Πιο δύσκολη θα κάνει η ΕΕ την έκδοση βίζας για τους Ρώσους πολίτες

Κοινοποίηση:
ΕΕ ΡΩΣΙΑ

Σε συμφωνία για πλήρη αναστολή των ρυθμίσεων που διευκόλυναν την έκδοση βίζας από Ρώσους πολίτες κατέληξαν την Τετάρτη οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πλέον, καθίσταται πιο δύσκολο και δαπανηρό για τους Ρώσους να εισέλθουν σε χώρα – μέλος του μπλοκ.

«Συμφωνήσαμε για την πλήρη αναστολή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ρωσίας για τη διευκόλυνση της έκδοσης βίζας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο τέλος της διήμερης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών στην Πράγα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Αυτό θα μειώσει σημαντικά τον αριθμό των νέων θεωρήσεων που εκδίδονται από τα κράτη μέλη της ΕΕ. Θα είναι πιο δύσκολο, θα παίρνει περισσότερο χρόνο», πρόσθεσε.
Διαφωνία για γενική απαγόρευση εισόδου
Διπλωμάτες δήλωσαν ότι οι υπουργοί της ΕΕ δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν άμεσα σε μια γενική απαγόρευση των ταξιδιωτικών θεωρήσεων για τους Ρώσους, καθώς τα κράτη μέλη ήταν διχασμένα στο θέμα αυτό.

Ο Μπορέλ δήλωσε ότι υπήρξε σημαντική αύξηση των συνοριακών διελεύσεων από τη Ρωσία προς τα γειτονικά κράτη από τα μέσα Ιουλίου.

«Αυτό έχει καταστεί κίνδυνος για την ασφάλεια αυτών των γειτονικών κρατών», πρόσθεσε. «Επιπλέον, έχουμε δει πολλούς Ρώσους να ταξιδεύουν για αναψυχή και ψώνια, σαν να μην μαίνεται πόλεμος στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

Η απόφαση για άρση των διευκολύνσεων στην έκδοση βίζας από Ρώσους πολίτες προστίθεται στα αλλεπάλληλα πακέτα μέτρων που έχει λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος φυσικών και νομικών οντοτήτων της Ρωσίας, μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: