Με φόντο την αποπνικτική πίεση ενός κόσμου που κλείνεται ολοένα και περισσότερο στον εαυτό του, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ινδία φαίνεται να ανοίγουν ένα παράθυρο οικονομικής ανάσας. Μια εμπορική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, που συζητείται εδώ και χρόνια, ενδέχεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιανουαρίου, σηματοδοτώντας μια βαθιά αναδιάταξη των παγκόσμιων εμπορικών ισορροπιών.
Την προοπτική αυτή άφησε ανοιχτή ο καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς, κατά την πρώτη του επίσκεψη στην Ινδία μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Από την Αχμενταμπάντ, έπειτα από συνάντηση με τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, υπογράμμισε ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο και ότι, εφόσον ολοκληρωθούν εγκαίρως, κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι έτοιμοι να μεταβούν στο Νέο Δελχί για την υπογραφή της συμφωνίας.
Η δυναμική των συνομιλιών έχει ενισχυθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς οι εμπορικές εντάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν άλυτες και οι δασμοί σε ινδικά προϊόντα πιέζουν την οικονομία της χώρας. Παράλληλα, η Ευρώπη αναζητά εναλλακτικά δίκτυα εμπορίου, περιορίζοντας την εξάρτησή της από την Κίνα και τη Ρωσία, σε μια περίοδο όπου οι κανόνες του παγκόσμιου εμπορίου μεταβάλλονται ραγδαία.
Το διμερές εμπόριο Ευρωπαϊκής Ένωσης–Ινδίας ξεπέρασε τα 120 δισεκατομμύρια ευρώ το 2024, καθιστώντας την Ένωση τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ινδίας. Οι Βρυξέλλες πιέζουν για σημαντικές μειώσεις δασμών σε αυτοκίνητα, ιατροτεχνολογικά προϊόντα και αλκοολούχα ποτά, καθώς και για αυστηρότερους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας. Από την άλλη πλευρά, η Ινδία διεκδικεί ευκολότερη πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά για προϊόντα έντασης εργασίας και ταχύτερη αναγνώριση των αναπτυσσόμενων βιομηχανιών αυτοκινήτου και ηλεκτρονικών.
Παρά τις προόδους, παραμένουν ανοιχτά ζητήματα, όπως οι διαφωνίες για τον χάλυβα, τις περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις άνθρακα και την πρόσβαση σε ευαίσθητες αγορές. Ωστόσο, Ινδοί και Γερμανοί αξιωματούχοι κάνουν λόγο για «εντατικές και ουσιαστικές» συνομιλίες, που αυξάνουν τις πιθανότητες μιας συμφωνίας-ορόσημο.
Η επιλογή της Ινδίας ως πρώτου ασιατικού προορισμού του Γερμανού καγκελαρίου δεν είναι τυχαία. Αντανακλά μια ευρύτερη ευρωπαϊκή στροφή προς το Νέο Δελχί, σε μια εποχή που, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος, ο κόσμος βιώνει μια «αναγέννηση ενός ατυχούς προστατευτισμού», με συνέπειες που καμία μεγάλη οικονομία δεν μπορεί να αγνοήσει.





