Τουρκία σε ΗΠΑ: Παραδώστε χωρίς όρους F-35 και Patriot – Καμία συμφωνία για προμήθεια S-400 στην Ουκρανία

Κοινοποίηση:
The F-35 Joint Strike Fighter (JSF) Lightning II, built by Lockheed Martin, takes off for its first flight on Joint Reserve Base Fort Worth, Texas, Dec. 15, 2006, during a test of the aircraft's initial capability. The U.S. Defense Department and eight o ther allied countries have contracted Lockheed Martin as part of the JSF program, which was designed to maximize efficiency and minimize the life cycle, costs of a future multi-role fighter jet. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class  D. Keith Simmons) (Released)

Να παραδώσει χωρίς όρους και προϋποθέσεις τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 και τους πυραύλους Patriot στην Τουρκία, ζητά από την Ουάσιγκτον η Άγκυρα διά στόματος του Φαχρετίν Αλτούν.

Ο σύμβουλος επικοινωνίας του Ερντογάν, με επιστολή του στη Wall Steet Journal επισημαίνει ακόμα ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία μεταξύ των χωρών για προμήθεια των ρωσικής κατασκευής συστημάτων S-400 στην Ουκρανία.

Ο κ. Αλτούν σημειώνει ότι η Τουρκία εκδιώχθηκε παράνομα για πολιτικούς λόγους από το πρόγραμμα των F-35, ενώ υπογραμμίζει ότι η Άγκυρα αναγκάστηκε να ζητήσει εναλλακτικές μετά την άρνηση της Ουάσιγκτον να την προμηθεύσει με πυραύλους Patriot.

Ευθύνη της Δύσης να εξομαλύνουν τις σχέσεις με την Τουρκία

«Η παράνομη “απομάκρυνση” της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 για πολιτικούς λόγους (τους οποίους οι ΗΠΑ δεν έχουν επισήμως και νόμιμα κοινοποιήσει στην Τουρκία) καθιστά δύσκολο να ληφθεί σοβαρά υπόψη το καρότο της “επαναφοράς” της Τουρκίας» συνεχίζει ο κ. Αλτούν.

Τονίζει, δε, ότι είναι «ευθύνη της Δύσης και ειδικά των ΗΠΑ να εξομαλύνουν τις σχέσεις με την Τουρκία» και σημειώνει ότι «η Τουρκία, η οποία θεωρεί την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως στρατηγικό στόχο και υπερηφανεύεται για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ, αναμένει ότι η Δύση θα την αντιμετωπίσει όπως της αξίζει. Θα απαιτούνταν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όχι αποκαλούμενες άτυπες προτάσεις, για την αποκατάσταση της σχέσης».

Σημειώνει ακόμα ότι οι Τούρκοι «εξακολουθούν να θυμούνται πώς οι σύμμαχοί μας απέσυραν τις συστοιχίες Patriot από την Τουρκία κατά τη διάρκεια ορισμένων από τις πιο τεταμένες περιόδους στις σχέσεις Άγκυρας – Μόσχας», προσθέτοντας ότι «ο τουρκικός λαός δεν παίρνει πλέον στα σοβαρά καμία άτυπη δέσμευση της Δύσης για προμήθεια Patriot».

Σε αυτό το πλαίσιο, καλεί τη Δύση «να παραδώσει τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 και τις συστοιχίες Patriot στην Τουρκία χωρίς προϋποθέσεις».

Η Τουρκία έβαλε πλώρη για ανεξαρτησία από το ΝΑΤΟ

Η Τουρκία δεν συζητά την εγκατάλειψη των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 υπό την πίεση των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ, τόνισε στη ρωσική εφημερίδα Izvestia ο πρόεδρος της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας Ισμαήλ Ντεμίρ. Διεμήνυσε μάλιστα, ότι «η ίδια η Τουρκία είναι σε θέση να καθορίσει τη δική της πορεία».

Σύμφωνα με τον Τούρκο αξιωματούχο, η θέση της Άγκυρας δεν συζητείται, ούτε καν εξετάζεται το ενδεχόμενο τερματισμού της συνεργασίας με τη Ρωσία. Δήλωσε ότι η θέση της Τουρκίας είναι «να διασφαλίσει την ειρήνη και να βάλει τέλος στη σύγκρουση στην Ουκρανία».

Η Κρατική Δούμα δεν βλέπει κανένα λόγο για την Τουρκία να συμφωνήσει με την πρόταση της Ουάσιγκτον και να μεταφέρει το σύστημα S-400 στην Ουκρανία, «αφού τα χρειάζεται η ίδια» τονίζει από την πλευρά της η ρωσική εφημερίδα σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί η Τουρκία πρέπει να εγκαταλείψει τους S-400 και να τους παραδώσει στην Ουκρανία». Γιατί να το κάνουν αυτό; Αυτά τα συστήματα λειτουργούν για αυτούς, είναι αξιόπιστα και ξεπερνούν σε απόδοση το [σύστημα] Patriot. Δεν πιστεύω ότι η Τουρκία θα ακολουθήσει την επιταγή της Αμερικής», δήλωσε στην Izvestia ο βουλευτής της Κρατικής Δούμας Αλεξέι Τσέπα.

Εμπειρογνώμονες με τους οποίους ήρθε σε επαφή η Izvestia πιστεύουν ότι η Άγκυρα θα διατηρήσει τη «σχετική ουδετερότητά της» στην ουκρανική σύγκρουση και δεν θα αποκηρύξει τη στρατιωτική-τεχνική συνεργασία με τη Ρωσία.

Πηγή: warnews247.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: