Η επιχειρηματικότητα στην εποχή των μνημονίων…Σε σουβλατζίδικα, καφετέριες και μπαρ επενδύουν οι Έλληνες τις οικονομίες τους!!

Κοινοποίηση:
k9

Για ακόμη μια χρονιά οι Έλληνες επέλεξαν να επενδύσουν σε μη παραγωγικούς τομείς και σε επιχειρήσεις χωρίς εξωστρεφή προσανατολισμό ή καινοτομία, επιλέγοντας το φαγητό, τη λιανική τροφίμων και το λιανεμπόριο. Οι νέες επιχειρήσεις που ανοίγουν, κατά 50% λιγότερες σε σχέση με το 2008, εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στην πλειονότητά τους σε καφετέριες, μπαρ και σουβλατζίδικα και όχι σε κλάδους όπως είναι η μεταποίηση ή η τεχνολογία.

Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα της νέας μελέτης της Endeavor Greece, ενός διεθνούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού στήριξης της επιχειρηματικότητας.

Συγκεκριμένα, ιδρύθηκαν 28.615 νέες επιχειρήσεις το 2016, 33% λιγότερες σε σχέση με το 2012.

Το πρόβλημα, όμως, δεν είναι μόνο η μείωση του αριθμού των νέων επιχειρήσεων, αλλά το ότι αυτές που ιδρύονται συνεχίζουν να εστιάζονται σε κλάδους με κατά βάση εγχώριο προσανατολισμό (π.χ. εστίαση, μπαρ, καφετέριες, λιανεμπόριο, λογιστικές/συμβουλευτικές υπηρεσίες).

Αποκαλυπτικά στοιχεία

Είναι εντυπωσιακό ότι το 2016 ιδρύθηκαν 5.613 επιχειρήσεις στον χώρο της εστίασης και της λιανικής τροφίμων και 3.200 επιχειρήσεις λιανεμπορίου. Η ενίσχυση του τουρισμού είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν 1.347 νέες επιχειρήσεις, ενώ στις 1.320 ήταν οι νέες επιχειρήσεις στον χώρο των κατασκευών.

Από την άλλη πλευρά, είναι αξιοσημείωτο ότι με εξαίρεση τον τουρισμό, η συντριπτική πλειοψηφία των κλάδων υπέστη μειώσεις κατά μέσο όρο μεγαλύτερες του 30%. Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στον κλάδο της ενέργειας, ο οποίος ουσιαστικά εξαϋλώθηκε, με μείωση που έφτασε το 93%. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και κλάδοι με διεθνή προσανατολισμό, όπως η μεταποίηση τροφίμων ή η τεχνολογία σημείωσαν μείωση του αριθμού των νέων επιχειρήσεων κατά 38% και 27% αντίστοιχα.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. 400 χρόνια θα στρώνει κρεβάτια και θα σερβίρει καφέδες ο ραγιάς

Comments are closed.