Η ΑΓΚΥΡΑ ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΘΗΝΑΣ-ΚΑΪΡΟΥ – ΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ: «ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΘΑ ΤΑ ΒΡΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ» – ΑΡΓΑ ΑΛΛΑ ΣΤΑΘΕΡΑ «ΚΑΤΑΠΙΝΕΙ» ΤΟ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ Ο «ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ»

Κοινοποίηση:
121

Τετελεσμένα στο νοτιοανατολικό Αιγαίο προσπαθεί να δημιουργήσει η Τουρκία εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος.

H Τουρκία με ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ απορρίπτει την ελληνοαιγυπτιακή Συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών, όπως αναμένονταν άλλωστε και επαναφέρει το αδιανόητο τουρκολυβικό Μνημόνιο ενώ υπαγορεύει δική της ερμηνεία της διεθνούς νομολογίας σε ότι αφορά την επήρεια των νησιών με σκοπό την «εξαφάνιση» της υφαλοκρηπίδας τους και της δυνατότητάς τους να καθορίζουν θαλάσσιες ζώνες.

Όπως γίνεται κατανοητό την ελληνική πλευρά τη συμφέρουν δύο προοπτικές σε ότι αφορά την Λιβύη: Είτε επικράτηση του Χαλίφα Χάφταρ (κάτι εξαιρετικά απίθανο) είτε χωρισμός της χώρας σε ανατολικό και δυτικό κράτος.

Εν συνεχεία υπογραφή συμφωνίας καθορισμού θαλασσίων ζωνών με το ανατολικό κράτος το οποίο θεωρείται πως θα είναι φιλικό προς την Ελλάδα.

Πάντως, ο ελιγμός Σάρατζ για κατάπαυση του πυρός, αποστρατικοποίηση της Σύρτης (με στόχο η Τρίπολη να οικειοποιηθεί τα έσοδα των πετρελαιοπηγών) και διεξαγωγή αμφιβόλου ποιότητας εκλογών που μπορεί να καταλήξουν ακόμα και σε νομιμοποίηση της τουρκόφιλης κυβέρνησης της Τρίπολης, είναι μια προοπτική εφιαλτική για την Ελλάδα.

Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι η ελληνοαιγυπτιακή Συμφωνία επικαλύπτει στο βόρειο τμήμα της (αυτό που αφορά την Ελλάδα) την υποτιθέμενη τουρκική υφαλοκρηπίδα όπως μονομερώς έχει δηλωθεί στον ΟΗΕ τον περασμένο Μάρτιο στην βάση του τουρκολυβικού Μνημονίου.

Η Τουρκία με την προσπάθειά της αυτή επιχειρεί να εμφανίσει τον εαυτό της ότι είναι πρόθυμη να προβεί σε διάλογο με την Ελλάδα για «τουρκικά κυριαρχικά δικαιώματα».

Δηλαδή ότι κάνει «χάρη» στην Ελλάδα να κάνει διάλογο για «τουρκική περιουσία» δηλαδή την ανύπαρκτη «τουρκική υφαλοκρηπίδα». Στην ουσία συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.

Η Τουρκία θέλει να μας σύρει σε διάλογο για την δική μας περιουσία, που είναι η ελληνική υφαλοκρηπίδα (η οποία δεν χρειάζεται συμφωνίες για να οριστεί, ορίζεται από μόνη της βάσει της Συνθήκης του 1958) και η ελληνική δυνητική ΑΟΖ.

Αν δεν υπήρχε η Λιβύη η Άγκυρα ήταν ικανή να υπογράψει μνημόνιο καθορισμού των θαλασσίων ζωνών ακόμα και με το Μαρόκο.

Η Τουρκία για να δημιουργήσει κοινά θαλάσσια σύνορα με την Λιβύη έπρεπε να «εξαφανίσει» τα ενδιάμεσα εμπόδια που ήταν τα ελληνικά νησιά. Έτσι στην Διακοίνωση αναφέρει ότι «τα νησιά δεν έχουν αποτέλεσμα αποκοπής (cut-off effect) στην προβολή των έναντι ηπειρωτικών ακτών».

