Το χρέος της Ελλάδας, αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις!!

Κοινοποίηση:
xreos1

 

Ποια είναι η στάση των δανειστών..

Στο γνωστό γαϊτανάκι των διαπραγματεύσεων εισέρχεται για μια ακόμη φορά η ελληνική κυβέρνηση, για το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Το έναυσμα έδωσαν οι δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος μετά το πέρας της συνεδρίασης έθεσε το θέμα επί τάπητος σε βραχυπρόθεσμό ορίζοντα. Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις είναι έντονες, γεγονός που αποδεικνύεται από την έλευση των Θεσμών στην Αθήνα για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Χαρακτηριστικότερο στοιχείο όμως είναι το μπαράζ τοποθετήσεων γύρω από το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Βίοι αντίθετοι, για την ώρα, όσον αφορά τις θέσεις Γαλλίας και Γερμανίας καθώς από την μια πλευρά ο Μισέλ Σαπέν δηλώνει την ικανοποίηση του, ενώ ο «σκληρός» Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ρίχνει τους τόνους και υποβαθμίζει το ζήτημα ως ένα θέμα πρεστίζ.

Από την άλλη πλευρά, ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας από τη Σμύρνη εξαπέλυσε πυρά για το σύστημα που έχει διαμορφωθεί που είναι – όπως είπε – «δομημένο με τέτοιο τρόπο όχι απλώς για να σπεκουλάρουν κάποιοι αλλά για να πειθαρχούν οικονομίες και κοινωνίες ολόκληρες στην πιο σκληρή νεοφιλελεύθερη γραμμή και στις κυρίαρχες συνταγές των τεχνοκρατών οικονομολόγων». Όπως τόνισε πρόκειται για την κοινωνικά επιζήμια «οικονομία του χρέους«. Στο λόγο του έσπευσε, τέλος, να ασκήσει ξανά σκληρή κριτική στο ΔΝΤ τονίζοντας ότι το πρόγραμμά του περιελάμβανε «σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή, περικοπές συντάξεων και μισθών, περικοπές στις δαπάνες για το κοινωνικό κράτος, νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις παντού»…με την συνεχή απειλή από τους δανειστές, την χρεοκοπία. Αξιοσημείωτη είναι επίσης όσον αφορά το περιεχόμενο και την χρονική συγκυρία της παρέμβασης του Γραφείου του Προϋπολογισμού της Βουλής που ζητά κάτι παραπάνω από μια απλή ελάφρυνση του χρέους!

«Θα πρέπει να ασχοληθούμε με το θέμα. Το ζήτημα του χρέους βρίσκεται, πλέον, στο τραπέζι και δεν θα πρέπει να διατηρούμε έπ’ άπειρον την αγωνία γι’ αυτό», τόνισε ο κ. Σαπέν.

Στην Ελλάδα άλλωστε δόθηκε η υπόσχεση ότι θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους της, αφού εφαρμόσει ένα συγκεκριμένο «όγκο» από αυτά που συμφώνησε το καλοκαίρι, στα πλαίσια του προγράμματος στήριξης ύψους 86 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως αυτός που τάσσεται συνεχώς υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους δεν είναι άλλος από το ΔΝΤ, που όμως, διατηρεί και την πιο άτεγκτη στάση αναφορικά με τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που οφείλει να λάβει η Ελλάδα.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: