Η χθεσινή βραδιά στη Γενεύη δεν έγραψε απλώς μια νέα σελίδα στη διεθνή διπλωματία — τη διέλυσε, την έκανε κομμάτια και τα σκόρπισε πάνω από την Ευρώπη και την Ανατολική Ουκρανία. Πίσω από κλειστές πόρτες, με χαμόγελα παγωμένα και βλέμματα ύποπτα, οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και φυσικά της Ουκρανίας παρουσίασαν το «διορθωμένο» σχέδιο ειρήνης Τραμπ. Ένα σχέδιο που όχι μόνο δεν ηρέμησε τα νερά, αλλά άναψε φωτιά σε ολόκληρη τη Μόσχα.
Οι Ρώσοι ειδικοί, οι διπλωμάτες, ακόμη και οι πιο ψύχραιμες φωνές της Μόσχας μιλούν για πρωτοφανή πρόκληση, για μια «μαχαιριά» που αλλάζει τα δεδομένα. Μια ευρωπαϊκή προσθήκη που θεωρείται απαράδεκτη, ασυγχώρητη, επικίνδυνη, ικανή να τινάξει στον αέρα κάθε σκέψη για ειρήνη και να σπρώξει την κατάσταση στο χείλος μιας νέας κλιμάκωσης.
Ό,τι κι αν περίμεναν χθες στη Γενεύη… αυτό που προέκυψε ήταν διπλωματικός σεισμός. Και τα ρήγματα μόλις άρχισαν να ανοίγουν.
Ένα από τα σημεία που πρόσθεσαν οι Ευρωπαίοι στο πλάνο της κυβέρνησης Τραμπ είναι «ασυγχώρητο» για τους Ρώσους ειδικούς, δείτε ποιο είναι αυτό
Όπως μπορεί ήδη να γνωρίζετε, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Γαλλία, την Γερμανία και φυσικά την Ουκρανία συναντήθηκαν το Σάββατο στην Γενεύη της Ελβετίας όπου συζήτησαν το προτεινόμενο σχέδιο ειρήνης της αμερικανικής κυβέρνησης Τραμπ.
Λίγες ώρες νωρίτερα ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε δημόσια πως οι συνομιλίες είχαν ως αποτέλεσμα «εξαιρετική πρόοδο στην όλη διαδικασία», προσθέτοντας πως θα συνεχιστούν σύντομα.
Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για την εν λόγω πρωτοβουλία, υπογραμμίζοντας την ανάγκη επίτευξης μίας ειρηνικής διευθέτησης της σύρραξης, η οποία θα σέβεται την ακεραιότητα της χώρας του.
Οι Αλλαγές Δεν Άρεσαν στους Ρώσους
Αναλυτικότερα και σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, οι Ουκρανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φαίνεται πως ικανοποιήθηκαν -τουλάχιστον εν μέρει- από τις αλλαγές που έγιναν στο αρχικό πλάνο που σύνταξε η κυβέρνηση Τραμπ. Το πρώτο προσχέδιο είχε απορριφθεί σχεδόν στιγμιαία από το Κίεβο και τις Βρυξέλλες, με πολλούς αναλυτές να το χαρακτηρίζουν ως μία ταπεινωτική παραδοχή ήττας για την Ουκρανία.
Στην Γενεύη οι τρεις πλευρές φαίνεται πως συμφώνησαν στην τροποποίηση του εγγράφου. Οι αλλαγές που έγιναν είναι βέβαιο πως ωφελούν την Ουκρανία, κατά πάσα πιθανότητα εις βάρος της Ρωσίας. Αυτό αποτέλεσε αφορμή για τον ρωσικό τύπο να σχολιάσει σαρκαστικά και αρνητικά τις αλλαγές στο σχέδιο Τραμπ.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση σαμποτάρει τις διαπραγματεύσεις για την συμφωνία ειρήνης. Το σχέδιο του Τραμπ είχε 28 σημεία και οι Ευρωπαίοι πρόσθεσαν άλλα 24 δικά τους. Δεν θα τα κατονομάσω όλα. Μπορείτε απλά να διαβάσετε μερικά και να καταλάβετε πως το σχέδιο είναι από την αρχή σάπιο» έγραψε ένας γνωστός Ρώσος στρατιωτικός ανταποκριτής.
Άλλη ρωσική εφημερίδα υποστηρίζει πως το αρχικό σχέδιο του Τραμπ αποτελούσε απειλή για την «δυτική τάξη πραγμάτων», για αυτό και η Ευρώπη πίεσε για την τροποποίησή του.
«Αν όμως αρνηθούμε αυτήν την νέα εκδοχή του, τότε όλος ο κόσμος θα κατηγορεί την Ρωσία ότι δεν επιθυμεί ειρήνη» πρόσθεσε ένα άλλο μέσο της Μόσχας.
Μία από τις αλλαγές που φημολογούνται ότι έγιναν στο αρχικό προσχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ είναι η αφαίρεση του σημείου, το οποίο αναφέρει ότι ο ουκρανικός στρατός θα πρέπει να μειώσει στο μισό το μέγεθος των ενόπλων δυνάμεών του.







Συμφωνω με τον κυριο Χαρη, προσθετω οτι το γελοιο και προκλητικο σχεδιο της Μαφια των Βρυξελλων στην ουσια ζητα την αυτοδιαλυση της Ρωσικης Ομοσπονδιας. Φυσικα, ολα πλεον δειχνουν οτι η χρεωκοπημενη ΕΕ, στο ψυχωσικο παραληρημα της, νομιζει οτι θα μπορουσε να συντριψει την Ρωσια ( και το στρατιωτικο μπλοκ Ρωσιας-Κινας) και ετσι να κατορθωσει να επανεκκινησει,με το προιον της ληστειας ,την ετοιμοθανατη ευρωπαικη οικονομια. Ας ξυονησιυν επιτελους απο το ληθαργο τους οι λαοι της ΕΕ,πριν καταστραφουν εντελως,τιποτε αλλο…
Είτε αλλάζουν «σημεία» ενός «Κειμένου», είτε αλλάζουν «Κείμενο» και πάνε σε ένα άλλο, είτε «παραδέχονται» είτε αποδέχονται διάφορα «ταπεινωτικά» η υποτιμητικά η ότι άλλο θέλουν, υπάρχουν πράγματα που δεν αλλάζουν. Η όλη Συζήτησις αφορά Ρωσσικά Εδάφη, που εισφέρθηκαν για την σύνθεση Κρατικής ετερόκλιτης οντότητος υπό τον τίτλο «Ουκρανία» με αποκλειστικό στόχο την Ουδετερότητα και διατήρηση Ειρήνης και αποστάσεως Ανατολής – Δύσεως. Δεύτερο αναμφισβήτηο Ιστορικό και πάλι γεγονός ειναι ότι τα Συμφωνηθέντα σε Συνθήκη λήξεως του Β΄Π.Π. και άλλα αργότερα με τελευταία αυτή του 2014, συστηματικώς μεθοδεύθηκε και δεν τηρήθηκαν από πλευράς Δύσεως με αποκορύφωμα την Λεηλάτηση – Κατάληψη- Κατοχή από «διαφόρους» γνωστότατους άλλωστε. Ιστορική επίσης ανάγκη μετατροπής σε περιοχή εκτός ΝΑΤΟ η Ρωσσίας μα μειωμένη Στρατιωτική παρουσία. Αυτά
Θα τον άφηνε ο Πούτιν τον γερο ψυχάκια.