Η Μέση Ανατολή βρίσκεται σε νέα φάση έντασης, καθώς πληροφορίες από διεθνή μέσα υποδεικνύουν ότι το Ισραήλ ενισχύει τις ιρανικές κουρδικές πολιτοφυλακές που εδρεύουν στο Ιράκ, οι οποίες σκοπεύουν να επεκτείνουν τον έλεγχό τους σε παραμεθόριες πόλεις του δυτικού Ιράν. Οι πηγές αναφέρουν ότι οι ομάδες αυτές προετοιμάζονται να εκμεταλλευτούν τη σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, συγκεντρώνοντας χιλιάδες μαχητές κοντά στα σύνορα.
Ο αρχικός στόχος των κουρδικών φατριών περιλαμβάνει την κατάληψη πόλεων όπως οι Oshnavieh και Piranshahr, ενώ η συνολική δύναμη των πολιτοφυλακών εκτιμάται μεταξύ 5.000 και 8.000 μαχητών, εξοπλισμένων κυρίως με ελαφρά όπλα. Παρά τις σχετικές φήμες, δεν υπάρχει ακόμα σαφής επιβεβαίωση για την παραλαβή βαρέων οπλισμών ή αεράμυνας.
Οι Ιρανοί Κούρδοι δηλώνουν ότι βρίσκονται σε στενό συντονισμό με τις ΗΠΑ, ενώ η εμπλοκή του Ισραήλ παρέχει στρατηγικές πληροφορίες και υποστήριξη για μελλοντικές ενέργειες. Ωστόσο, η συμμετοχή τους σε μια ενδεχόμενη επιθετική κίνηση εξαρτάται από την αρωγή της τοπικής κουρδικής ηγεσίας στο Ιράκ, η οποία παραμένει επιφυλακτική.
Αξιωματούχοι και αναλυτές προειδοποιούν ότι μια τέτοια εξέγερση ενδέχεται να επιφέρει περαιτέρω αποσταθεροποίηση στην περιοχή, ενισχύοντας τον εθνικισμό και προκαλώντας αντιδράσεις από την ιρανική κυβέρνηση, η οποία ήδη έχει στοχοποιήσει κουρδικές ομάδες και αμερικανικές εγκαταστάσεις στο Ιράκ.
Στο πλαίσιο αυτό, οι ηγέτες των Ιρανών Κούρδων επιδιώκουν εγγυήσεις για την ασφάλεια και την πολιτική τους υποστήριξη, ενώ ο τελικός τους στόχος παραμένει η δημιουργία μιας ημιαυτόνομης περιοχής εντός ενός ομοσπονδιακού Ιράν, με πρότυπο το μοντέλο του Ιρακινού Κουρδιστάν.





