Νέα φάση στον πόλεμο Ισραήλ–Ιράν: Στο στόχαστρο υπόγειες βάσεις βαλλιστικών πυραύλων

Κοινοποίηση:
ypogeioi-pyrauloi

Σε νέα φάση φαίνεται να εισέρχεται η στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, με το Τελ Αβίβ να στρέφει πλέον το ενδιαφέρον του στις υπόγειες εγκαταστάσεις βαλλιστικών πυραύλων της Τεχεράνης.

Σύμφωνα με στρατιωτικές εκτιμήσεις, μετά τα πλήγματα που δέχθηκαν τις προηγούμενες ημέρες υπέργειες βάσεις εκτόξευσης, αποθήκες πυραύλων και άλλες κρίσιμες υποδομές, ο επόμενος στόχος των επιχειρήσεων αφορά τα υπόγεια δίκτυα όπου φυλάσσονται ή προετοιμάζονται βαλλιστικά συστήματα.

Η στρατηγική αυτή εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό για τον περιορισμό της ικανότητας του Ιράν να εξαπολύει μαζικές πυραυλικές επιθέσεις. Ισραηλινές πηγές αναφέρουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν ήδη πραγματοποιηθεί επιδρομές εναντίον υπόγειων εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούνται για αποθήκευση πυραύλων και στρατιωτικού εξοπλισμού.

Οι επιχειρήσεις πραγματοποιούνται σε στενό συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ η στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή συμπληρώνει ήδη μία εβδομάδα έντονων επιθέσεων που έχουν πλήξει στρατιωτικούς στόχους και ανώτερα στελέχη του ιρανικού μηχανισμού ασφαλείας.

Την ίδια ώρα, αναλυτές επιχειρούν να εξηγήσουν και τη μείωση της έντασης στις πρόσφατες πυραυλικές επιθέσεις από την πλευρά του Ιράν. Μία εκδοχή είναι ότι μέρος των εκτοξευτικών δυνατοτήτων έχει ήδη καταστραφεί, ενώ άλλη εκτίμηση συνδέεται με την προσπάθεια της Τεχεράνης να διαχειριστεί τα διαθέσιμα αποθέματα πυραύλων.

Οι υπολογισμοί για το μέγεθος του ιρανικού οπλοστασίου ποικίλλουν σημαντικά. Δυτικές πηγές εκτιμούν ότι το Ιράν διαθέτει μεταξύ 2.500 και 6.000 βαλλιστικούς πυραύλους διαφορετικού βεληνεκούς, γεγονός που εξακολουθεί να αποτελεί βασικό παράγοντα στρατιωτικής ισχύος στην περιοχή.

Καθώς οι επιχειρήσεις συνεχίζονται, η εξέλιξη των επιθέσεων στις υπόγειες στρατιωτικές υποδομές αναμένεται να αποτελέσει κρίσιμο παράγοντα για τη διάρκεια και την ένταση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response