Ο Νταβούτογλου πουλάει τρέλα για την Κύπρο συνεχίζοντας την πάγια τουρκική πολιτική…

Κοινοποίηση:
ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ

Δικό της μπαϊράκι φαίνεται να σηκώνει και πάλι η Τουρκία απέναντι στη διεθνή νομιμότητα και τους κανόνες της.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Νταβούτογλου, συνεχίζοντας απαρέγκλιτα στο πνεύμα της μέχρι τούδε πολιτικής της χώρας του απέναντι στο Κυπριακό, αρνείται ετσιθελικά να συμμορφωθεί στην χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, σύμφωνα με την οποία το τουρκικό κράτος οφείλει να καταβάλλει 90 εκατομμύρια ευρώ στην Κύπρο για τα θύματα της εισβολής το 1974.

Ο Νταβούτογλου τόνισε ότι » αυτό που έγινε δεν ήταν σωστό από την πλευρά της ψυχολογίας των διαπραγματεύσεων και η απόφαση δεν συνάδει με τη θετική ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί στις διαπραγματεύσεις. Η Τουρκία δεν έχει σχέδιο να καταβάλει αυτό το ποσό.  Δεν θεωρώ ότι έχουμε υποχρέωση να καταβάλουμε οποιαδήποτε αποζημίωση σε μια χώρα την οποία τυπικά δεν αναγνωρίζουμε».

Νωρίτερα ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι η απόφαση του ΕΔΑΔ, «στερείται νομικής βάσης» προσθέτοντας ωστόσο ότι η απόφαση αυτή δεν θα επηρεάσει την προσήλωση της Τουρκίας στην προσπάθεια λύσης του Κυπριακού.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πήρε την απόφαση 20 χρόνια μετά την προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1994, επισήμαναν νομικές πηγές για την απόφαση, που καταδίκασε την Τουρκία να καταβάλει αποζημίωση 90 εκατ. ευρώ. Τα 30 εκατ. ευρώ θα δοθούν στις οικογένειες των αγνοουμένων της εισβολής, και τα υπόλοιπα 60 εκατ. στους Ελληνοκυπρίους που μένουν στη Χερσόνησο της Καρπασίας.

Η πρώτη προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας έγινε αμέσως μετά την εισβολή το 1974, και στηρίζονταν στην ύπαρξη 1.491 αγνοούμενων και πολλών εκτοπισμένων από τις κατοικίες τους.

Η προσφυγή αυτή καθώς και η προσφυγή του 1977 είχαν τεθεί στο αρχείο. Το 1994 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δέχτηκε να εξετάσει και πάλι το θέμα και αρνητική και πάλι πήρε απόφαση το 2001.

Το 2011 η Κυπριακή Δημοκρατία ζήτησε και πάλι από το ΕΔΑΔ να επανεξετάσει την απόφαση του 2001, από την άποψη της ηθικής αποζημίωσης. Αποτέλεσμα αυτής της έκκλησης είναι η απόφαση που καταδίκασε την Τουρκία στην καταβολή αποζημιώσεων.

Η Νομική υπηρεσία του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών αμφισβητεί την δυνατότητα του ΕΔΑΔ να αποφασίσει για θέμα που αφορά σχέσεις κράτους προς κράτος, και υπογραμμίζει την αδυναμία εκτέλεσης της απόφασης Η Τουρκία δεν μπορεί να καταβάλει αποζημίωση σε ένα κράτος.

Ωστόσο, Τούρκοι δικαστικοί λειτουργοί και εμπειρογνώμονες έχουν μια πιο ευρωπαϊκή και λογική προσέγγιση, αδειάζοντας στην ουσία την αυθαίρετη πολιτική της χώρας τους αναφορικά με τη διεθνή νομιμότητα.

Ο Τούρκος δικαστής του ΕΔΑΔ κ. Ριζά Τουρμέν, σήμερα βουλευτής της αντιπολίτευσης, λέει αντίθετα ότι «Είναι λάθος να λέγεται ότι η απόφαση δεν είναι δεσμευτική. Όσο δεν αποσύρεται κάποιος από το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει τις αποφάσεις», λέει.

«Τα 30 εκατ. ευρώ διατίθενται για τους αγνοούμενους και τα 60 εκατ. για τους κατοίκους της Καρπασίας. Η Τουρκία θα καταβάλει αυτήν την αποζημίωση» προσθέτει.

Εμπειρογνώμονες, όπως ο καθηγητής Μενσούρ Ακγκιούν και η καθηγήτρια, Μπερίλ Ντεντέογλου, εκφράζουν το φόβο ότι η απόφαση του ΕΔΑΔ μπορεί να προκαλέσει αντίδραση στην Τουρκία , ιδιαίτερα γιατί αφορά μια πολύ μεγάλη αποζημίωση. «Σημασία θα έχει η στάση της κυβέρνησης. Αν δεχθεί να καταβάλει το ποσό, αυτό μπορεί να έχει θετική απήχηση στις συνομιλίες», λέει η κα Ντεντέογλου.

Ευχάριστη εξέλιξη και μεγάλη επιτυχία της Κύπρου στη νομική διαμάχη με την Τουρκία, χαρακτήρισε ο γενικός εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, την απόφαση του ΕΔΑΔ, με την οποία καλείται η Άγκυρα να καταβάλει αποζημιώσεις 90 εκατομμυρίων ευρώ στους συγγενείς των αγνοουμένων και στους εγκλωβισμένους.

Ο κ. Κληρίδης χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την αναφορά του ΕΔΑΔ στο περιουσιακό και τη θέση ότι η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί πλήρως με την απόφαση της τέταρτης διακρατικής προσφυγής και υπογράμμισε.

«Το δικαστήριο αναγνωρίζει τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο θέμα του περιουσιακού και καλεί την Τουρκία να τις τερματίσει, ανεξαρτήτως της διαδικασίας που έχει θεσμοθετηθεί στα κατεχόμενα με τη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων. Δηλαδή η Τουρκία δεν απαλλάσσεται στο θέμα του περιουσιακού».

.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: