Απόφαση που μέλλει να ανατρέψει τα δεδομένα και στην ελληνική πραγματικότητα, έλαβε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, σύμφωνα με την οποία νομιμοποιούνται οι έφοδοι σε σπίτια ανθρώπων που φοροδιαφεύγουν, ακόμα κι αν στηρίζονται σε αποδεικτικά μέσα που αποκτήθηκαν με παράνομο τρόπο (πχ. υποκλοπή) ή ως προϊόντα εγκλήματος (πχ. λίστα Λαγκάρντ κλπ).
Με την απόφασή του αυτή το Ευρωδικαστήριο, ουσιαστικά, δικαιώνει εκ των υστέρων την περίφημη τροπολογία του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, αρμόδιου για ζητήματα Καταπολέμησης της Διαφθοράς, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, που έδινε το πράσινο φως για τη χρησιμοποίηση παρανόμως αποκτηθέντων στοιχείων, όπως η λίστα Λαγκάρντ, στη «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής.
Η περίπτωση του ζευγαριού από τη Γερμανία
Συγκεκριμένα, το δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή ενός ζευγαριού Γερμανών πολιτών, καθώς έκρινε ότι η «έφοδος» που έγινε στο σπίτι του με ένταλμα για έρευνα, είναι νόμιμη, παρότι εξεδόθη με βάση στοιχεία που είχαν αποκτηθεί παράνομα από πρώην υπάλληλο τράπεζας στο Λιχτενστάιν.
Οι Αρχές κατέσχεσαν από το σπίτι του ζευγαριού έναν φάκελο που έδειχνε τη σχέση τους με την τράπεζα του Λιχτενστάιν, καθώς και πέντε αρχεία από ηλεκτρονικό υπολογιστή . Τα στοιχεία περιείχαν πληροφορίες για 800 καταθέτες. Με παραγγελία του εισαγγελέα έγινε έφοδος στο σπίτι του ζευγαριού μετά από ενδείξεις φοροαποφυγής την περίοδο 2002-2006. Το ύψος της φοροδιαφυγής για τις γερμανικές Αρχές ξεπερνούσε τα 50 εκατ. ευρώ ευρώ και για αυτόν τον λόγο η έρευνα στην κατοικία των Γερμανών πολιτών ήταν αναγκαία.
Το ζευγάρι προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, υποστηρίζοντας ότι η έφοδος στο σπίτι τους είναι παράνομη αφού στηρίχθηκε σε υποκλαπέντα στοιχεία. Ωστόσο, το δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπήρξε παραβίαση του σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής και η έρευνα έλαβε χώρα με βάση την αρχή της αναλογικότητας, αφού το αδίκημα ήταν πολύ σοβαρό.
Οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν τα σπίτια μας
Να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων χωρίς καθυστερήσεις ζητά από τις ελληνικές τράπεζες η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ντανιέλ Νουί.
Η Νουί, τόνισε επίσης πως η διαδικασία διευθέτησης των «κόκκινων» δανείων στην Ελλάδα, δεν χρειάζεται να ξεκινήσει από την πρώτη κατοικία. Άφησε δε να εννοηθεί ότι η διαδικασία θα μπορούσε να ξεκινήσει από άλλη κατηγορία δανείων, όπως είναι τα επιχειρηματικά.
Για το ζήτημα της προστασίας της α’ κατοικίας δήλωσε: «όταν φτάνουμε στα ζητήματα των ανθρώπων, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι μεγάλο και αφορά πολλά δάνεια, κυρίως επιχειρηματικά. Δεν υπάρχει λόγος να ξεκινήσουμε από την πρώτη κατοικία».