Δηλαδή τα νησιά όπως η Ρόδος ,η Κάρπαθος η Κάσος και η Κρήτη προκειμένου να μην διακοπεί η προβολή των ακτών της Τουρκίας μέχρις ότου συναντήσουν την προβολή των ακτών της Λιβύης, θεωρούνται κατά την Άγκυρα ως «ανύπαρκτα».

Επίσης στην ρηματική διακοίνωση η Τουρκία επιμένει στην θέση ότι η οριοθέτηση γίνεται μεταξύ των ηπειρωτικών ακτών δυο χωρών (όπως η Ελλάδα και η Τουρκία) και ότι τα νησιά που βρίσκονται στην «λάθος πλευρά» αυτής της οροθετικής γραμμής, δεν δικαιούνται παρά μόνο χωρικών υδάτων. Επίσης κάνει έμμεση επίκληση της Αρχής της Αναλογικότητας επιμένοντας ότι η οριοθέτηση επηρεάζεται από το μήκος και την κατεύθυνση των ακτών.

Η ρηματική διακοίνωση της Άγκυρας μπορεί να φαντάζει «γραφική» αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ορίζει επί της ουσίας ποια θα είναι τα θέματα που θα απαιτήσουν να «συζητηθούν» στον επερχόμενο «διάλογο» Ελλάδας-Τουρκίας.

Έναν διάλογο τον οποίο επέβαλε επί της ουσίας το Βερολίνο (αλλά και οι ΗΠΑ με την υποστηρικτική «ουδετερότητα» τους.

Στην διακοίνωση η Άγκυρα αναφέρει πως μόνο την Αίγυπτο αναγνωρίζει ως έχουσα «έννομο συμφέρον» για να υπογράψει συμφωνία με την Τουρκία για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών!

 

Την διακοίνωση έφερε στο «φως» το liberal.gr

Η τουρκική ρηματική διακοίνωση:

«A/74/990

Ρηματική διακοίνωση της 14ης Αυγούστου 2020 της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη προς τον Γενικό Γραμματέα

Η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Δημοκρατίας της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη έχει την τιμή να γνωστοποιήσει τα ακόλουθα: Η Τουρκία ενημερώθηκε για συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου και της Δημοκρατίας της Ελλάδας στις 6 Αυγούστου 2020 σχετικά με την οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Μετά από ενδελεχή εξέταση της συμφωνίας, η Τουρκία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως δηλώθηκε στα Ηνωμένα Έθνη στις 18 Μαρτίου 2020 (βλέπε A/74/757), τμήμα της οποίας οριοθετείται μέσω του Μνημονίου μεταξύ της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο της 27ης Νοεμβρίου 2019, το οποίο επικυρώθηκε και από τις δύο χώρες και τέθηκε στη συνέχεια σε ισχύ από τις 8 Δεκεμβρίου 2019.

Η τουρκική θέση σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών δικαιοδοσίας, μετά το προηγούμενο διαφόρων αποφάσεων διεθνών οργανισμών διαιτησίας, βασίζεται στις αρχές ότι τα νησιά δεν μπορούν να έχουν αποτέλεσμα αποκοπής στην προβολή των ακτών.

Τα νησιά που βρίσκονται στη λάθος πλευρά της μέσης γραμμής μεταξύ δύο ηπειρωτικών ακτών δεν μπορούν να δημιουργήσουν θαλάσσιες περιοχές δικαιοδοσίας πέραν των χωρικών τους υδάτων· και το μήκος και η κατεύθυνση των ακτών θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τον καθορισμό των θαλάσσιων περιοχών δικαιοδοσίας.

Η Δημοκρατία της Τουρκίας είναι της άποψης ότι η αποκαλούμενη συμφωνία έρχεται σαφώς σε αντίθεση με αυτές τις αρχές. Η Τουρκική Δημοκρατία, βάσει των αρχών που ορίζονται παραπάνω, δεν αναγνωρίζει την εν λόγω συμφωνία, καθώς παραβιάζει τα δικαιώματα της Τουρκίας στην περιοχή.

