Ρωσικοί πύραυλοι και μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν δύο ουκρανικές πόλεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, δήλωσαν αξιωματούχοι την Τρίτη, σκοτώνοντας τουλάχιστον δύο ανθρώπους και τραυματίζοντας 23 στην Οδησσό, κόμβο της Μαύρης Θάλασσας, και διακόπτοντας την ηλεκτροδότηση σε μεγάλο μέρος του Χάρκοβου, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ρωσία εκτόξευσε περισσότερα από 50 μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Οδησσό, σε αυτό που χαρακτήρισε «βάναυση» επίθεση στην πόλη, καθώς οι Ουκρανοί και Ρώσοι διαπραγματευτές προετοιμάζονται για νέες συνομιλίες την Κυριακή.
«Κάθε τέτοια ρωσική επίθεση διαβρώνει τη διπλωματία που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και υπονομεύει τις προσπάθειες των εταίρων που βοηθούν στον τερματισμό αυτού του πολέμου», έγραψε ο Ζελένσκι στο X.
Στόχος οι ενεργειακές εγκαταστάσεις
Ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της Οδησσού, Σεργκέι Λύσακ, δημοσίευσε στο Telegram φωτογραφίες των δύο πολυκατοικιών όπου σκοτώθηκαν οι κάτοικοι.
Η μία απεικόνιζε μια παραμορφωμένη πρόσοψη, σημαδεμένη από σπασμένα παράθυρα. Στην άλλη, το κτίριο ήταν σκισμένο σε όλο του το μήκος.
Ο κυβερνήτης της περιοχής της Οδησσού, Όλεχ Κίπερ, δήλωσε ότι δύο παιδιά και μια έγκυος γυναίκα ήταν μεταξύ των 23 τραυματιών και ότι πολλά διαμερίσματα σε πολυώροφα κτίρια, μια εκκλησία, ένα νηπιαγωγείο και ένα λύκειο υπέστησαν ζημιές.
Η επίθεση οδήγησε επίσης στην «κολοσσιαία καταστροφή» μιας ενεργειακής εγκατάστασης στην πόλη, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κορυφαία ιδιωτική εταιρεία παροχής ενέργειας DTEK.
Στο Χάρκοβο, ο κυβερνήτης Όλεγκ Συνιεχούμποφ δήλωσε αργά τη Δευτέρα ότι μια συνδυασμένη ρωσική επίθεση με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη είχε διακόψει την ηλεκτροδότηση σε περίπου 80% της πόλης και της γύρω περιοχής.
Σε σχόλια στην ουκρανική τηλεόραση την Τρίτη, ο δήμαρχος του Χάρκοβο, Ιχόρ Τερέχοφ, δήλωσε ότι περίπου το 40% των καταναλωτών δεν είχε ηλεκτρικό ρεύμα.
Η ουκρανική πολεμική αεροπορία ανέφερε ότι ρωσικά στρατεύματα εκτόξευσαν 165 μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τα 135 από αυτά να εξουδετερώνονται από την ουκρανική αεράμυνα.
Στην περιοχή Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας, η οποία συνορεύει με την Πολωνία, μέλος του ΝΑΤΟ, μια εγκατάσταση υποδομής δέχθηκε επίσης ρωσική επίθεση στην πόλη Μπρόντι, δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι.
Το δημοτικό συμβούλιο ανέφερε πυκνό καπνό και δυσάρεστη οσμή λόγω καύσης προϊόντων πετρελαίου. Τα μαθήματα στα σχολεία ακυρώθηκαν, ανέφερε το συμβούλιο, και ζήτησε από τους ανθρώπους να παραμείνουν στα σπίτια τους και να σφραγίσουν τις πόρτες και τα παράθυρα.
Η ουκρανική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Naftogaz δήλωσε ότι μια ρωσική επιδρομή είχε ως στόχο μία από τις εγκαταστάσεις της σε μια δυτική περιοχή, στην 15η σκόπιμη επίθεση στις υποδομές της μόνο αυτόν τον μήνα.
Ο Ζελένσκι ζητά περισσότερη πίεση στη Μόσχα
Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι αναμένεται να πραγματοποιήσουν έναν ακόμη γύρο συνομιλιών υπό την αιγίδα των ΗΠΑ την Κυριακή, μετά τη συνάντησή τους το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Άμπου Ντάμπι.
Από το X, ο Ζελένσκι κάλεσε τους συμμάχους του Κιέβου να εντείνουν την πίεση στη Μόσχα, η οποία έχει απαιτήσει από την Ουκρανία να παραδώσει εδάφη που οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν κατακτήσει.
«Αναμένουμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και άλλους εταίρους να μην σιωπήσουν για αυτό και να θυμούνται ότι η επίτευξη πραγματικής ειρήνης απαιτεί πίεση ακριβώς στη Μόσχα».





