Θα άντεχε ο πλανήτης μια μεσαίας κλίμακας πυρηνική σύρραξη;

Κοινοποίηση:
maxresdefault

Όταν μιλάμε για πυρηνική σύρραξη στο μυαλό όλων πάει το σενάριο μιας σύγκρουσης των δύο πυρηνικών υπερδυνάμεων του πλανήτη μας. Είναι δεδομένο πως ένα πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, δύο χωρών που συνολικά διαθέτουν 12,675 πυρηνικές κεφαλές, θα οδηγούσε τον πλανήτη σε ολοκληρωτική καταστροφή.
Θα άντεχε όμως η Γη μια σύρραξη μικρότερης κλίμακας; Θα επιζούσε ο πολιτισμός μας αν δύο χώρες με μικρό πυρηνικό οπλοστάσιο συγκρούονταν; Αυτό το ερώτημα κλήθηκε να απαντήσει η έρευνα του Πανεπιστημίου Ράτζερς που εδρεύει στο Νιού Τζέρσεϊ. Τι θα συμβεί αν μιας μεσαίας κλίμακας πυρηνική σύρραξη προκαλέσει τον λεγόμενο πυρηνικό πόλεμο και πόσο θα επηρεαστεί η ζωή σε όλο τον πλανήτη;

Ο Πυρηνικός Χειμώνας

Στον πλανήτη μας έχουν χρησιμοποιηθεί δύο φορές πυρηνικά όπλα (Χιροσίμα, Ναγκασάκι) και οι επιπτώσεις ήταν τοπικές. Μια μαζική όμως χρήση θα δημιουργούσε ένα τεράστιο σύννεφο ραδιενεργής σκόνης και καπνού. Το σύννεφο θα ανέβαινε στο ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας και θα έμενε εκεί. Αυτό σημαίνει ότι θα κάλυπτε το σύνολο του πλανήτη και θα απέτρεπε τις ακτίνες του Ηλίου να περάσουν. Το αποτέλεσμα είναι ο επονομαζόμενος Πυρηνικός Χειμώνας. Η θερμοκρασία στον πλανήτη θα έπεφτε σημαντικά και οι συνέπειες στην γεωργία θα ήταν καταστρεπτικές. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα θα παρουσιάζονταν ελλείψεις σε τρόφιμα αλλά και σε καθαρό πόσιμο νερό.
Ό,τι κοντινότερο έζησε ο πλανήτης σε ένα τέτοιο φαινόμενο ήταν η έκρηξη του ηφαιστείου Ταμπόρα (Ινδονησία) το 1815. Η θερμοκρασία έπεσε 0,7 βαθμούς κατά μέσο όρο και επηρεάστηκαν οι καλλιέργειες ακόμα και στις ΗΠΑ ενώ ακολούθησε λιμός στην Ευρώπη.

Το σενάριο Ινδίας-Πακιστάν

Η έρευνα ανέλυσε το σενάριο μιας πυρηνικής σύγκρουσης ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν. Οι δύο χώρες θεωρούνται παραδοσιακοί εχθροί με μακροχρόνιες και άλυτες διαφορές σε πολλά επίπεδα. Αμφότερες διαθέτουν πυρηνικό οπλοστάσιο με συνολικά 250 πυρηνικές κεφαλές το οποίο αυξάνουν σε μόνιμη βάση. Οι αναλυτές τονίζουν πως στο σενάριο μιας γενικευμένης πολεμικής σύρραξης υπάρχουν οι παράγοντες εκείνοι που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις δύο χώρες σε χρήση πυρηνικών.

Με δεδομένη τη στρατιωτική δύναμη των δύο χωρών το Project Force αναφέρει ότι μια πολεμική σύρραξη πιθανότατα θα ξεκινούσε από την Ινδία με επίθεση με συμβατικά όπλα που θα οδηγούσε σε απάντηση του Πακιστάν και στη συνέχεια επιθέσεις με πυρηνικά.
Οι νεκροί από μια τέτοια διαμάχη υπολογίζονται στα 125 εκατομμύρια ανθρώπους. Εργοστάσια, λιμάνια, βάσεις και κυβερνητικά κτίρια που βρίσκονται μέσα ή κοντά σε πόλεις θα αποτελέσουν στόχοι και οι απώλειες θα είναι τεράστιες. Μέσα σε λίγες μέρες τα θύματα θα έχουν ξεπεράσει τα δεκάδες εκατομμύρια.

Σε μικρό χρονικό διάστημα η σκόνη από τις κατεστραμμένες πόλεις θα ανέβει στην ατμόσφαιρα και θα καλύψει αρχικά τις γειτονικές χώρες και στη συνέχεια μεγάλο μέρος, αν όχι ολόκληρο τον πλανήτη. Πέρα από τις αντιμαχόμενες πλευρές η πρώτη που θα βιώσει τα καταστροφικά αποτελέσματα θα είναι η Κίνα με 50% πτώση της παραγωγής της μέσα στον πρώτο χρόνο.

Η παραγωγή των ΗΠΑ θα μειωθεί κατά 20% και θα παρουσιαστούν παγκοσμίως ελλείψεις σε τρόφιμα. Θα ακολουθήσει εκτόξευση των τιμών και πανικός στις αγορές. Πρώτα θα χτυπηθούν τα φτωχότερα στρώματα που πλέον θα αδυνατούν να επιβιώσουν και θα εμφανιστούν φαινόμενα τοπικών εξεγέρσεων.

To ραδιενεργό νέφος θα αποδυναμώσει το στρώμα όζοντος που προστατεύει τον πλανήτη μας με αποτέλεσμα το ηλιακό φως που θα περνά να είναι καταστρεπτικό και όχι ωφέλιμο για τις καλλιέργειες. Σε κάποια σημεία του πλανήτη θα καταστραφεί το 70% του όζοντος και οι περιοχές θα είναι παντελώς απροστάτευτες. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, πέραν της καταστροφής της χλωρίδας και τα πανίδας, τη ραγδαία αύξηση των καρκίνων του δέρματος, τεράστια προβλήματα στα μάτια και μεταλλάξεις στο DNA. Μακροπρόθεσμα η θερμοκρασία αναμένεται να πέσει έως και πέντε βαθμούς Κελσίου με αποτέλεσμα ο πλανήτης να ζει μόνιμα σε ψυχρό κλίμα.

Δέκα χρόνια…

Τα συμπεράσματα της έρευνας λοιπόν αναφέρουν ξεκάθαρα ότι είναι αρκετή μια μεσαίας κλίμακας πυρηνική σύγκρουση για να καταστραφεί ολοκληρωτικά ο πλανήτης. Ακόμα και δύο χώρες με σχετικά μικρό πυρηνικό οπλοστάσιο μπορούν να οδηγήσουν σε έναν Πυρηνικό Χειμώνα που θα επηρεάσει κάθε σημείο της Γης. Οι επιπτώσεις αυτού το φαινομένου θα αρχίσουν να φθίνουν μόνο μετά από μια δεκαετία. Ο ουρανός θ’ αρχίσει να καθαρίζει αλλά η καταστροφή θα είναι ήδη ανεπανόρθωτη. Δεν χρειάζεται λοιπόν μια πυρηνική γιγαντομαχία μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας για να οδηγηθούμε στον όλεθρο. Χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όμως η Γαλλία, η Αγγλία, το Ισραήλ και η Βόρεια Κορέα μπορούν να την προκαλέσουν.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: