι γνώριζαν πως οι συνομιλίες είχαν καταρρεύσει μπροστά στο «τείχος» που ύψωσαν οι δανειστές. Αυτό φάνηκε το πρωί της Τετάρτης όταν οι συζητήσεις κράτησαν λίγες μόνο ώρες και το μεσημέρι οι εκπρόσωποι των δανειστών πήραν τις βαλίτσες τους και αποχώρησαν από τη βίλα Σάιντ. Προηγουμένως, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε στους Ελληνες υπουργούς: «Ο,τι είχαμε να πούμε το είπαμε. Οταν είστε εσείς έτοιμοι τα ξαναλέμε». Ενώ ο εκπρόσωπος της Ε.Ε., Ντ. Κοστέλο, τόνισε με νόημα: «Γεια σας. Περιμένουμε να μας πείτε τι άλλο θα κάνετε επί των όσων συζητήσαμε».
Εμφανίστηκε το «φάντασμα» των Καννών
Την αποτίμηση του σοκ στο Παρίσι έκανε με ακόμη πιο δραματικό τρόπο άλλο μέλος της αποστολής.
Όπως τόνισε «αισθανθήκαμε όπως ο Γιώργος Παπανδρέου στις Κάννες το 2011, όταν έγινε στην κυριολεξία χαμός με την πρότασή του για το δημοψήφισμα». Το κλίμα του εκβιασμού, των απειλών, της παντελούς έλλειψης διαλόγου και της ιταμής πολλές φορές συμπεριφοράς εκείνο τον Οκτώβρη του 2011 έζησε -τηρουμένων των αναλογιών- και η διαπραγματευτική ομάδα στο Παρίσι.
Υπενθυμίζεται ότι τότε, στη Σύνοδο των G-20 o Ελληνας πρωθυπουργός είχε καταθέσει πρόταση για δημοψήφισμα σχετικά με την αποδοχή ή όχι του πακέτου στήριξης των 170 δισ. ευρώ. Σε έξαλλη κατάσταση ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας επιτέθηκε με ανοίκειο τρόπο στον Γ. Παπανδρέου, ενώ οι Αγκ. Μέρκελ, Χ. Β. Ρομπάι, Ζ.Κ. Γιούνκερ, Μ. Μπαρόζο και Κ. Λαγκάρντ έβαλαν το μαχαίρι στον λαιμό του Ελληνα πρωθυπουργού λέγοντάς του: «Κάνε δημοψήφισμα αλλά με το δίλημμα ‘η Ελλάδα εντός ή εκτός Ευρωζώνης΄». Λίγη ώρα αργότερα ο Γ. Παπανδρέου έπαιρνε το αεροπλάνο από τη Νίκαια για το τελευταίο του ταξίδι ως πρωθυπουργός.
Σιγα τα αυγα,αφου ταχουν υπογραψει ολα απτο 2012,παλιολινατσες πολιτικες κοτες.
ΦΑΓΑΤΕ ΤΟ γ***σι ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΑΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ.
Tρόμαξαν μωρέ τα τσαμένα…. ο άδολος λαζαρίδης …κι ο αγνός χαρδούβελης…γιατί δεν τα ήξεραν αυτά… πηγαίνανε στο Παρίσι όλο χαρά… και πέσανε…. απ τον πύργο του Άϊφελ!
Γλιτώσανε όμως…δυστυχώς!