Η Τουρκία ασκεί ipso facto και ab initio νόμιμα και κυριαρχικά δικαιώματα στο βορρά του υποτιθέμενου θαλάσσιου συνόρου μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Επιπλέον, τα λεγόμενα θαλάσσια σύνορα που είναι υπό αμφισβήτηση ,είναι το αντικείμενο μελλοντικής συμφωνίας οριοθέτησης μεταξύ της τουρκικής και της αιγυπτιακής ηπειρωτικής ακτής.

Ως εκ τούτου, η Δημοκρατία της Τουρκίας διαμαρτύρεται έντονα για την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας και την θεωρεί άκυρη. Η Τουρκία θα ήθελε να τονίσει ότι ο χαρακτήρας της λεγόμενης συμφωνίας που συνεπάγεται δικαιώματα δεν είναι δεσμευτικός για την Τουρκία και δεν θα οδηγήσει σε παραίτηση από τα εγγενή δικαιώματά της.

Η Τουρκική Δημοκρατία διατηρεί όλα τα δικαιώματά της για να συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και δικαιοδοσία εντός της υφαλοκρηπίδας της. Η Τουρκία επαναλαμβάνει την επίμονη έκκλησή της για διάλογο για την ειρηνική διευθέτηση των υφιστάμενων ζητημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Τουρκικής Δημοκρατίας θα ήταν ευγνώμων αν η παρούσα ρηματική διακοίνωση μπορούσε να διανεμηθεί ως έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης, στο σημείο 74 της ημερήσιας διάταξης, και να δημοσιευθεί στον δικτυακό τόπο του Division for Ocean καθώς και στην επόμενη έκδοση του Law of the Sea Bulletin».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

18 Σχόλια

  1. ΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΡΗΞΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΑΤΑΕΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ
    ΓΕΛΑΝΕ ΟΙ ΠΕΤΡΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΟΓΓΟΛΟΥΣ !!!!!!
    ΑΠΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΑΠΟ ΤΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΣ ΠΕΣ ΚΑΤΙ ΜΕΝΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΝΊΖΕΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΟΤΙ
    “ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΑΝ. ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΜΑΣ ΑΝΗΚΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΝΟΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥ, ΕΠΩΔΥΝΟΥ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ ΝΑ ΧΑΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΕΣ ΑΚΤΕΣ ΕΜΕΙΣ ΧΑΣΑΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΚΑΤΙ ΤΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ!!!!”

  2. Μεγάλος μάγκας και υπερασπιστής της πατρίδας του ο Ερτογαν,σε αντίθεση με τις δικές αλητείες (κυβερνήσεις ..χα χα χα) των τελευταίων ετών..
    Εναν τέτοιο άραγε δεν έχουμε εμείς??

  3. ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΩΡΑ ΡΕ
    Από το 2011 και μετά, το «Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου με την Κύπρο» αντικαταστάθηκε με τη «Μόνιμη, Σταθερή και Αναβαθμισμένη Συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου στους Τομείς Άμυνας και Ασφάλειας», προκειμένου να είναι συμβατό με το ασαφές κείμενο της Συνθήκης της Λισσαβώνας της ΕΕ.!!

  4. Με ένα γείτονα σαν τους μογγόλους που έχουν πλάτες και ολοένα τους κάνουν ισχυρότερους ,
    θα έπρεπε να ήμασταν εξοπλισμένοι σαν το Ισραήλ
    (και με πυρηνικά, γιατί είναι καλύτερη ακόμη και η αυτοκαταστροφή με τον εχθρό σου παρά η υποδούλωση ) .
    Γιατί δεν είμαστε ?

  5. Προτού εισβάλει στο Ιράκ , στη Συρία, στα θαλάσσια οικόπεδα της Κύπρου, στη Λιβύη , στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα,
    Προτού κάνει βάσεις στην Αλμπανία, στη Λιβύη , στο Αζερμπαιτζάν,
    Προτού βεβηλώσει την Αγιά Σοφιά, την εκκλησία της Χώρας,
    Προτού χριστεί αρχηγός της Αδελφότητας.
    Από ποιους αλήτες-φίδια πήρε όπλα, στήριξη της λίρας και την άδεια ???

  6. Πολλοι απευθυνεσται στον Ελληνικο λαο με το επιθετο “ανθελληνες” το οποιο δεν υφισταται.Στην Ελλαδα υπαρχουν Ελληνες και μπασταρδοι (βρωμοσποροι- μιξη λευκης φυλης με απογονους των εκπτωτων αγγλεων) .Δυστηχως οι περισσοτεροι τους θεωρουν Ελληνες .

  7. Η Τουρκία έχει να ελπίζει σε ότι κλέψει από την Ελλάδα. Όπως δισπιστωνεται, οι τουρκοι δεν σκέφτονται καν να παραβιάσουν χωρικά ύδατα της Αιγύπτου, του Ισραήλ ή οποιασδήποτε άλλης χώρας της μεσογείου παρά μονάχα της Ελλάδας. Γιατί ξέρουν πως η Ελλάδα δεν θα αντιδράσει ενώ στις άλλες χώρες στο πρώτο μίλι που θα παραβιάσουν θα δεχτούν αντίδραση με πολεμικά μέσα και άμεσα. Δυστυχώς παιδιά οι Τούρκοι συρουν την Ελλάδα των πολιτικών σε άνευ όρων παράδοση οι οποίοι για να κρατηθούν στην εξουσία θα δώσουν τα πάντα στους Τούρκους. Είμαστε η μοναδική χώρα του κόσμου που δεν αντιδρά σε εισβολή και προκλήσεις.

    1. Εάν λήξει στις 24.00 σήμερα η τουρκική navtex, και τουρκικά πολεμικά πλοία βρίσκονται εντός Ελληνικης υφαλοκρυπιδας χωρίς αντίδραση από την Ελληνικη κυβέρνηση, αυτό θα σημαίνει πως δέχεται τετελεσμενα και οι τουρκοι θα μπορούν να υποστηρίξουν στον ΟΗΕ και σε όλους τους οργανισμούς πως η περιοχή δεν ανήκει στην Ελλάδα.

    2. 1.””Η Τουρκία έχει να ελπίζει σε ότι κλέψει από την Ελλάδα”” δεν χρειαζεται να ελπιζει, ξερει τι της ανοικει και τα θελει ΤΩΡΑ….. ειρθε η ωρα του Βαλαωρα……
      2. Γιατι δεν θα αντιδραση η ελλαδα?? διοτι προ πολλου εχουν δοθει τα κομματια της ελλαδας απο τους γερμανους που την εχουν προτεκτορατο…. και κανουν οτι θελουν.
      2. “”Οι τουρκοι δεν σκέφτονται καν να παραβιάσουν χωρικά ύδατα της Αιγύπτου, του Ισραήλ ή οποιασδήποτε άλλης χώρας της μεσογείου”” , διοτι δεν τους ανοικουν τα χωρικα υδατα αλλων κρατων. μονο της ελλαδας τα κομματια εχουν παρει προ πολλου και οι τωρινοι μανατζερς δεν χρειαζεται καν να σκισουν καλσον…….. απλως κοιτανε, το παιζουν τουριστες και μονο θα ξεφουρνησουν στα ελληνοειδη βδελυγματα οτι η ελλαδα ειναι ακρωτηριασμενη και εχει χασει αρκετα κομματια της στην τουρκια.

