Έτοιμη να βγει από το μνημόνιο η Ιρλανδία

Κοινοποίηση:
dublin

Τρία χρόνια μετά τη «διάσωσή» της από την τρόικα, η Ιρλανδία ετοιμάζεται να στηριχτεί και πάλι στις δικές της δυνάμεις και να γίνει η πρώτη χώρα της ευρωζώνης που βγαίνει από το μνημόνιο.Όπως επισημαίνει το Reuters, το Δουβλίνο και οι δανειστές της χώρας ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι αποδεσμεύτηκε και η τελευταία δόση του ιρλανδικού προγράμματος στήριξης, το οποίο ανήλθε συνολικά σε 85 δισ. ευρώ.

Το μόνο ζήτημα που μένει ανοιχτό για την ιρλανδική κυβέρνηση είναι το εάν θα ζητήσει από τους δανειστές της μια προληπτική γραμμή χρηματοδότησης μετά τη λήξη του μνημονίου.
Η ιρλανδική κυβέρνηση άφησε πρόσφατα να εννοηθεί ότι δεν θα τη ζητήσει, μια και έχει ήδη εξασφαλίσει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες έως το 2015.
Η Ιρλανδία έχει περάσει πέντε χρόνια λιτότητας, χωρίς όμως τις αναταράξεις που έχουν κλονίσει χώρες όπως η Ελλάδα. Η μικρή χώρα των 4,6 εκατομμυρίων κατοίκων δείχνει να αποτελεί ένα «success story» που το έχει ανάγκη η ΕΕ για να αποδείξει ότι η δημοσιονομική πειθαρχία φέρνει αποτελέσματα.

Η Ιρλανδία θα βγει επίσημα από το μνημόνιο στις 15 Δεκεμβρίου.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: