Αμοιβή που φτάνει έως και τα 10 εκατομμύρια δολάρια προσφέρουν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε όποιον διαθέτει πληροφορίες για κορυφαίους αξιωματούχους του Ιράν, στο πλαίσιο του προγράμματος «Αμοιβές για τη Δικαιοσύνη» του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε άτομα που μπορούν να προσφέρουν στοιχεία για πρόσωπα τα οποία, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, συνδέονται με τη δράση των Φρουρών της Επανάστασης και εμπλέκονται στον σχεδιασμό ή την υποστήριξη τρομοκρατικών ενεργειών διεθνώς.
Μεταξύ των προσώπων για τα οποία ζητούνται πληροφορίες περιλαμβάνεται ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Μοτζτάμπα Χαμενεΐ, καθώς και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ιρανικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Στη σχετική λίστα αναφέρονται επίσης ο υπουργός Πληροφοριών Εσμάιλ Χατίμπ, ο αναπληρωτής αρχηγός του γενικού επιτελείου Αλί Ασγκάρ Χετζαζί, ο υποστράτηγος Γιαχιά Ραχίμ Σαφαβί, ο ταξίαρχος Εσκαντάρ Μομενί και ο γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αλί Λαριτζανί.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού προγράμματος, οι πληροφορίες που θα δοθούν θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμη και σε προστασία ή μετεγκατάσταση των πληροφοριοδοτών, σε περίπτωση που χρειαστεί.
Την ίδια ώρα, ο Αλί Λαριτζανί εμφανίστηκε δημοσίως στην Τεχεράνη, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις για την Ημέρα της Αλ-Κουντς, γνωστή και ως «Ημέρα της Ιερουσαλήμ», δημοσιεύοντας φωτογραφίες από τη συμμετοχή του στις διαδηλώσεις.
Η κίνηση των Ηνωμένων Πολιτειών εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της αντιπαράθεσης με το Ιράν, η οποία τα τελευταία χρόνια εκτείνεται από το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης έως τις περιφερειακές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.






