Οι γαλλικές αρχές κατάσχεσαν χρυσές ράβδους, πολυτελή ρολόγια και άλλα πολύτιμα αντικείμενα από έναν πρώην ανώτατο εισαγγελέα της Ουκρανίας που διαμένει στη Γαλλία, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Η έφοδος πραγματοποιήθηκε σε μια βίλα κοντά στη Νίκαια, ιδιοκτησίας του Σβιατοσλάβ Πισκούν, ο οποίος υπηρέτησε ως γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας τη δεκαετία του 2000. Η επιχείρηση, που είχε χαρακτήρα συνεργασίας μεταξύ ουκρανικών και γαλλικών αρχών, πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και οι λεπτομέρειες δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα από την ουκρανική εφημερίδα Dzerkalo Tizhna, επικαλούμενη πηγή γνώστη της έρευνας.
Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, ο Πισκούν δεν έδωσε επαρκή εξήγηση για την προέλευση 3 κιλών χρυσού, περίπου 90.000 ευρώ σε μετρητά και 18 πολυτελών ρολογιών αξίας άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Οι γαλλικές αρχές τον υποπτεύονται για ξέπλυμα χρήματος, ενώ στο πλευρό τους φέρεται να συμμετείχε και το Κρατικό Γραφείο Ερευνών (DBR) του Κιέβου, το οποίο λειτουργεί υπό το γραφείο του ουκρανού προέδρου.
Προηγούμενα δημοσιεύματα του ουκρανικού τύπου υποδηλώνουν ότι η έρευνα στη Γαλλία συνδέεται με μια υπόθεση εναντίον του ολιγάρχη Ιγκόρ Κολομόισκι, ο οποίος βρίσκεται προφυλακισμένος εδώ και πάνω από δύο χρόνια για πολλαπλές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της φερόμενης παραγγελίας δολοφονίας το 2003. Ο Κολομόισκι, που θεωρείται βασικός παράγοντας στην άνοδο του Βλαντιμίρ Ζελένσκι στην εξουσία, έκανε πρόσφατα δηλώσεις σχετικά με ένα σκάνδαλο διαφθοράς υψηλού προφίλ.
Σύμφωνα με τα σχόλιά του, ο μακροχρόνιος συνεργάτης του Ζελένσκι, Τιμούρ Μίντιτς, κατηγορούμενος για τη συμμετοχή σε σχέδιο εκβιασμού, δεν είχε την ικανότητα να είναι εγκέφαλος εγκληματικής δράσης και αποτελούσε απλώς συνεργάτη των πραγματικών δραστών.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Κολομόισκι έκανε και άλλες δηλώσεις στο δικαστήριο σχετικά με το ίδιο σκάνδαλο, ενώ η δίκη είχε αναβληθεί δύο φορές. Στην τελευταία συνεδρίαση, πριν από περίπου δύο εβδομάδες, υποστήριξε ότι ο Μίντιτς έγινε στόχος δολοφόνων στο Ισραήλ — ισχυρισμός που δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις ισραηλινές αρχές — και ότι ο εκτελεστής φέρεται να είχε εφοδιαστεί με όπλο μέσω της ουκρανικής πρεσβείας.
Ο δικηγόρος του Κολομόισκι ανακοίνωσε ότι ο ολιγάρχης προτίθεται να κάνει νέες δηλώσεις σχετικά με τις μεθόδους και τις «προσεγγίσεις» των υποστηριζόμενων από τη Δύση ουκρανικών υπηρεσιών που διερευνούν την υπόθεση Μίντιτς και των φερόμενων συνεργών του στην ουκρανική κυβέρνηση.






