Μια εύθραυστη νότα ελπίδας ακούστηκε ανήμερα των Χριστουγέννων στη Βενεζουέλα, όταν τουλάχιστον 60 άνθρωποι που είχαν φυλακιστεί μετά τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές του 2024 βγήκαν από τα κελιά τους. Η είδηση επιβεβαιώθηκε από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συγγενείς πολιτικών κρατουμένων, σε μια χώρα όπου η πολιτική κρίση παραμένει βαθιά και ανοιχτή.
Οι αποφυλακισθέντες είχαν συλληφθεί στο ταραγμένο καλοκαίρι του 2024, όταν η επανεκλογή του Νικολάς Μαδούρο για τρίτη θητεία πυροδότησε έντονες αντιδράσεις και μαζικές διαδηλώσεις. Η κυβέρνηση έκανε λόγο για «τρομοκράτες», ενώ η αντιπολίτευση μιλούσε για νοθεία και καταστολή. Από το κύμα συλλήψεων, που έφτασε περίπου τους 2.400 ανθρώπους, περισσότεροι από 2.000 έχουν στο μεταξύ αφεθεί ελεύθεροι.
«Γιορτάζουμε την ελευθερία ανθρώπων που δεν θα έπρεπε ποτέ να είχαν φυλακιστεί», τονίζουν εκπρόσωποι της Επιτροπής για την Ελευθερία των Πολιτικών Κρατουμένων, υπογραμμίζοντας όμως ότι ο δρόμος απέχει πολύ από το τέλος του. Πάνω από χίλιες οικογένειες εξακολουθούν να ζουν με την αναμονή, την αγωνία και το βάρος της αυθαίρετης κράτησης συγγενών τους.
Οι συνθήκες της αποφυλάκισης παραμένουν θολές, χωρίς επίσημες εξηγήσεις από τις αρχές. Πληροφορίες από συγγενείς αναφέρουν ότι αρκετοί από τους κρατούμενους βρίσκονταν στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Τοκορόν, ένα όνομα συνώνυμο του φόβου και της σιωπής, λίγες ώρες μακριά από το Καράκας.





