Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι, έπειτα από έρευνες σε νεκροταφείο στην ανατολική Γάζα, εντοπίστηκε και ταυτοποιήθηκε η σορός του αρχιλοχία Ραν Γκβίλι. Πρόκειται για τον τελευταίο Ισραηλινό που παρέμενε αγνοούμενος από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Σύμφωνα με τον στρατό, η οικογένεια του 24χρονου ενημερώθηκε επισήμως και η σορός μεταφέρεται στο Ισραήλ, όπου θα πραγματοποιηθεί η ταφή. Ο Ραν Γκβίλι είχε χάσει τη ζωή του υπερασπιζόμενος το κιμπούτς Αλουμίμ, κατά τη διάρκεια της αιφνιδιαστικής επίθεσης στο νότιο Ισραήλ, που είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες νεκρούς και την απαγωγή 251 ανθρώπων.
Η υπόθεση του Γκβίλι είχε ιδιαίτερο συμβολισμό για την ισραηλινή κοινή γνώμη, καθώς με τον εντοπισμό της σορού του κλείνει ο κύκλος των αγνοουμένων της επίθεσης εκείνης. Οι επιχειρήσεις εντοπισμού πραγματοποιήθηκαν σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων στρατιωτικών ενεργειών στη Λωρίδα της Γάζας.
Από το βήμα της Κνεσέτ, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε την επιστροφή της σορού «σημαντικό επίτευγμα για το κράτος του Ισραήλ», υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί να φέρει πίσω όλους τους ομήρους και τους αγνοουμένους. «Η υπόσχεση τηρήθηκε μέχρι και τον τελευταίο», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απέδωσε τιμές στον Ραν Γκβίλι, τονίζοντας ότι «έπεσε ως ήρωας», καθώς ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν να υπερασπιστούν το κιμπούτς και από τους τελευταίους που αποχώρησαν από τη μάχη. Η επιστροφή της σορού του σηματοδοτεί, για το Ισραήλ, το τέλος μιας ιδιαίτερα φορτισμένης και επώδυνης εκκρεμότητας.
The deceased hostage SFC Ran Gvili has been identified and will be returned for burial.
According to the information and intelligence available to us, SFC Ran Gvili, 24, who served in the Israeli Police Special Forces, fell in combat on the morning of Oct. 7, 2023, and his body… https://t.co/K4vFVsF60r pic.twitter.com/TN2CWMpKEM
— Israel Defense Forces (@IDF) January 26, 2026






