Κατά τη διάρκεια συνάντησής του στον Λευκό Οίκο με τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Ζοράν Μαμντάνι, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επανέλαβε την επιμονή του ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι οφείλει να αποδεχθεί το αμερικανικό σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο Τραμπ περιέγραψε τη σύρραξη ως «πόλεμο που δεν θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει ποτέ», τονίζοντας πως η Ουάσιγκτον διαθέτει μια ολοκληρωμένη πρόταση που, κατά την άποψή του, μπορεί να οδηγήσει σε ειρηνική λύση.
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι το σχέδιο έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι η Ουκρανία πρέπει να το αποδεχθεί αν θέλει να μπει σε τροχιά ειρήνευσης. Όταν ρωτήθηκε για την κριτική που έχει δεχθεί η πρόταση από τον Ζελένσκι, ο Τραμπ απάντησε χαρακτηριστικά ότι αν ο Ουκρανός ηγέτης δεν συμφωνεί, τότε «ο πόλεμος θα συνεχιστεί».
Ο Τραμπ υποστήριξε ακόμη ότι ο Ζελένσκι έπρεπε να έχει κινηθεί προς μια συμφωνία τα προηγούμενα χρόνια, ενώ υπενθύμισε πως, από την πρώτη στιγμή είχε προειδοποιήσει ότι η Ουκρανία δεν έχει τα διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα που απαιτούνται για μια μακρά σύγκρουση. Τόνισε μάλιστα ότι ο ίδιος κληρονόμησε τον πόλεμο και επιδιώκει να τον τερματίσει μέσω ενός σχεδίου που, όπως είπε, αποτελεί τη ρεαλιστικότερη επιλογή για να σταματήσει η αιματοχυσία.





