Σκληρή κριτική προς την Ευρώπη άσκησε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε ομιλία του με αφορμή εκδήλωση μνήμης για το Ολοκαύτωμα, επιλέγοντας να συνδέσει το ιστορικό παρελθόν με τις σημερινές γεωπολιτικές εξελίξεις.
Ο Ισραηλινός ηγέτης κατηγόρησε ευρωπαϊκές χώρες ότι δείχνουν αδυναμία και ότι δεν έχουν διδαχθεί επαρκώς από τα γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αφήνοντας αιχμές για τη στάση τους απέναντι στις σύγχρονες απειλές. Υποστήριξε πως η Ευρώπη χάνει τον προσανατολισμό της και δεν υπερασπίζεται με τον ίδιο τρόπο τις αξίες της.
Την ίδια στιγμή, ο Νετανιάχου εμφανίστηκε ιδιαίτερα θετικός απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες, τονίζοντας ότι η συνεργασία με την Ουάσιγκτον παραμένει καθοριστική για την αντιμετώπιση των προκλήσεων, ειδικά στη Μέση Ανατολή. Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε την εκτίμησή του για τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, επισημαίνοντας τον ρόλο του στις πρόσφατες εξελίξεις.
Στην τοποθέτησή του έκανε και αναφορές στις στρατιωτικές ενέργειες κατά του Ιράν, παρουσιάζοντάς τες ως απαραίτητες για την αποτροπή μεγαλύτερων κινδύνων στο μέλλον, ενώ συνέδεσε την ασφάλεια του Ισραήλ με την ευρύτερη σταθερότητα της διεθνούς κοινότητας.
Η ομιλία του προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς επαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται ιστορικά γεγονότα, όπως το Ολοκαύτωμα, στη σύγχρονη πολιτική αντιπαράθεση.







Ρεμπεσκες.