Θα κάνουν άραγε το «αριστερό» βήμα και οι Ισπανοί;;
Με τις πιο αμφίρροπες και κρίσιμες εκλογές βρίσκεται αντιμέτωπη η Ισπανία έχοντας στη σκιά την ελληνική διαπραγμάτευση της πρώτης αριστερής κυβέρνησης. Οι Ισπανοί καλούνται σήμερα στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές στις οποίες νεοπαγή κόμματα αμφισβητούν την κυριαρχία του δικομματισμού, με τους αναλυτές να προβλέπουν είτε μια νέα περίοδο πολυκομματικών κυβερνήσεων και συναινετικών πολιτικών, ή μια περίοδο πολιτικής αστάθειας. Ένα είναι βέβαιο πως η κρίση αποδυνάμωσε το κραταιό πολιτικό σύστημα και εκεί.
Πολλοί ψηφοφόροι δηλώνουν αποφασισμένοι να συμβάλουν στην αναδιοργάνωση εκ βάθρων ενός πολιτικού συστήματος που θεωρούν διεφθαρμένο και ανίκανο να επιλύσει τα οικονομικά προβλήματα της Ισπανίας, το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών προβλέπεται το πιο αμφίρροπο στα 40 χρόνια από το τέλος της δικτατορίας του Φράνκο και την αποκατάσταση της δημοκρατίας.
H Ελλάδα και όσα έγιναν σε σχέση με τη διαπραγμάτευση χρησιμοποιήθηκαν ως παράδειγμα προς αποφυγή και όπλο αποδυνάμωσης των Podemos όσον αφορά τη στενή σχέση τους με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μέσο πίεσης ο τρόπος που η Ελλάδα αντιμετωπίστηκε από την ΕΕ και ο συνασπισμός των ισχυρών έναντι της κυβέρνησης Τσίπρα.
Ήταν φυσικό και αναμενόμενο η κατάσταση κι η σχέση της Ελλάδας με την ΕΕ, να ενταχθεί στην προεκλογική επιχειρηματολογία ως αποτρεπτικό παράδειγμα στην επιχειρηματολογάι του Λαϊκού Κόμματος για να πλήξουν τη ρητορεία για τη σύσταση ενός πανευρωπαϊκού αριστερού μετώπου που επιθυμεί το Podemos. «Δεν θα αφήσουμε τη χώρα μας να γίνει Ελλάδα», έχει επαναλάβει πολλάκις ο Ραχόι, με κάθε ευκαιρία.
Ο ένας στους τρεις από τα 36,5 εκατομμύρια ψηφοφόρους δήλωσε ακόμη αναποφάσιστος μερικές ώρες πριν ανοίξουν τα εκλογικά τμήματα.
Οι κάλπες άνοιξαν στις 08:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 19:00 (20:00) ενώ λίγη ώρα αργότερα θα δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων εξόδου.
Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών κατέτειναν στο ότι το κυβερνών συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι θα κερδίσει αλλά χωρίς να εξασφαλίσει πλειοψηφία των εδρών.
«Ya hemos ganado» («Έχουμε ήδη κερδίσει»), λένε οι οπαδοί των Podemos και των Ciudadanos.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το Λαϊκό Κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, που είχε κερδίσει τις εκλογές του 2011 με ποσοστό 45% εξασφαλίζοντας την απόλυτη πλειοψηφία, προηγείται κατά μερικές ποσοστιαίες μονάδες αλλά χωρίς να υπερβαίνει το 30%. Με ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο, ο νικητής θα δυσκολευθεί να σχηματίσει κυβέρνηση.
Σε απόσταση από το PP, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) δεν είναι σίγουρο ότι θα διατηρήσει τη δεύτερη θέση, καθώς δυσκολεύεται να ξεπεράσει το 20%, με τους Podemos και τους Ciudadanos να ακολουθούν κατά πόδας.
Υπενθυμίζεται πως το PSOE και το PP εναλλάσσονταν μέχρι τώρα στην εξουσία. Το βασίλειο της Ισπανίας έπειτα από μια αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 1981, έχει ζήσει 21 χρόνια σοσιαλισμού, από το 1982 έως το 1996 με τον Φελίπε Γκονζάλες και στη συνέχεια με τον Χοσέ Λουίς Ροδρίγκες Θαπατέρο (από το 2004 έως το 2011) και δώδεκα χρόνια με τη δεξιά υπό την ηγεσία του Χοσέ Μαρία Αθνάρ (από το 1996 έως το 2004) και του Μαριάνο Ραχόι από το 2011.