Μετά από μήνες ταλαιπωρίας, έναν νόμο που προκάλεσε την γενικευμένη κατακραυγή όλων των ανθρώπων της τηλεόρασης, και μία δικαστική απόφαση βόμβα από το Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της κυβέρνησης, η Διάσκεψη των Προέδρων κατάφερε τελικά να συγκροτήσει το νέο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, και αυτό δεν είναι πρωταπριλιάτικο αστείο.
Μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Παππά, η κυβέρνηση έκανε τελικά πολλές υποχωρήσεις και κατάφερε στο τέλος να αποσπάσει την ψήφο της Νέας Δημοκρατίας έτσι ώστε να έχει τα 4/5 για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, όπως ορίζει ρητά το Σύνταγμα.
Η πρόταση όπως διαμορφώθηκε και ψηφίστηκε είναι:
Πρόεδρος Αθανάσιος Κουτρομάνος,
Αντιπρόεδρος Ροδόλφος Μορώνης
Μέλη:
Πόπη Διαμαντάκου, Βασίλης Καραποστόλης, Νίκος Κιάος, Γιώργος Πλειός αντί του κ. Κουφόπουλου, Λίλιαν Μήτρου, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Γιώργος Σαρειδάκης.
Αμέσως μετά τη συγκρότηση του ΕΣΡ, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς χαρακτήρισε εξαιρετικά θετική στιγμή το γεγονός επίτευξης συναίνεσης για το ΕΣΡ, σημειώνοντας πως πλέον η χώρα αποκτά μετά από πολλά χρόνια ΕΣΡ με νόμιμη σύνθεση.
Σημειώνει πως πλέον ο δρόμος για τον διαγωνισμό και την αδειοδότηση είναι ανοιχτός, υπογραμμίζοντας πως κανείς πλέον δεν υποστηρίζει πως δεν πρέπει να καταβληθεί τίμημα για την πανελλαδική εμβέλεια.
Ο κ. Παππάς δηλώνει πως όλες οι δυνατότητες που ανέπτυξε κατά τη διεξαγωγή του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες είναι στη διάθεση του νέου ΕΣΡ.
Ψέματα γράφεται ή πιο ακριβές, τα λέτε όπως γουστάρετε. Το ΣτΕ δεν έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Παπά, αλλά δύο μόνο σημεία του νόμου, Δύο παραγράφους. Να είσαστε αντικειμενικοί για να υπάρχει αξιοπιστία. Και προ πάντων να αναγράφονται όλα τα σχόλια χωρίς περικοπές. Ο κάθε αναγνώστης μπορεί να κρίνει μόνος του.