Η Γαλλική Εθνική Βιβλιοθήκη βάζει σε «καραντίνα» τόμους γιατί περιέχουν αρσενικό!

Κοινοποίηση:
national-library

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας αφαίρεσε από τα ράφια της τέσσερα βιβλία του 19ου αιώνα, τα σμαραγδένια εξώφυλλα των οποίων πιστεύεται ότι έχουν αρσενικό, μια τοξική ουσία.

Πρόκειται για δύο αντίτυπα του βιβλίου «The Ballads of Ireland» («Μπαλάντες της Ιρλανδίας») του Έντουαρντ Χέις που εκδόθηκε το 1855, μια δίγλωσση ανθολογία ρουμανικής ποίησης του Χένρι Στάνλει από το 1856 και το βιβλίο της Βασιλικής Κηπευτικής Εταιρείας του 1862-63.

Αν αγγίξει κάποιος τα βιβλία, τα οποία τυπώθηκαν στη Βρετανία, θα μπορούσε να πάθει μικρή μόνο βλάβη, προληπτικά όμως αποσύρθηκαν για περαιτέρω ανάλυση.

Η Βιβλιοθήκη εντόπισε τα επίμαχα αντίτυπα όταν αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν πως οι εκδότες της βικτοριανής εποχή χρησιμοποιούσαν αρσενικό για το χρωματισμό του βιβλίου. Οι πράσινες χρωστικές ουσίες που περιείχαν αρσενικό ονομάζονταν «πράσινο του Παρισιού», «σμαραγδένιο πράσινο» ή «πράσινο του Σέλε», από έναν γερμανικής καταγωγής χημικό.

Ελέγχοντας από το 2019 εκατοντάδες εξώφυλλα βιβλίων για ίχνη βαρέων μετάλλων, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ντέλαγουερ συνέταξαν έναν κατάλογο των δυνητικά επικίνδυνων βιβλίων στο πλαίσιο του Poison Book Project.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι η μακροχρόνια έκθεση σε ανόργανο αρσενικό, κυρίως μέσω του πόσιμου νερού και των τροφίμων, μπορεί να οδηγήσει σε δερματικές αλλοιώσεις και καρκίνο του δέρματος, αλλά δεν κάνει καμία αναφορά στην επαφή με αντικείμενα που το περιέχουν.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response