      1. Για πολλοστή, άει στο διάολο πιά, γελοία…

      2. Καλά οι μογγολοι ας μην ελπίζουν ότι στο τέλος θα πάρουν κάτι άλλο εκτός από τα @@τους. Είναι απολιτιστοι βασικά που απλά εισβάλουν σε δυαλημενες χώρες όπως στο Ιράκ στην Λιβύη ή στην Συρία. Σε μια αναμέτρηση στο πεδίο με την Ελλάδα η Τουρκία θα δυαληθει. Ο ερντογαν να πάψει τις μ@λακιες με την ανύπαρκτη ειδωλολατρικη θεότητα κάποιου Αλλάχ, και να πάει να ανάψει κάνα κεράκι στους πουλημένους πολιτικούς της Ελλάδας που τον κρατανε ακόμη ζωντανό.

    3. Λάθος όμως ότι είμαστε η μόνη χώρα που δεν αντιδρά. Ξεχνάτε την Κύπρο.
      Τη Συρία το Ιράκ.
      Απλά και ξάστερα δεν υπάρχει από πουθενά υποστήριξη είτε αυτό λέγεται ΟΗΕ η εε η να το.
      Και απορώ γιατί ανηκουμε ακόμα εκεί.
      Τουλάχιστον ας φύγουμε

  8. Και τίνος υποδοχής έτυχε το κωλόχαρτο από τους οηετζήδες;;;

  9. Κατ’αρχήν ο ΟΗΕ δέχεται μια τέτοια διαμαρτυρία-τετελεσμένα? Μήπως δεν γνωρίζει ποιά είναι τα σύνορα της Ελλάδας χερσαία και θαλάσσια? Αφού είναι η καριόλα η Μερκελ και στηρίζει την Τουρκία εις βάρος της Ελλάδας τι περιμένουμε? Ντε και καλά να δώσουμε το μισό Αιγαίο στους Τούρκους στην αδυναμία της γκιόσας.Αλλά όταν κυβερνούν προδότες αυτή την έρημη πατρίδα τι να περιμένουμε περισσότερο? Ελληνες βάλτε μυαλό επι τέλους ,αλλα τι σας λέω όταν οι περισσότεροι φοβόσαστε για την θεσούλα σας (ρουσφετολόγοι του δημοσίου)40 χρόνια τώρα από ΠΑΣΟΚ,ΝΔ.ΣΥΡΙΖΑ ΚΛΠ ποιός να ενωθεί και γιατί να αγωνιστεί? Δεν πάει να καεί όλη η Ελλάδα? ΟΥΣΤΤΤΤΤ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ….ΟΤΙ ΣΑΣ ΑΞΙΖΕΙ ΕΧΕΤΕ ΑΛΛΑ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΤΙ ΧΡΩΣΤΑΜΕ?

    1. πεστα ντε……… εμενα με κραζουν………….. η τουρκια τα δικα της θελει. αυτα που της εχουν ταξει, που της εχουν δωσει οι γερμανοι. οι μανατζερ της ελλαδας ειναι απλως τιποτα μπροστα στο βερολινο. γιαυτο το παιζει νταης….. θελει οτι του ανοικει…… ειναι αργα για τα ελληνοειδη βδελυγματα…..

        1. ΕΣΥ ΝΑ ΚΟΙΤΑΣ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΗΝΕΙΣ ΤΟ ΔΑΣΟΣ. ΚΟΙΤΑ ΝΑ ΚΡΙΝΕΙΣ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΜΗΝ ΚΟΙΤΑΣ ΒΟΛΕΜΕΝΕ ΟΤΙ ΧΑΝΕΤΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΜΠΛΕΞΕΙ, ΤΟΥΣ ΝΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΥΓΟΥΜΕΝΟΥΣ.

  10. Από σήμερα η Ελλάδα έχει δύο εναλλακτικές:ή θα απολύσει όλους τούς ένστολους ,και τον οπλισμό για παλιοσιδερα,ή αιφνιδιαστικα ενα πρωινό θα καταστρέψει όλο το τούρκικο δυναμικό.Ας πάρουν επιτέλους μία σωστή απόφαση οι 300 φιλιππινεζες .

Comments are closed.