ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ – ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΡΑΜΠΟ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΙΣ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ – Η ΑΑΔΕ ΘΕΤΕΙ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΥΟ ΕΙΔΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ

Κοινοποίηση:
ΑΘΗΝΑ ΑΚΙΝΗΤΑ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

Αυστηρή εποπτεία των μεταβιβάσεων και γενικότερα της φορολογίας ακινήτων έρχεται σε 10 μέρες, με τη λειτουργία ειδικών υπηρεσιών που θα ασχολούνται αποκλειστικά με την παρακολούθηση της φορολογίας των ακινήτων.

Πρόκειται για τα Κέντρα Φορολογίας Κεφαλαίου (ΚΕΦΟΚ), με έδρα ένα στην Αττική και ένα στη Θεσσαλονίκη, τα οποία ήδη στελεχώθηκαν μετά από εσωτερικό διαγωνισμό που διενήργησε η ΑΑΔΕ. Το ΚΕΦΟΚ της Αττικής ξεκινά τη λειτουργία του τη Δευτέρα 8 Απριλίου, ενώ το ΚΕΦΟΚ Θεσσαλονίκης θα αρχίσει να λειτουργεί από τις 13 Μαΐου. Στόχος των νέων υπηρεσιών θα είναι μεταξύ άλλων η παρακολούθηση των μεταβιβάσεων ακινήτων, της φορολογικής συμμόρφωσης των φορολογουμένων, τη δημιουργία της φορολογικής εικόνας των φορολογουμένων, η επιβολή προστίμων, η διενέργεια ελέγχου σε πρόσωπα που παραβαίνουν τις υποχρεώσεις τους, η παρακολούθηση των πληρωμών του ΕΝΦΙΑ και του Ειδικού Φόρου επί των Ακινήτων και η παραπομπή στις ελεγκτικές αρχές υποθέσεων φοροδιαφυγής. Κάθε ΚΕ.ΦΟ.Κ. έχει αρμοδιότητα επί θεμάτων  φορολογιών κεφαλαίου, που σήμερα υπάγονται σε Δ.Ο.Υ. της χωρικής του αρμοδιότητας.

Το ΚΕ.ΦΟ.Κ. Αττικής έχει αρμοδιότητα και για τους φορολογουμένους που υπάγονται στις Δ.Ο.Υ. Φ.Α.Ε. Αθηνών, Φ.Α.Ε. Πειραιώς, Πλοίων, καθώς και στη Δ.Ο.Υ. Κατ. Εξωτερικού και Εναλ/κής Φορ/σης Φορ/ κών Κατ. Ημεδαπής, και το ΚΕ.ΦΟ.Κ. Θεσσαλονίκης για τους φορολογουμένους που υπάγονται στη Δ.Ο.Υ. Φ.Α.Ε. Θεσσαλονίκης.

Ποιες είναι οι αρμοδιότητες
Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, οι αρμοδιότητες των ΚΕ.ΦΟ.Κ. θα είναι οι ακόλουθες:

Η παρακολούθηση και η εφαρμογή της νομοθεσίας της φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων (ΦΜΑ). Η παρακολούθηση της φορολογικής συμόρφωσης των φορολογουμένων.

Η δημιουργία και η συντήρηση της φορολογικής εικόνας των φορολογουμένων.

Η παραλαβή και η διαχείριση (αρχικών ή τροποποιητικών) δηλώσεων.

Η έκδοση πράξεων προσδιορισμού φόρου και προστίμου ή οποιασδήποτε άλλης πράξης.
Ο προσδιορισμός προσωρινής αξίας για ακίνητα, για τα οποία δεν ισχύει ο αντικειμενικός προσδιορισμός αυτής.

Η διενέργεια ελέγχου και η επιβολή προστίμου στα πρόσωπα που παραβαίνουν τις υποχρεώσεις τους. Η χορήγηση χειρόγραφου πιστοποιητικού.
Η επαλήθευση της ορθότητας του περιεχομένου των δηλώσεων καθώς και η διαχείριση των αποτελεσμάτων από διασταυρώσεις στοιχείων των δηλώσεων με την εφαρμογή των μεθόδων και συστημάτων διασταύρωσης στοιχείων και ανάλυσης κινδύνου που αναπτύσσονται από τις αρμόδιες επιτελικές υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε.

Η αποστολή των σημαντικών υποθέσεων στις αντίστοιχες ελεγκτικές Υπηρεσίες, όταν διαπιστώνονται παραβάσεις.

Η παρακολούθηση και η εφαρμογή της νομοθεσίας των φορολογιών ακίνητης περιουσίας Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), Ειδικού Φόρου επί των Ακινήτων (ΕΦΑ), Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ), Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) και της νομοθεσίας των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9).

Η παραλαβή και η διαχείριση (αρχικών ή τροποποιητικών) δηλώσεων και αιτήσεων (έντυπων υποδειγμάτων) που επέχουν θέση δήλωσης.

Η σύνθεση δηλώσεων, η έκδοση πράξεων προσδιορισμού φόρου και προστίμου ή οποιασδήποτε άλλης πράξης.

Ο έλεγχος τροποποιητικής δήλωσης Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) φυσικού προσώπου, όταν το αποτέλεσμα της πράξης αυτής είναι πιστωτικό.

Ο έλεγχος των παραστατικών κατά την παραλαβή τροποποιητικών δηλώσεων Ειδικού Φόρου επί των Ακινήτων (ΕΦΑ).

Η χορήγηση χειρόγραφου πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ.

Ο έλεγχος της ορθής εφαρμογής της νομοθεσίας μεταβίβασης ακινήτων από τους συμβολαιογράφους ή/και από τους φύλακες μεταγραφών/προϊσταμένους κτηματολογικών γραφείων.

Η επαλήθευση της ορθότητας του περιεχομένου των δηλώσεων καθώς και η διαχείριση των αποτελεσμάτων από διασταυρώσεις στοιχείων των δηλώσεων με την εφαρμογή των μεθόδων και συστημάτων διασταύρωσης στοιχείων και ανάλυσης κινδύνου που αναπτύσσονται από τις αρμόδιες επιτελικές υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των φορολογουμένων, η αποστολή των σημαντικών υποθέσεων στις αντίστοιχες ελεγκτικές υπηρεσίες.

Ρεπορτάζ: Εφημερίδα Μακελειό

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

11 Σχόλια

  1. Ελα ραμπο-ρουφιανε εδω στο χωριο στα Μεσογεια και αν δεν σε βαλω μεσ στη στρουγκα να σε κανω γιαουρτολιπασμα για το χωραφι να μη με λεν Μητρουση

  2. και θα δείτε τι φέρνει η φάρα με τους πληρεξούσιους επενδυτές. Εταιρείες αγορίνα μου. Εκεί θα πείτε όλοι το σπίτι σπιτάκι, θα ξεψαχνίζουν το ποιόν σας, τα προηγούμενα που νοικιάζατε, τα χρέη σας, εάν ήσασταν κακοπληρωτές, συστατικές επιστολές, θα σας ζητούν Εγγυητή όχι εγγύηση, θα έχουν τα κλειδιά του σπιτιού σας και θα μπαίνουν μέσα ότι ώρα γουστάρουν, στην καλύτερη θα σας ενημερώνουν την προηγουμένη ότι θα μπουκάρουν. Το δουλεύουν από τώρα, οι περισσότεροι θα χάσουν τα σπίτια τους για μπουρδίτσες, θα τους δημιουργούν χρέη δήθεν υπεραξιών και απαλλοτριώσεων, δομικών προβλημάτων, δεν θα βγάζουν εσκεμμένα άδειες επισκευών ανακαινίσεων, θα τους αναγκάζουν να τα πουλάνε κομμάτι ψωμί και θα τα παίρνουν όλα οι πληρεξούσιοι επενδυτές. Και τα ενοίκια τουλάχιστον 50% επάνω από αυτά που βλέπετε τώρα. 10 μαζεμένοι θα μένετε σε μια τρύπα σαν τους επενδυτές εξ ανατολών. Τα υπόλοιπα να τα πεις στους γιατρούς και τους δικηγόρους. Τα περί μαύρων

  3. Ρε σε πάνε να γ@μηθουν. Μας έχουν ζαλίσει τον έρωτα.

  4. Το μόνο που ζήτησε είναι να δηλώνονται τα εισοδήματα από τους κόπρους σαν και του λόγου σου. Τα θες μαύρα; Τελείωσαν αυτά. Όσο για αυτά που είπε, γιατί θύμωσες; Ξέρεις πολλούς με τίμια δουλειά να έχουν αγοράσει 10 σπίτια; Ε; Ο γατομούστακος ζαίος ευρωβουλευτής που τα βρήκε τα 25-30; Με δουλειά; Άντε γ/σου ρε που θα μας πεις και αναρχοάπλυτους. Οι μεφαλύτεροι κληρονομοτσιφλικάδες είναι ψευτοαριστερούληδες δήθεν τουπεδιάρηδες και επίσης κλέφτες, ανεπάγγελτοι και ζαίοι. Καλά κάνεις και δίνεις φόρους, αυτοί που έχουν πρέπει να δίνουν. Είσαι τραγικός, θες να δίνει φόρο ο ενοικιαστής που δεν έχει ακίνητο; Για ξανασκέψου ποιος είναι ο ανόητος.

  5. Εγώ θα κάνω Ασφαλιστικά Μέτρα εναντίον των Ράμπο της ΑΑΔΕ και στη ΑΑΔΕ να μην πλησιάσουν στο σπίτι μου και σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία γιατί είναι παράνομοι.

  6. Ερχονται οι Ραμπο! Παιζει κι ο… Σταλονε να δουμε το Rocky 4? Τελειωνουνε τα δανεικα συνελληνες και η Κουλαρα με γεματη τη παντελονα εναι ετοιμη για… απογειωση! Τα παντα ολα δανεικα φουσκα που θα σκασει συντομα!

  7. Το κακό που το βλέπετε; Όποιος κληρονόμος/ενοικιάκιας/άεργος/αντιπαροχάκιας/χουντικός δηλώνει όλα του τα ενοίκια, δεν έχει να φοβάται κάτι. Δεν κατάλαβα, οι άλλοι μλκες είναι με τα P.O.S. δηλαδή;

    1. O κληρονόμος/ενοικιάκιας/άεργος/αντιπαροχάκιας/χουντικός ????
      κομπλεξισμο κατωτερητος και αναρχοαπλυτης συκοφαντιας διακρινω στο γραπτο σου ?
      Ετσι λοιπον οσοι δε εχετε περουσιες κομπλεξαρες βριζετε οσους εχουν
      και οταν αποκτησετε κατι μετα παλι βριζετε
      γιατι εσεις το αποκτησατε με την μαγκια σας
      ενω ολοι αλλοι ντε καλα απο κληρονομια

      Το κακο ηλιθιε αναρχοαπλυτε ειναι στο τελος
      θα πληρωνεις 1000 ευρω ενοικιο για μια γκαρσονιερα
      με αυτα τα μετρα στο τελος

      Ξερεις ποσους φορους πληρωνει
      ο ιδιοκτητης ? 24 διαφορετικους ΦΟΡΟΥΣ
      Ξερεις ποσους φορους πληρωνεις ενας ενοικιαστης?
      ΚΑΝΕΝΑΝ γιατι εχει αφορολογητο μεχρι 10.000 ευρω

      ενω ο ιδιοκτητης απο το πρωτο ευρω φορο 15% ακομα
      και τα POS ενα φορο πληρωνουν οχι 24…
      Δε ρωταγες…καλυτερα να μασας…παρα να γραφεις..

    2. Καμία εκατοστή ακίνητα έχει ο Κούλης σου για τα οποία δηλώνει έσοδα 100.000 € !!!!

    3. είναι γνωστό ότι το 90% που εκμεταλλεύεται ενοίκια είναι αυτό ακριβώς που είπες. Δεν είναι τυχαίο ότι η έννοια του εισοδηματία έχει αρνητική χροιά. Και στην Ελλαδάρα που είναι ανεξέλεγκτοι, αυξάνουν ληστρικά τις τιμές. Οσους γνωστούς έχω που νοικιάζουν, είναι κάτι τεμπέληδες μίζεροι καφενόβιοι που κοιτάνε να σε πατήσουν κάτω ώστε να μη χρειαστεί να δουλέψουν ποτέ.

  8. ρε δε φτειτε τα αχαμνα σας ρε λωποδυτες ολο καινουργιους φορους και ολο ελεγχους και κυνηγητο…Αν δεν κανει ενα ντου ο ερντογαν να μας σωσει την εχουμε κατσει με τους λησταρχους που μπλεξαμε

Comments are closed.