Μικρότερες δόσεις με μειωμένα επιτόκια, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής αλλά και διαγραφή χρεών του δανειολήπτη σε ορισμένες περιπτώσεις. Αυτά προβλέπει μεταξύ άλλων ο νέος κώδικας δεοντολογίας για τα «κόκκινα» δάνεια».
Ο νέος κώδικας αφορά ιδιώτες και επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 1 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπει ειδική μέριμνα για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, για κοινωνικά ευπαθείς ομάδες και για περιπτώσεις δανείων με πολλαπλούς πιστωτές.
Τι προβλέπει ο Κώδικας για τα κόκκινα δάνεια:
Ο Κώδικας παραθέτει σειρά ενδεικτικών λύσεων για ρύθμιση ή οριστική διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Για δάνεια με διάρκεια ως δύο έτη προβλέπεται μειωμένη δόση μεγαλύτερη των οφειλόμενων τόκων, καταβολή μόνο τόκων, κεφαλαιοποίηση ή τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Σε ότι αφορά στις ρυθμίσεις για δάνεια με διάρκεια άνω των δύο ετών, ο Κώδικας προτείνει διαχωρισμό ή και ακόμα και μερική διαγραφή της οφειλής, μείωση του επιτοκίου και παράτασης της διάρκειας του. Αν μάλιστα πρόκειται για εταιρεία προβλέπεται και συμφωνία ανταλλαγής χρέους μετοχικό κεφάλαιο.
Τι θα γίνει αν ο δανειολήπτης είναι «άφραγκος»
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το κεφάλαιο που σχετίζεται με την οριστική διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι λύσεις που προτείνονται είναι η εθελοντική παράδοση ή και εκποίηση ενυπόθηκου ακινήτου, αλλά και η ολική διαγραφή της οφειλής, αν δεν υπάρχουν ρευστοποιήσιμα στοιχεία και δεν αναμένεται περαιτέρω ανάκτηση.
Επικοινωνία τράπεζας με δανειολήπτη
Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής της δόσης, ολόκληρης ή μέρους της, η τράπεζα αμέσως επικοινωνεί με τον δανειολήπτη προκειμένου να του παράσχει συμβουλευτικού χαρακτήρα υπηρεσίες για την αντιμετώπιση της καθυστέρησης. Αν η καθυστέρηση ξεπερνά τις 30 ημέρες κάθε τράπεζα εφαρμόζει τα ακόλουθα στάδια κατά τον χειρισμό των δανειοληπτών με οφειλές που παρουσιάζουν καθυστερήσεις, καθώς και σε περιπτώσεις με ενδείξεις πιθανής καθυστέρησης:
Στάδιο 1: Επικοινωνία με τον δανειολήπτη.
Στάδιο 2: Συγκέντρωση οικονομικών και άλλων πληροφοριών
Στάδιο 3: Αξιολόγηση των οικονομικών στοιχείων
Στάδιο 4: Πρόταση των κατάλληλων λύσεων στον δανειολήπτη
Στάδιο 5: Διαδικασία εξέτασης ενστάσεων.
Ο δανειολήπτης πρέπει να είναι «συνεργάσιμος» αλλιώς…
Το έργο της επικοινωνίας αναλαμβάνουν πλήρως οι τράπεζες. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τον δανειολήπτη, τότε η διαφωνία τους μπορεί να επιλύεται εξωδικαστικά μέσω του Συνηγόρου του Καταναλωτή ή άλλων φορέων με αντικείμενο τη διαμεσολάβηση, καταχωρισμένων στο σχετικό μητρώο.
Προϋπόθεση είναι ο δανειολήπτης να χαρακτηριστεί «συνεργάσιμος», ενώ προβλέπεται ότι η διαδικασία ρύθμισης θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε έξι μήνες από την ημερομηνία παραλαβής εκ μέρους του της κλήσεως του από την τράπεζα για παροχή στοιχείων.
Η πρόβλεψη για τις ευάλωτες ομάδες
Για τις ευάλωτες ομάδες ο Κώδικας προβλέπει ρύθμιση με όρους ανάλογους των προβλεπόμενων στην παρ. 2 του άρθρου 9 του νόμου 3869/2010 (Νόμος Κατσέλη) ή οριστική διευθέτηση με εκποίηση του ακινήτου.