ΚΛΕΙΝΟΥΝ παιδιά με ειδικές ανάγκες σε κλουβιά στα Λεχαινά! Πέντε χρόνια μετά την πρώτη ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ δεν έχει αλλάξει τίποτα! Το γύρο του κόσμου κάνουν οι σοκαριστικές φωτογραφίες!

Κοινοποίηση:
klouvi_534_355

Είναι ένα θέμα που μας έχει απασχολήσει ξανά στο παρελθόν και που νομίζαμε ότι διορθώθηκε. Κι όμως αυτές οι εικόνες  δίνουν γερή γροθιά στο στομάχι, κάνουν το γύρο του κόσμου μέσα από το σκληρό ρεπορτάζ του BBC…

Ο λόγος που τα κλείνουν μέσα σε κλουβί σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται οι εργαζόμενοι του ιδρύματος είναι ότι δεν υπάρχει προσωπικό για να τα προσέχει! Και ναι βρήκαν λύση να τα φυλακίζουν σε σίδερα….. από ξύλο! Σε κλουβιά λες και είναι άγρια και επικίνδυνα ζώα. Έχουν περάσει από το πρώτο περιστατικό που είχε προκαλέσει σάλο…. 5 χρόνια μετά την πρώτη αποκάλυψη του θέματος! 5 χρόνια μετά  σχεδόν τίποτα δεν έχει αλλάξει

laixena1

 

Οι εικόνες είναι από Κέντρο Περίθαλψης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες στα Λεχαινά και σε αυτές, μπορείτε να δείτε τα ξύλινα κλουβιά, μέσα στα οποία κρατούνται φυλακισμένες οι αθώες ψυχές. Σύμφωνα μάλιστα με το ρεπορτάζ τα άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα, συχνά στιγματίζονται και να αγωνίζονται για να έχουν την υποστήριξη που χρειάζονται.

Σύμφωνα με το BBC, το προσωπικό του κέντρου, δηλώνει ότι θέλει να βελτιώσει την καθημερινότητα των παιδιών αλλά δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα και συνεχίζουν μάλιστα λέγοντας πώς τα κλουβιά φτιάχτηκαν να τα κρατούν ασφαλή. Για την ακρίβεια, υπάρχει μόνο μία νοσοκόμα και ένας βοηθός ανά όροφο για περισσότερο από 20 άτομα ενώ στο κέντρο δεν υπάρχει κανένας μόνιμος γιατρός. Αν τώρα, κάποιο απότ α παιδιά χρειαστεί να πάει σε νοσοκομείο, το συνοδεύει μία από τις νοσοκόμες. Και πίσω, με τα υπόλοιπα παιδιά, μένει μόνο ένα άτομο για να τα προσέχει!

αρχείο λήψης

Συνεχίζοντας τις αποκαλύψεις η νοσοκόμα που εργαζόταν εκεί λέει :»Παλέψαμε για να κατασκευαστούν αυτά τα κρεβάτια-κλουβιά για να δώσουν στα παιδιά περισσότερη ελευθερία. Πριν από τα κλουβιά, ήταν μόνιμα δεμένα με τα χέρια και τα πόδια τους στα κρεβάτια τους. Τα παιδιά έχουν συνηθίσει πια τα κλουβιά. Τους αρέσει…»

Το ρεπορτάζ και την κατάσταση πέντε χρόνια πριν είχαν αποκαλύψει μια ομάδα ευρωπαίων πτυχιούχων πέρασε αρκετούς μήνες στο κέντρο ως εθελοντές, οι οποίοι έγραψαν τις εμπειρίες τους σε ένα έγγραφο που έστειλαν στους πολιτικούς, αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και κάθε ανθρώπινα δικαιώματα και αναπηρία οργάνωση για τα δικαιώματα που θα μπορούσε να βρει. Περιστασιακά έλαβαν απαντήσεις ευχαριστώντας τους για το ηλεκτρονικό μήνυμά τους, χωρίς όμως να δίνει κανείς κάποια υπόσχεση ενώ ως επί το πλείστον αγνοήθηκαν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη λέει ότι τα κλουβιά και οποιεσδήποτε πρακτικές έχουν να κάνουν με μακροχρόνιους περιορισμούς «είναι σαφώς παράνομο και είναι σε αντίθεση με την υποχρέωση για σεβασμό και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «. Κάλεσε μάλιστα την ελληνική κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για να διορθώσει την κατάσταση, όπως αναφέρει ειδησιογραφικό πόρταλ .

Η νέα διευθύντρια του κέντρου, Τζίνα Τσουκαλά, η οποία δεν έχει πληρωθεί για σχεδόν ένα χρόνο,

λέει ότι «προφανώς, δεν πρέπει να έχουμε κλουβιά εδώ αλλά είναι αδύνατο για εμάς να συνεχίσουμε χωρίς αυτά, όταν έχουμε τόσο λίγο προσωπικό.»

 

«Ορισμένα από τα παιδιά έχουν αυτοκαταστροφικές τάσεις ή είναι εριστικά και έτσι με τη συμβουλή του γιατρού πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα ξύλινα χωρίσματα. Αλλά τα παιδιά εξακολουθούν να είναι ελεύθερα να επικοινωνούν και σε κάποιο βαθμό να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους» λέει η κυρία Τσουκαλά

 

Υπάρχει σύγχρονο κέντρο στην Ηλεία αλλά… δεν υπάρχει προσωπικό!

Αυτό τουλάχιστον αναφέρει το ρεπορτάζ του BBC. Ότι δηλαδή υπάρχει κέντρο ειδικά κατασκευασμένο για άτομα με ειδικές ανάγκες αλλά δεν υπάρχει προσωπικό για να το στελεχώσει. Είναι πλήρης με πισίνα, φυσιοθεραπεία και εγκαταστάσεις λογοθεραπείας, καθώς και ένα μεγάλο αριθμό των διαμερισμάτων για ημι-ανεξάρτητη διαβίωση.

Όπως αναφέρει το BBC, το κέντρο κτίστηκε με κονδύλια της ΕΕ αλλά σήμερα «κάθεται» άδειο, διότι το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά να το στελεχώσει με προσωπικό!

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

Comments are closed.