Τι απαιτούσε ο Νόμος για να γίνει κάποιος βουλευτής στην Αρχαία Αθήνα;

Κοινοποίηση:
o-nomos-gia-na-gini-kapios-vouleftis-stin-archea-athina

Διαβάζοντας τους όρους και τις προϋποθέσεις για να γίνεις βουλευτής στην Αρχαία Ελλάδα, αμέσως καταλαβαίνεις το μεγαλείο της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. 

 

Ιδού λοιπόν, το Ελληνικό Δίκαιο που ίσχυε κατά τον 5ο π.Χ. αιώνα, δηλαδή το Δίκαιον του Χρυσού Αιώνα και της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Οι νόμοι ήταν του Σόλωνα και προέβλεπαν πως εάν κάποιος πολίτης ήθελε να γίνει βουλευτής, o νόμος απαιτούσε τα εξής :

1) Να είναι Αθηναίος πολίτης.2) Nα κατέχει την Ελληνική θρησκεία και παιδεία (όμαιμον, ομότροπον, ομόθρησκον)…3) Nα ΜΗΝ είναι κίναιδος, και 4) Να καταγραφεί ΟΛΗ η περιουσία του, μέχρι και τα σανδάλια που φορούσε, καθώς και η οικογενειακή του περιουσία.

Εάν τηρούνταν όλα αυτά, τότε μπορούσε να γίνει βουλευτής.Οι νόμοι που εισήγοντο στην Εκκλησία του Δήμου για ψήφιση ήταν ονομαστικοί, δηλαδή έφεραν το όνομα του προτείνοντος. Εκείνος δε που πρότεινε κάποιον νόμο έπρεπε να είναι ΠΟΛΥ προσεκτικός. Όχι μόνον να έχει εξετάσει το εάν υπήρχε άλλος, προγενέστερος νόμος που ρύθμιζε το θέμα με τρόπο διαφορετικό (οπότε έπρεπε να τον αναφέρει), αλλά ήταν και ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ για τα αποτελέσματα του προτεινόμενου. Έτσι, εάν πρότεινε και περνούσε νόμο ο οποίος αποδεικνυόταν οικονομικά ζημιογόνος για την Αθήνα, τότε έπρεπε να κατασχεθεί από την καταγεγραμμένη περιουσία του, όλο το ποσόν κατά το οποίο ζημιώθηκε οικονομικά η Αθήνα. Αν μάλιστα δεν έφθανε ΟΛΗ η περιουσία του -μέχρι και τα σανδάλια του, που κατεγράφησαν-, τότε το ανεξόφλητο υπόλοιπο, υποχρεώνονταν να το εξοφλήσει ΔΟΥΛΕΥΟΝΤΑΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ.

Αν ο νόμος, που πρότεινε και ψηφίστηκε, ζημίωνε ΗΘΙΚΑ την Αθήνα η ποινή ήταν:

AΥΘΗΜΕΡΟΝ ΤΕΛΕΥΘΗΣΑΤΩ …

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

3 Σχόλια

  1. Ποιός βουλευτής καί υπουργός σήμερα στό Κυνοβούλιο τής Αθήνας κατέχει τήν ελληνική θρησκεία καί παιδεία;Ισχύει τό ¨ενα αιμα,μία θρησκεία τά ίδια ήθη;Γιά νά γίνεις κάτι στήν κυβέρνηση τού γουρλομάτη πρέπει όπωσδήποτε νά είσαι Gay.

  2. Πολύ ωραίο και απλό…και εμείς έτσι σκεφτόμαστε στην οικογένεια μου! Δεν ενοχλούμε άλλες οικογένειες είμαστε τίμιοι ούτε πονηροί να κλέψουμε άλλους …αλλά άμα μας κοροϊδέψεις και κανείς κακο στο σπίτι μας το πληρώνεις …με Αίμα.
    Δεν πα να είσαι ΠΑΣΟΚ Ν.Δ ΣΥΡΙΖΑ Έλληνας Πακιστανός Τούρκος Εβραίος Αστυνομία τράπεζες πολυεθνικές στο τέλος μιλάνε τα όπλα…και πληρώνεις με αίμα την αδικία

  3. Αυθημερόν τελευθησάτω…και πολύ καθυστερημένο ήταν το αυθημερόν…Σήμερα και λόγω της προόδου της επιστήμης το αντίστοιχο θα πρέπει να είναι , με ένα κλικ τελευθησάτω…

Leave a Response