Τα χολικά οξέα μπορεί να βοηθούν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης

Κοινοποίηση:
ΟΞΕΑ

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν αρκετά αποτελεσματικές θεραπείες για την οστεοπόρωση. Η προτεινόμενη έρευνα περιλαμβάνει μια προκλινική φάση για την αξιολόγηση της χρήσης αναλόγων χολικών οξέων, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων για αυτήν την ασθένεια.

Το οστό υφίσταται συνεχή αναδιαμόρφωση για να αναπτυχθεί, να θεραπευτεί και να διατηρηθεί – αποθηκεύει και απελευθερώνει δυναμικά μέταλλα με τη μορφή φωσφορικού ασβεστίου. Αυτή η αναδιαμόρφωση πραγματοποιείται από δύο διαφορετικούς τύπους κυττάρων: τους οστεοβλάστες, που είναι υπεύθυνοι για το σχηματισμό των οστών, και τους οστεοκλάστες, που μεσολαβούν στη διάλυσή τους. Η οστεοπόρωση είναι το αποτέλεσμα μιας ανισορροπίας μεταξύ του σχηματισμού οστών και της αποδομησής τους.

Τα χολικά οξέα είναι τα κύρια συστατικά της χολής. Θεωρούνται πλέον ευέλικτα μόρια σηματοδότησης που μπορούν να ενεργοποιήσουν αποκλειστικούς υποδοχείς και να προκαλέσουν κυτταρικές αποκρίσεις. Ένας αυξανόμενος όγκος δεδομένων δείχνει ότι ρυθμίζουν τη σκελετική ομοιόσταση μέσω άμεσων επιδράσεων στους οστεοβλάστες και τους οστεοκλάστες. Θα μπορούσαν να είναι καλοί υποψήφιοι για μελλοντικά φάρμακα για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης, αλλά ακόμα αυτό δεν έχει αποδειχτεί από την επιστημονική έρευνα.

Οι επιστήμονες θέλουν να διαλευκάνουν το ρόλο ενός από τα κύρια χολικά οξέα σε έναν υποδοχέα της κυτταρικής επιφάνειας που ονομάζεται TGR5. Μόλις τα χολικά οξέα συνδεθούν με τον υποδοχέα αυτόν συμβαίνουν πολλαπλές μεταβολικές αποκρίσεις. Για παράδειγμα, η ενεργοποίηση του TGR5 αυξάνει την ενεργειακή δαπάνη στον καφέ λιπώδη ιστό και τους μυς, μειώνει τη φλεγμονή, βελτιώνει το μεταβολισμό της γλυκόζης και αναστέλλει την αθηροσκλήρωση. Είναι ενδιαφέρον ότι ορισμένα δεδομένα έδειξαν ότι ο υποδοχέας TGR5 είναι επίσης απαραίτητος για τη διατήρηση υγιών οστών. Όταν αυτός ο TGR5 διαγράφεται γενετικά στα ποντίκια, η οστική τους μάζα μειώνεται ήδη από τη νεαρή ηλικία. Θα ήταν δυνατό να αυξηθεί η δραστηριότητα του TGR5 για την πρόληψη της οστεοπόρωσης; Η μελλοντική έρευνα θα δείξει.

Για την ώρα είναι πολύ σημαντική η πρόληψη των πτώσεων στους ηλικιωμένους γιατί έτσι συμβαίνουν συνήθως τα κατάγματα. Οι ενήλικες που έχουν καλή ισορροπία και μυϊκή δύναμη είναι συχνά σε θέση να «σωθούν» όταν σκοντάφτουν. Οι ασκήσεις που βελτιώνουν την ισορροπία (όπως το Τάι Τσι) και συμβάλλουν στη διατήρηση της μυϊκής μάζας (ασκήσεις με βάρη και αντιστάσεις) είναι ευεργετικές

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: